Strung pentru metal – filetarea cu tarod si filiera

strung pentru metal emasiniunelte.ro

Un strung pentru metal poate fi utilizat pentru executarea unui numar ridicat de operatii de prelucrare prin aschiere.

Doua dintre aceste operatii sunt filetarea cu tarod si filetarea cu filiera.

Strung pentru metal – filetarea cu tarod

Metoda de filetare cu tarodul pe strung pentur metal se utilizeaza in cazul gaurilor strapunse, a celor infundate si in cazul filetarii partiale a gaurilor.

Pentru a executa un filet cu tarod pe un strung pentru metal, piesa de prleucrat trebuie sa fie stransa intr-un universal sau intr-o bucsa eleastica astfel incat axa acesteia sa corespunda cu axa de rotatie a arborelui principal.

In primul rand, se executa gaura cu ajutorul unui burghiu recomandat pentru dimensiunea de filet, urmand a se executa filetul cu tarodul fixat intr-un antrenor.

Trebuie acordata o atentie deosebita atunci cand se fileteaza primele spire ale filetului.

Imediat ce tarodul a patruns in material, deplasarea acestuia trebuie realizata prin rotirea piesei.Filetarea pe strung pentru metal cu ajutorul filierei -  a — cu mâna, b — cu piesa in miscare de rotatie

Se recomanda ca inainte de filetarea cu tarod pe strung pentru metal sa fie curatata de span gaura ce trebuie filetata (in special pentru gaurile infundate).

Pentru realizarea de filete cu tarod pe strung pentru metal se recomanda utilizarea unei viteze de aschiere de 3 – 15 m/min si racirea piesei de prelucrat cu ulei cu sulf, pentruin cazul prelucrarii unor piese confectionate din otel, si viteze de 6 – 22 m/min cu racire cu emulsie sau petrol lampant, pentru piese confectionate din fonta, alama sau aluminiu.

Strung pentru metal – filetarea cu filiera

Pentru executarea unui filet pe un strung pentru metal piesa de prelucrat trebuie stransa intr-un universal, intr-o bucsa elastica sau alt dispozitiv de fixare.

Dupa realizarea operatiei de strunjire a piesei la diametrul stabilit, se executa o tesitura pe partea frontala a acesteia, astfel incat filiera sa patrunda mai usor in material.

Se executa manual cateva spire prin invartirea portfilierei cu mana. Dupa aceasta operatie se executa filetarea cu ajutorul unui strung pentru metal.

Pentru retragerea filierei, se utilizeaza mersul inapoi al universalului. Filetarea cu ajutorul filierei pe un strung pentru metal se executa destul de dificil fiind necesare forte mari.

Din acest motiv, piesa de prelucrat trebuie racita si lubrifiata in mod abundent, pentru a nu se deteriora filetul sau filiera.Filetarea pe strung pentru metal cu ajutorul tarodului -  a — sprijinind antrenorul, b — sprijinind tarodul

Filierele utilizate pe un strung pentru metal sunt de doua tipuri: fixe (rotunde – sunt uitlizate pentru executarea de filete cu de pana la 52 mm), si reglabile (utilizate pentru aplicatiile pentru care au fost confectionate).

Se recomanda ca operatia de realizarea a filetelor cu filiera pe un strung pentru metal sa fie realizata la viteze de aschiere mici si piesa de prelucrat sa fie racita corespuznator.

Pentru realizarea unui filet cu filiera pe un strung pentru metal a unei piese din otel se recomanda utilziarea unei viteze de aschiere de aproximativ 3—4 m/min si utilizarea unei emulsii de racire cu ulei cu sulf (sulfofrezol) sau ulei de in fiert.

Pentru realizarea unui filet cu filiera pe un strung pentru metal a unei piese din fonta se va utiliza o viteza de aschiere de cca. de 2,5 m/min, iar pentru prelucrarea alamei, aceasta trebuie sa fie cuprinsa in intervalul 9—15 m/min, in ambele cazuri racirea realizandu-se cu petrol lampant.

Pentru realizarea de filete cu tarodul sau filiera pe un strung pentru metal trebuie respectate recomandarile in ceea ce priveste procesul de prelucrare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns