Comanda numerica | Avantajele utilizarii masinilor cu CN

Schema constructiva pentru o masina de frezat cu comanda numerica

În anii 1970 – 1980, comanda numerica nu era considerata rentabila, se utiliza numai la realizarea seriilor mari de piese si a unor suprafete complexe, de exemplu cele evolvente.

Astăzi, comanda numerică este mai economica si poate fi utilizată în cazul productiei de serie mica sau pentru productie individuala, chiar si in cazul formelor complicate ale pieselor.

 

schema structurala - comanda numerica 

Avantajele tehnice şi economice ale masinilor cu comanda numerica

Intr-adevar, la inceput, pregatirea fabricatiei si programarea era dificila. Existau foarte multe calcule geometrice ce trebuiau facute de mana; dispozitivele de inregistrare si citire a informatiilor erau foarte complicat de utilizat etc.

La timpul respectiv, capacităţile reduse de calcul ale echipamentelor electronice de comandă nu ofereau posibilitata efectuarii în timp real a corecţiilor legate de geome­tria sculelor. Acest lucru avea ca si consecinta restrictionarea programatorului in definirea traiectoriile axelor pentru fiecare sculă sau punct generator de pe fiecare sculă.

Altfel spus, el trebuia să scrie cate un program pentru fiecare sculă necesara la un moment dat, iar pentru reascutire progrmul trebuia corectat.

Echipamentele aveau un cost ridicat si era indicat a fi utilizate doar la productiile de serie mare şi consecutive.

În exemplul urmator, este prezentata o placă pe care se efectuează găuriri simple şi filetare. Se observă că, la prelucrarea unei piese pe o masina cu comanda numerica, avem un câştig de 1h 15’ faţă de realizarea unei piese pe o masina conventionala. De asemnea, la prelucrarea a 2 piese câştigul este de 4h 15’, iar la o serie de 10 piese timpul de prelucrare scade cu aproximativ 40h.

 

Piesa de prelucrat

  • Material prelucrat: lemn de esenţă tare;
  • Viteza de aşchiere: 8 – 15 m/min.;
  • Seria de fabricaţie: 3 – 12 piese;

 

piesa de prelucrat - comanda numerica

 

Acest câştig de timpi de execuţie reiese din chel­tuielile mai scazute de fabricaţie şi de prelucrare a datelor pentru un reper.


Daca doriti o masina cu CN, emasiniunelte.ro ofera o gama diversa de utilaje pentru executarea operatiilor prin comanda numerica. Ofertam o gama diversa de producatori cu renume cu scopul de a oferi solutia optima in functie de necesitatile fiecarui client. Click pentru mai multe detalii si oferte pentru masini cu comanda numerica.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns