Strunguri prelucrare metal – recomandari specifice privind siguranta

Strunguri prelucrare metal - strunjire

Operarea masinilor-unelte strunguri prelucrare metal in conditii de siguranta presupune respectarea unor norme generale in ceea ce priveste protectia muncii, precum si a unor recomandari specifice acestor masini-unelte.

Strunguri prelucrare metal – recomandari specifice privind siguranta

In ceea ce priveste recomandarile specifice pentru exploatarea in conditii de siguranta a modelelor de strunguri pentru metal, principalele reguli sunt:

  • Vitezele. Operarea unor strunguri la viteza gresita poate provoca spargerea pieselor din apropiere sau desprinderea piesei de prelucrat, ceea ce va duce la proiectile periculoase, care ar putea provoca accidente grave la impact.

Piese de prelucrat mari sau neconcentrice trebuie sa fie prelucrate la viteze mici. Utilizati intotdeauna ratele de avans si de viteza adecvate.

  • Cheia de siguranta a universalului. O cheie a universalului lasata in acesta poate deveni un proiectil cauzator de moarte, atunci cand axul este pornit.

Scoateti intotdeauna cheia universalului dupa utilizarea acesteia. Dezvoltati un obicei de a nu lua mana de pe cheia universalului cu exceptia cazului in care este departe de universal.

  • Distantele de siguranta. Piesele care se prabusesc in alte componente de pe strunguri pot arunca proiectile periculoase in toate directiile, ceea ce duce la un accident grav la impact si deteriorarea echipamentelor.

Inainte de a porni axul, asigurati-va ca piesa are un spatiu adecvat rotindu-l cu mana o rotatie completa. De asemenea, verificati distanta cutitului, a portcutitului, a universalului si a saniei.

  • Siguranta pieselor lungi. Piesele lungi pot fi aruncate cu violenta in cazul in care nu sunt sprijinite in mod corespunzator, cauzand un impact grav si deteriorarea masinilor-unelte strunguri.Strunguri prelucrare metal - strunjirea

Reduceti acest risc prin sprijinirea corespunzatoare a pieselor de prelucrat care au lungimea de la mandrina / traversa frontala mai mare de trei ori decat propriul diametru. Prelucrati intotdeauna piesele lungi la viteze mici.

  • Asigurarea piesei de prelucrat. O piesa de prelucrat fixata incorect poate fi aruncata de pe axul strungului cu o forta foarte mare, care poate duce la un impact sever.

Asigurati-va ca piesa de prelucrat este asigurata in mod corespunzator in universal sau flansa inainte de a incepe strunjirea.

  • Universaluri. Universalurile sunt grele si dificil de fixat, fapt care poate duce la zdrobirea degetelor sau mainilor, daca sunt utilizate gresit. Utilizati dispozitive de ridicare, atunci cand este necesar.
  • Curatarea spanului. Spanul de metal poate taia cu usurinta pielea, chiar printr-o bucata de panza. Evitati curatarea spanului cu mana sau cu o carpa. Utilizati o perie sau vacuum pentru a indeparta spanul.
  • Oprirea axului cu mana. Oprirea axului prin punerea mainii pe piesa de prelucrat sau universal creeaza un risc extrem de pericol, de impact, de strivire, prin frecare, sau taiere.

Nu incercati niciodata sa incetiniti sau opriti axurile unor strunguri cu mana. Permiteti axului sa se opreasca singur sau utilizati frana.

  • Avarii. Conducerea agresiva a cutitului sau a altor componente ale strungului in universal poate provoca o explozie de fragmente de metal, ceea ce poate duce la accidente grave de impact si daune majore strungului.

Nu lasati strunguri pentru metal nesupravegheate si verificati distanta de siguranta inainte de a incepe operatiunea de strunjire. Asigurati-va ca nici o parte a cutitului, portcutitului, saniei compunse saniei transversale, sau carutului nu va intrra in contact cu universalul in timpul functionarii.Strunguri prelucrare metal

  • Siguranta lichidului de racire. Lichidul de racire este un pericol biologic foarte toxic care poate cauza vatamari corporale la contactul direct cu pielea.

Duzele de racire pozitionate incorect pot stropi operatorul sau podeaua, rezultand intr-un pericol de expunere sau alunecare.

Pentru a reduce acest risc, schimbati lichidul de racire in mod regulat si pozitionati duza in pozitia in care acesta nu va stropi operatorul sau podeaua.

  • Alegerea cutitului. Taierea cu cutit incorect sau bont creste riscul de ranire accidentala datorita fortei suplimentare necesare pentru prelucrare, care creste riscul de rupere sau desprindere a componentelor care pot provoca ca bucati mici de metal de a deveni proiectile periculoase.

Selectati intotdeauna cutitele potrivite si asigurati-va ca sunt ascutite. Un cutit corespunzator, ascutit, scade rezistenta si ofera o finisare mai buna.

Utilizarea sigura a masinilor unelte strunguri prelucrare metal se poate realiza doar daca se cunosc si se aplica recomandarile de siguranta specifice acestor echipamente.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns