Masini frezat cu batiu – operare

frezarea metalului cu masini frezat emasiniunelte.ro

Operarea modelelor de masini frezat cu batiu pentru metal nu este foarte simpla pentru necunoscatori.

Masini frezat cu batiu – etape in operare

Pentru ca echipamentul sa fie exploatat corespunzator trebuie sa se urmeze urmatoarele etape:

  1. Se verifica sa existe suficient ulei in cutia de viteze, pompa de lubrifiere manuala si rezervorul de ulei a acestor masini frezat cu batiu.
  2. Se regleaza masa si avansul capului actionand parghia switch-ului (11) si (12) in pozitia neutru si se verifica pozitia butonului pentru oprirea de urgenta; acesta nu trebuie sa fie apasat.
  3. Se slabeste fiecare parghie a mesei, a saniei si a capului de actionare.
  4. Se actioneaza switch-ul de pe panoul de control situat, de regula, in partea dreapta a coloanei (ledul pentru alimentare este aprins).
  5. Se apasa butonul Power (2):
    1. Ledul de pe switch-ul Power (2) – normal;
    2. Ledul pentru servo – normal;
    3. Ledul pentru alarma servo – anormal;
    4. Ledul pentru alarma ax – anormal;
    5. Ledul pentru alarma lubrifiere – anormal.

masini frezat cu batiu emasiniunelte.roSe verifica intotdeauna cantitatea de ulei din pompa manuala si din cutia de viteze cu care sunt prevazute aceste masini frezat.

Atunci cand un led de alarma este aprins si se aude o sirena de alarma in acelasi timp, se opreste si se repara defectiunea.

  1. Selectarea vitezei de lucru a unei masini frezat cu batiu se realizeaza cu ajutorul parghiei aferente.
  2. Selectarea directiei de rotatie a axului unei masini frezat cu batiu se realizeaza cu ajutorul switch-ului aferent.
  3. Se verifica pozitia switch-ului ON/OFF al axului astfel incat acesta sa fie in pozitia OFF (daca este pe pozitia ON rotatia axului este imposibila).
  4. Se selecteaza viteza de avans (9) si se ridica / coboara switch-ul (10).
  5. Se actioneaza butonul pentru pornirea axului (3).
  6. Se incepe frezarea prin impingerea parghiei switch-ului in directia de frezare.
  7. Se regleaza avansul mesei sau capului de actionare in pozitia neutra si se verifica oprirea mesei si a capului apoi se actioneaza butonul pentru oprirea axului (4).
  8. Se apasa butonul pentru oprirea de urgenta (8) atunci cand este cazul opririi de urgenta a unei masini frezat cu batiu. Circuitul este intrerupt si masina se opreste.
  9. Se roteste intrerupatorul Power (ledul pentru alimentare se stinge).
  10. Se inchide panoul panoul de control al fiecarei masini frezat cu batiu.

Masini frezat cu batiu – elemente de control

Elementele de control de pe panoul de comanda al unei masini frezat cu batiu sunt:panou de control - masini frezat cu batiu

  1. Led alimentare
  2. Switch alimentare
  3. Buton pornire ax
  4. Buton oprire ax
  5. Avans normal
  6. Switch sens rotatie ax
  7. Buton frana ax
  8. Buton oprire de urgenta
  9. Buton sus/jos
  10. Buton rata avans
  11. Parghie avans masa
  12. Parghie avans cap actionare
  13. Buton avans rapid
  14. Buton pornire/oprire pompa racire
  15. Semnale alarma

Masini frezat cu batiu –switch-uri

Pentru a actiona corespunzator switch-urile unei masini frezat cu batiu trebuie cunoscuta utilizarea si efectul actionarii fiecaruia dintre acestea.

  1. Ledul alimentare (de pe panoul de control al unei masini frezat) – atunci cand se porneste panoul de control ledul este aprins iar cand se inchide aceasta, ledul se stinge.
  2. Switch-urile de operare ale unei masini frezat – daca ledul de alimentare este aprins cutia de viteze si pompa pentru lubrifiere pornesc. In cazul in care este necesar se poate selecta pornirea axului, avans fin, avans masa, avans cap, blocare ax si pompa tot lucreaza.
  3. Butonul pornire al axului unei masini frezat – atunci cand se apasa acest buton motorul axului porneste si axul se roteste.
  4. Butonul oprire al axului unei masini frezat – cand acest switch este apasat tensiunea este oprita catre motorul axului si rotatiile axului se reduc pana acand acesta se opreste.
  5. Butonul avans normal ax – axul se roteste doar cand acest buton este apasat.
  6. Switch-ul schimbare directie de rotatie – in conditiile operarii cu swith-ul de operare (2) actionat selectati directia de rotatie a axului cu ajutorul switch-ului (6) si se poate regla rotatia continu a axului apasand switch-urile (3) si (5).
  7. Switch-ul pentru blocarea axului unei masini frezat – cand acest switch este apasat axul este blocat si nu se roteste chiar si cu butoanele (3) si (5) actionate. Acest switch se utilizeaza de obicei pentru schimbarea sculelor taietoare. Atunci cand switch-ul este inchis axul se deblocheaza si axul isi poate incepe rotatia prin actionarea switch-urior (3) si (5).
  8. Butonul pentru oprirea de urgenta a unei masini frezat – masina se opreste imediat daca acest switch este apasat. Daca se doreste deschiderea masinii se roteste acest switch in sensul indicat de sagetile de pe el.panoul control masini frezat cu batiu emasiniunelte.ro
  9. Switch-ul avans viteza mica/mare– este utilizat pentru selectarea vitezei de avans in functie de greutatea si dimensiunile piesei de prelucrat si andacimea taierii.
  10. Switch-ul pentru viteza de avans – in cazul unei masini frezat acest switch schimba avansul transversal, longitudinal si pe verticala.
  11. Switch-ul pentru parghia de avans– atunci cand switch-ul este rotit spre stanga, masa este in stanga, atunci cand este pozitionat in pozitia initiala si rotit in jos, masa merge in dreapta. Pozitia centrala este neutra.
  12. Switch-ul urcare-coborire cap – atunci cand acest switch este actionat capul are un avans in jumatate din viteza selectata de switch-ul pentru reglarea vitezei de avans (10) iar cand este oprit viteza scade. Pozitia cenrala este neutra.
  13. Switch-ul pentru avans rapid – atunci cand acest switch este actionat in conditiile in care switch-urile (11) sau (12) sunt deja pozitionate in aceeasi directie, masa unei masini frezat are un avans rapid in directia indicata de switch.
  14. Switch-ul pompei de racire unei masini frezat – atunci cand acest switch este actionat pompa de racire lucreaza iar cand switch-ul este oprit, pompa se opreste. Cantitatea de ulei este controlata cu ajutorul valvei.
  15. Semnalele de alarma

Pentru operarea corespuznatoare a unei masini frezat cu batiu trebuie cunoscute toate elementele de control si functiile acestora.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns