Strunguri pentru lemn sunt echipamente care rotesc piesa de prelucrat in jurul axelor sale pentru a realiza diferite operatii, precum: taiere, slefuire, gaurire, deformare, fatetare, strunjire etc. cu scule taietoare aplicate pe piesa de prelucrat si creaza un obiect simetric fata de axa de rotatie.
Ca si roata olarului, strungul de lemn este un mecanism simplu, care poate genera o varietate de forme. Operatorul este cunoscut ca un dispozitiv de intoarcere, iar abilitatile necesare pentru a folosi aceste unelte au fost in mod traditional cunoscute ca turnari. Abilitatea de a folosi uneltele cu mana, fara un punct fix de contact cu lemnul, distinge intrebuintarea lemnului si strungul din lemn de la strungul mecanicistului sau de la strungul de prelucrare a metalelor.
Articolele fabricate pe strunguri pentru lemn cuprind manere pentru unelte, sfesnice, cupe de oua, butoane, lampi, pini de rulare, cutii cilindrice, ornamente de Craciun, perii, ace de tricotat, cutii de ac, degete, pixuri, sahi. picioare, axe si picioare pentru mobilier; balustre si posturi noi pentru arhitectura; lilieci de baseball, forme goale precum instrumente muzicale, urne, sculpturi; boluri, platouri si scaune de scaun. Productia industriala a inlocuit multe dintre aceste produse din magazinul traditional de cotitura. Cu toate acestea, strunguri pentru lemn sunt inca folosite pentru productia descentralizata de aschii limitate sau personalizate. O masina de infasurat calificata poate produce o mare varietate de obiecte cu cinci sau sase unelte simple. Instrumentele pot fi remodelate cu usurinta pentru sarcina la indemana.
In multe parti ale lumii, strungul a fost un instrument portabil care merge la sursa lemnului sau se adapteaza la spatiile de lucru temporare. Turnatorii din secolul 21 restaureaza mobilierul, continua traditiile artei populare, produc lucrari arhitecturale personalizate si creeaza ambarcatiuni fine pentru galerii. La strunguri pentru lemn apeleaza persoanele care prefera sa lucreze cu mainile, sa gaseasca placere in rezolvarea problemelor sau sa se bucure de calitatile tactile si vizuale ale lemnului.
Strunguri pentru lemn. Prezentare generala
strunguri pentru lemn functioneaza cu revolutie alternativa sau continua. Strungul cu piston este alimentat de un arc sau de un arc, care se roteste mai intai intr-o directie, apoi in celalalt. Turnerul se taie pe o singura latura a rotatiei, la fel ca si in strungul cu pol. Strungul cu piston poate fi alimentat cu ajutorul unui arc, precum si cu mecanisme cu arc. Strungul cu piston, in timp ce tehnologia primitiva necesita o dexteritate considerabila pentru a functiona, este capabila de rezultate excelente in mainile calificate. De exemplu, strungurile cu arcul cu piston sunt inca folosite pentru a transforma margelele pentru ferestrele de gradina araba numite Meshrebeeyeh, care atat de fermecat de Holtzapffel in anii 1880.
Revolutia continua a piesei de prelucrat poate fi alimentata de la om cu o roata de pedale sau realizata cu apa, abur sau electric. Stilul taierii nu are pauza necesara rotirii strungului cu piston. Chiar si in cazul unei revolutii continue, dispozitivul de reglare controleaza contactul sculei si a lemnului in intregime cu mana. Cutterele nu sunt fixe si nici nu sunt avansate automat, ca in cazul strungului pentru prelucrarea metalelor.
Natura lemnului defineste tehnicile de impadurire. Orientarea lemnului, in raport cu axa strungului, afecteaza instrumentele si tehnicile folosite de arborele de lemn. La strunjirea axului, boabele se deplaseaza longitudinal de-a lungul patului strungului, ca si cum ar fi fost montata in strung un busteni. Astfel, granulatia este perpendiculara pe directia de rotatie sub scula. In rasucirea bolului, granulatia se executa in unghi drept fata de ax, ca in cazul in care o piesa a fost montata peste mandrina. Atunci cand se roteste un miez de castron, unghiul pe care bobul il face cu unealta de taiere se schimba in mod continuu intre taieturile usoare pana la doua locuri pe rotatie, unde unealta taie bobina si chiar in sus peste ea. Acest unghi variabil de granule limiteaza unele dintre instrumentele care pot fi utilizate si necesita o abilitate suplimentara de la dispozitivul de strunjire.
Strunguri pentru lemn. Tehnici
Formele complexe fabricate pe strunguri pentru lemn se dezvolta din surprinzator de putine tipuri de taieturi: despartire, aschiere, margele, cove si golire. Impartirea separa lemnul de dispozitivul de sustinere sau stabileste taieturi de adancime. Plantarea se realizeaza cu un instrument in care tesitura de sub taietura suporta fibrele de lemn, la fel ca intr-o masina de rabotat tipic pentru lemn. Margelele sunt o forma convexa fata de cilindru, iar golfurile sunt o forma concava. Tehnicile de golire sunt o combinatie de materiale de gaurire si scoopare. Taietorul de lemn are libertatea de a alege dintr-o varietate de unelte pentru toate aceste tehnici, iar calitatea taieturilor se imbunatateste odata cu practicarea instrumentului selectat.
Strunguri pentru lemn. Dispozitive de retinere
Lemnul se roteste intre varful strungului care include mecanismul de antrenare si suportul pentru coada, care se roteste numai in cazul in care centrul sau este „viu” sau sustinut de un dispozitiv de sustinere rotativ. Capatul capului poate folosi puncte sau pinteni care sunt conduse in lemn. Acest tip de cotitura este descris ca fiind „intre centre”. Varful vagonului poate utiliza de asemenea o cana, o clema sau o mandrina de derulare pentru a tine un picior pe piesa de prelucrat care va fi indepartata in produsul finit. Lemnul poate fi, de asemenea, insurubat sau lipit pe o fata – un disc puternic care este filetat pentru a se monta pe axul capului. Utilizarea unui mandrina sau a unei placi de fatada permite taierii de lemn sa renunte la suportul pentru copac pentru lemnul rotativ. Acest tip de sistem de fixare sigur este esential pentru golirea bolurilor sau a formelor goale.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.