Masini de gaurit cu coloana si montant – aspecte constructive

masini de gaurit cu coloana si montant

Modelele de masini de gaurit cu coloana si montant sunt echipamente complexe pentru prelucrarea metalului prin aschiere.

Acestea nu executa doar operatii de burghiere ci si altfel de operatii, precum: largire, alezare, zencuire, filetare. Pentru a putea executa aceste operatii este necesara folosirea unor scule adecvate.masini de gaurit cu coloana si montant - operatii

Modelele de masini de gaurit pot fi clasificate astfel: de banc, cu coloana, cu coloana si montant, cu cap revolver, cu cap multiax, radiala, in coordinate si de gaurit adanc.

Masini de gaurit cu coloana si montant – aspecte constructive

Aceste masini de gaurit cu colana reprezinta un rezultat al combinarii solutiilor de sustinere si ghidare ale mesei si unitatii de lucru. In imaginile urmatoare se pot observa solutiile constructive caracteristice acestui tip de masina de gaurit cu coloana si montant.

masini de gaurit cu coloana si montant - sustinere si ghidare

O caracteristica importanta a acestui tip de masina este faptul ca arborele principal si scula executa miscarea principala de rotatie si miscarea de avans, adica de translatie. In acest caz arborele principal trebuie montat intr-un subansamblu denumit pinola. Un astfel de ansamblu este prezentat in figura de mai jos.masini de gaurit cu coloana si montant - solutii constructive masina de gaurit cu coloanamasini de gaurit cu coloana si montant - solutii constructive masina de gaurit cu montant

Masini de gaurit cu coloana si montant – cinematica structurala

Modelele de masini de gaurit cu coloana si montant au o structura cinematica structura complexa. Aceasta poate fi observata in imaginile de mai jos.

masini de gaurit cu coloana si montant - schema cinematica

Ambele tipuri au in comun urmatoarele elemente componente: placa de baza (3), coloana/montantul (5) , elementele care sustin masa portpiesa (1) si capul de gaurire (2).

Cand lantul cinematic principal este actionat de catre motorul asincron M1, avand ca element de reglare al turatiei cutia de viteze CV, se realizeaza rotatia sculei, miscarea C.

Miscarea de avans de pe directia Z se poate realiza automat prin intermediul cutiei de avansuri CA. Miscarea de avans de pe directia Z manual se poate realiza de la maneta m1.

Miscarile de pozitionare relativa scula-piesa pot fi realizate in doua moduri, automat sau manual. Cand sunt realizate automat acest lucru se face printr-o derivatie a lantului cinematic de avans. Aici se poate observa in figura 5 comutatorul C2. Cand sunt realizate manual acestea se fac cu ajutorul unei transmisii surub-piulita sau cu ajutorul unei transmisii pinion-cremaliera.

Pentru modelele de masini de gaurit cu coloana si montant de dimensiuni reduse, miscarile de pozitionare relativa scula-piesa se realizeaza doar manual.

Pentru a putea regla turatia arborelui principal se utilizeaza transmisia prin curele. Pentru a regla avansul pinolei  se foloseste maneta m.

In schema de mai jos poate fi observata schema cinematica si constructia arborelui principal al unei masini.masini de gaurit cu coloana si montant - constructie arbore principal

Cunoasterea constructiei unei masini de gaurit cu coloana si montant asigura exploatarea si intretinerea corecta a acestora.


Daca sunteti in cautarea unei masini de gaurit cu coloana sau montant, emasiniunelte.ro ofera o gama diversa de masini de gaurit pentru metal de la producatori cu renume cu scopul de a oferi solutia optima in functie de necesitatile fiecarui client. Pe site-ul nostru gasiti mai multe detalii si oferte pentru masini de gaurit pentru metal.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns