Informații și comenzi: 0734 354 828 | 0332 086 816 | comenzi[at]emasiniunelte.ro
Strunguri pentru metal

Strunguri pentru metal

Nu există produse în cadrul acestei categorii.

In industria de prelucrare a metalului prin aschiere un rol important in realizarea proceselor de prelucrare ii revine masinii-unealta denumita strung pentru metal.

Masinile-unelte strunguri pentru metal sunt echipamente care prelucreaza piesa prin rotirea acesteia in jurul axelor sale pentru realizarea diferitelor operatii de prelucrare, precu...

In industria de prelucrare a metalului prin aschiere un rol important in realizarea proceselor de prelucrare ii revine masinii-unealta denumita strung pentru metal.

Masinile-unelte strunguri pentru metal sunt echipamente care prelucreaza piesa prin rotirea acesteia in jurul axelor sale pentru realizarea diferitelor operatii de prelucrare, precum: taiere, slefuire, gaurire, deformare, fatetare, strunjire etc. cu ajutorul unor scule taietoare ce sunt aplicate direct pe piesa de prelucrat si care creaza un obiect simetric fata de axa de rotatie.

Diferitele modele de strunguri sunt utilizate pentru prelucrarea lemnului, prelucrarea metalului, spreiere termica sau prelucrarea sticlei.

In ceea ce priveste modelele de strunguri pentru metale, acestea pot fi clasificate in:

 • strunguri de banc – un strung de banc este un ministrung metal utilizat prin montarea pe un banc de lucru. Un astfel de strung metal mic este preferat de regula de catre utilizatorii amatori sau pentru mecanica fina.
 • strunguri de precizie – aceste strunguri cu surub de ghidare permit realizarea diferitelor filete cu ajutorul avansului transversal ce se realizeaza cu ajutorul surubului conducator (mai sunt cunoscute si sub denumirea de strunguri cu surub conducator). Un astfel de strung paralel este un strung cu avans automat.
 • centre de prelucrare – sunt reprezentate de strunguri combinate strung cu freza care pot realiza atat operatii de strunjire, cat si de frezare a pieselor de prelucrat. Utilizarea unui centru de prelucrare tip strung combinat cu freza se intalneste deseori in micile ateliere de prelucrari metalice sau atelierele de intretinere si reparatii.
 • strunguri cu cutie de viteze – sunt strunguri de metal echipate cu cutie de viteze cu roti dintate in baie de ulei sau cu cutie de viteze cu fulii si transmisie pe curele. Un strung cu cutie de viteze ofera numeroase avantaje in exploatare permitand transmiterea optima a miscarii de rotatie de la motor la axul strungului.
 • strunguri universale – sunt strunguri paralele cu utilizare universala fiind capabile sa realizeze o arie larga de operatii de prelucrare. Aceste strunguri metal pot fi regasite si in variante speciale sub forma modelelor de strunguri universale cu afisaj digital si strunguri universale cu viteza variabila (strung cu viteza variabila). Un strung universal pentru metal este o masina - unealta universala destinata efectuarii unei varietati mari de procese de prelucrare.
 • strunguri ciclice cu comanda numerica – aceste strunguri cu comanda numerica permit prelucrarea pieselor cu ajutorul unor programe speciale de inregistrare a cotelor si operatiilor de prelucrare.

Modelele de strunguri de metal ocupa cea mai mare pondere in ceea ce priveste dotarea cu masini-unelte ale unui atelier de prelucrari mecanice.

Un strung metal are ca principala structura:

 • Batiul – prevazut cu doua picioare de sprijin care fixeaza batiul de fundatia strungului;
 • Cutia de viteze – cutia de viteze a strungului care controleaza transmisia optima a puterii;
 • Papusa mobila – care poate fi utilizata pentru centrarea pieselor de prelucrat cu ajutorul unui varf de centrare sau cap revolver;
 • Caruciorul – acesta sustine sania transversala si portcutitul;
 • Portcutitul – fixeaza cutitele de taiere;
 • Axul principal – acesta fixeaza piesa de prelucrat cu ajutorul unui universal sau flanse.

Un strung poate sau nu sa fie prevazut cu stand sau picioare pozitionate pe podea asigurand pozitionarea acestuia la o inaltime convenabila de lucru.

Exista modele de strunguri de dimensiuni reduse care pot fi pozitionate pe un banc de lucru sau masa si nu necesita stand (asa-numitele strunguri de banc).

Aproape toate modelele de strunguri sunt dotate cu un batiu care este (aproape intotdeauna) orizontal (desi strungurile cu actionare CNC au batiul pozitionat inclinat sau vertical pentru a permite spanului sa cada).

Miscarea de rotatie se realizeaza cu ajutorul unui ax cu rulmenti, pozitionat orizontal, paralel cu batiul strungului, denumit axul strungului.

Axurile sunt adesea prevazute cu orificii cu filet sau receptii de tip Morse pentru a permite fixarea accesorilor in axul strungului sau trecerea pieselor de prelucrat mai lungi decat distanta dintre varfuri.

Axurile sunt actionate fie cu ajutorul unei pedale de picior si cutie de viteze cu roti dintate, fie cu ajutorul unei fulii cu o curea de transmisie, de un motor electric.

In cazul modelelor de strunguri moderne, motorul este pozitionat fie in capul de actionare al strungului, fie in partea stanga, fie in standul echipamentului.

Suplimentar fata de ax si rulmenti, capul unui strung include diferite parti componente ce permit schimbarea vitezei de rotatie a axului.

Numeroase modele de strunguri asigura posibilitatea schimbarii vitezei cu ajutorul unei curele si doua fulii dintre care una este prevazuta cu cutie de viteze sau canale multiple.

Unele strunguri sunt prevazute cu cutie de viteze cu roti dintate iar altele cu motoare cu sistem de control electronic al vitezei cu reostat.

Punctul opus capului strungului pe lungimea batiului este denumita pinola.

Aceasta poate fi deplasata de-a lungul batiului si poate fi fixata in orice pozitie este convenabila pentru prelucrare.

Pinola este prevazuta cu o receptie conica ce nu se roteste dar permite fixarea de varfuri de centrare perfect aliniate cu centrul axului strungului.

De obicei, pinola este utilizata pentru sprijinirea lunetelor, care sunt ideale pentru a prelucra piese lungi cu diametre reduse.

Modelele de strunguri pentru metal sunt prevazute cu o sanie mobila echipata cu sanie transversala si portcutit care pot fi fixate la diferite unghiuri fata de batiul strungului.

Portcutitul, care este, de obicei, pozitionat pe sania transversala, permite fixarea sculei aschiatoare (a cutitelor) care indeparteaza materialul de pe piesa de prelucrat.

Aceste strunguri pot fi sau nu dotate cu suruburi de ghidare care muta sania de-a lungul batiului.

Aceste suporturi pot fi ajustate manual de-a lungul batiului fara a fi necesara actionarea cu ajutorul unui sistem de transmisie.

Accesorii ce pot fi utilizate pe strunguri

De obicei, pentru fixarea unei piese de prelucrat pe axul unui strung metal este necesar un accesoriu suplimentar.

O piesa de prelucrat poate sa fie gaurita si sa fie fixata cu ajutorul unei flanse (un accesoriu pentru strunguri ce arata ca un disc cu diametru mare si se fixeaza in ax) cu suruburi.

In alte cazuri, o piesa de prelucrat poate fi fixata cu ajutorul unei mandrine, sau menghine circulare cu 3 sau 4 bacuri, denumita universal.

Pentru fixarea pieselor cu forme neregulate, de obicei, se utilizeaza universaluri cu 4 bacuri independente.

Aceste universaluri cu 3 sau 4 bacuri se fixeaza direct pe axurile strungurilor.

Pentru realizarea aplicatiilor ce necesita o precizie ridicata, precum si pentru realizarea anumitor operatii repetitive, piesele de prelucrat cu forma cilindrica sunt fixate cu ajutorul mandrinelor cu pensete.

O piesa de prelucrat moale (de obicei din lemn) poate fi fixata intre varfurile unui strung cu ajutorul unui varf de centrare fixat in axul strungului.

Varfurile de centrare pot fi fixe sau mobile.

Modelele de varfuri de centrare fixe utilizate pe strunguri pentru metal necesita, de obicei, o cantitate ridicata de lichid de racire, motiv pentru care, in ultima perioda, sunt preferate varfurile de centrare rotative.

Pentru realizarea diferitelor operatiuni pe strunguri mai poate fi utilizat un disc circular prevazut cu orificii plasate la distante egale pe intreaga sa circumferinta.

Acest accesoriu este fixat in axul strungului si poarta denumirea de placa divizoare sau cap divizor.

Un cap divizor permite rotirea axului cu un unghi precis apoi blocarea acestuia, facilitand efectuarea de operatii auxiliare repetate pe piesa de prelucrat.

Alte accesorii, precum atasamente frezoare, sanii verticale, lunete fixe sau mobile etc., cresc versatilitatea modelelor de strunguri si aria de operatii pe care acestea le pot executa.

Strunguri - utilizare

Atunci cand o piesa de prelucrat este fixata intre capul de actionare si pinola se spune ca este fixata intre varfurile strungului.

Atunci cand piesa de prelucrat este sustinuta la ambele capete, aceasta este mult mai stabila si suporta sa fie aplicata o forta considerabil mai mare prin intermediul sculelor aschiatoare, la un unghi de rotatie corespunzator, fara ca piesa sa se slabeasca.

Atunci cand piesa este fixata doar in axul capului de actionare al unui strung, operatiunea de prelucrare este denumita fatetare.

Piesa de prelucrat este mai putin stabila si suporta sa fie aplicata o forta mai mica prin intermediul sculelor aschiatoare la un unghi de rotatie corespunzator, decat in cazul fixarii acesteia intre varfuri.

Atunci cand piesa este prelucrata pe o anumita axa de rotatie si apoi fixata pentru a fi prelucrata pe o alta axa, operatiunea se numeste strunjire excentrica sau strunjire multi-axiala.

Rezultatul unei astfel de prelucrari este o piesa cu diferite sectiuni simetrice dar, piesa ca un intreg, nu este simetrica.

eMasiniUnelte (distribuitor masini unelte romania) va ofera solutia potrivita necesitatilor dumneavoastra de prelucrare prin aschiere la un pret redus.

Pentru a beneficia de asistenta tehnica in alegerea corecta a unui strung pentru metal potrivit necesitatilor dumneavoastra contactati consilierii nostri.

Less
Mai multe
Web Analytics