0763 502 222 | vanzari[at]emasiniunelte.ro

Masini pentru taiat piatra


Taierea pietrei este o operatie extrem de importanta, in special in domeniul constructiilor. Aceasta operatie presupune obtinerea prin taierea pietrelor (rocilor) cu forme neregulate a pieselor cu forme geometrice perfecte.

In zilelele noastre sunt utilizare masini de taiat piatra avansate care pot prelucra fara probleme piatra. In ziua de azi sunt utilizate masini de taiat piatra tip fierastraie electrice si masini de taiat cu disc diamantat.

Modelele de masini pentru taiat piatra de tip ferastraie electrice sunt utilizate cu succes in atelierele mici si mijlocii, precum si in marile ateliere de profil.

Taierea pietrei in cazul acestor utilaje de taiata piatra se realizeaza cu ajutorul unei uitlati taietoare prevazute cu disc diamantat care este racit cu ajutorul unei pompe ce asigura recircularea lichidului pentru racirea panzei diamantate.

Pentru alegerea corecta a unei masini de debitat piatra trebuie avut in vedere specificul operatiei si dimensiunile pieselor ce trebuie prelucrate.

Gama de masini de taiat piatra pe care v-o prezentam se adreseaza atat utilizatorilor amatori, cat si micilor ateliere de prelucrare a pietrei sau constructorilor care lucreaza au nevoie de un astfel de echipament.

Fabricata de natura in mii sau milioane de ani, piatra necesita in vederea taierii un efort deosebit. Totusi fata de timpii istorici cand s-au construit piramidele folosindu-se manual sculele disponibile la acea vreme, lucrurile au evoluat si oamenii dispun in ziua de astazi de metode moderne – masini de taiat piatra.

Aceste tipuri de masini sunt actionate de un fierastrau alimentat electric, fiind intalnite in foarte multe ateliere specializate de dimensiuni mici si medii, sau chiar in mediul artistic al sculpturii.

Ele prezinta discul de taiere de tip diamantat prin intermediul caruia se realizeaza operatia de taiat piatra. Dupa plasarea materialului pe masa deplasabila ea este impinsa si discul realizeaza debitarea pietrei. In prezenta masinilor pentru taierea pietrei regasim sistemul de racire care cu ajutorul pompei circula un lichid de racire ce scade temperatura panzei si creste perioada de exploatare a acesteia, alaturi de calitatea prelucrarii in sine prin evitarea uzurii premature a acestui consumabil.

Exista cazuri in care doar folosirea masinilor de taiat piatra este insuficienta pentru realizarea debitarii acesteia si este nevoie de actionarea asupra materialului cu un ciocan special sau pene specifice. In mod special cand avem de lucrat cu bucati mari de piatra vom taia cu masina niste canale in acest bloc masiv de piatra, apoi plasam penele in respectivele goluri si actionam cu ciocanul pentru spargerea in parti separate, ideal chiar pe directia canalelor taiate.

Modele disponibile

Identificam mai multe modele de masini pentru taiat piatra in functie de modalitatea in care se efectueaza taiereea propriu zisa: circular sau cu banda. Cele circulare au un pret mai accesibil dar nu pot taia mai mult decat panza de sapte inchi, in schimb cele cu banda au un pret mai mare dar sunt facil de exploatat si pot debita mai profund.

Pentru debitarea marmurei, care are o duritate mare, trebuie utilizate discuri speciale diamantate. Ca ajutor pentru uneltele pentru taiat piatra exista si ciocanul retropercutor cu ajutorul carora se vor face gauri in piatra spre deosebire de debitarea uzuala – vor fi executate mai multe astfel de orificii in piatra in ordinea necesara urmat de eliminarea formei care ne intereseaza folosindu-ne de ciocan si dalta. Putem realiza in acest mod diferite prelucrari ale pietrei, rotunjire, indreptare, obtinere de bucati drepte cu diferite aplicatii – la sculptura de exemplu.

In cazul in care trebuie sa taiem piatra care nu este dura, de pilda alabastru, se vor folosi modelele cu panza care vor efectua taieturi pentru finisaj, cat mai drepte. Din nou putem folosi ciocanul pentru eliminarea pietrei dintre crapaturi. Un alt model de piatra care am putea sa-l taiem este cea de calcar unde ne este util in realizarea acestui lucru din nou ciocanul dar pneumatic de data aceasta – care prin efectul de presiune impinge o dalta in calcar, sectionand-o.

Ca in cazul oricarui echipament profesionist alegerea masinii pentru taiat piatra trebuie facuta tinand cont exact de cerintele specifice si pentru acest lucru va stam la dispozitie cu sfaturi utile si preturi excelente.

eMasiniUnelte (distribuitor masini unelte romania) va ofera solutia potrivita necesitatilor dumneavoastra de prelucrare si bugetului disponibil.