Strunguri automate – realizarea reglajelor

strunguri automate - exemplu

Modelele de strunguri automate sunt proiectate pentru realizarea de mici serii de produse.

Procesul de prelucrare pe strunguri automate presupune o serie de actiuni care sunt executate intr-o anumita ordine. Aceste actiuni constau in comanda unei operatii sau executia acelei operatii. La modelele de strunguri automate, actiunile de comanda si de executie sunt realizate de catre mecanismele masinii respective.

Este indicat ca strungurile automate sa fie folosite atunci cand numarul pieselor dintr-un lot este suficient de mare. Astfel masina poate prelucra o anumita perioada de timp aceeasi piesa, utilizarea masinii fiind in acest caz economica. Durata perioadei de prelucrare a piesei este in functie de timpul necesar reglarii masinii, tipul strungului automat si complexitatea piesei de prelucrat.

Strunguri automate – realizarea reglajelor

Realizarea reglajelor consta in trei etape principale. Acestea sunt proiectarea schemei de prelucrare, calculul de reglare si stabilirea regimului de aschiere si proiectarea propriu-zisa a camelor.

Dintre etapele prezentate mai sus proiectarea schemei de prelucrare este cea mai importanta etapa din procesul tehnologic. Aici este necesara cunoasterea functionarii strungului automat. Este necesara cunoasterea caracteristicilor masinii si bineinteles experienta in proiectarea schemelor de prelucrare.strunguri automate - reglaje

In momentul in care se intocmeste schema de prelucrare este indicat sa se aleaga cea mai buna varianta din punct de vedere tehnico-economic. Pentru asta trebuie avut in vedere mai multe indicatii care influenteaza procesul tehnologic.

Principiul suprapunerii operatiilor posibile trebuie sa fie folosit la maxim. In cazul modelelor de strunguri automate multiaxe trebuie sa se tinda catre o durata uniforma a prelucrarii pe toate pozitiile. Pentru a mari precizia de prelucrare este indicat ca operatiile de degrosare sa fie executate inaintea celor de finisare.

Strunguri automate – operatiuni

Atunci cand se prelucreaza gaurile trebuie sa se execute centruirea cu un burghiu de centrare. Pentru prelucrarea gaurilor in trepte mai intai se incepe cu gaurile care au diametrul mai mare, urmatoarele urmand a fi executate in ordinea descrescanda a diametrelor.

Cutitele profilate trebuiesc protejate facand o prelucrare preliminara de degrosare cu cutite simple. Se mareste precizia daca se folosesc doua cutite profilate, pentru degrosare si pentru finisare. Pe modelele de strunguri automate, cutitele se aseaza cu fata de degajare in jos pentru a putea indeparta usor aschiile.strunguri automate - ajustari

Pentru a micsora cursa cutitului de retezate trebuie marita latimea cutitului de profilat ori lungimea cursei cutitului drept de strunjit longitudinal cu latimea cutitului retezat.

In momentul in care schema de prelucrare este stabilita se aleg sculele, dispozitivele, calculul regimului de aschiere si se proiecteaza si se executa camele.

Ingrijirea si precizia cu care sunt reglate camele si sculele pe modelele de strunguri automate duc la o mai mare precizie de prelucarre a piesei. Realizarea reglajelor este o operatie pretentioasa care trebuie executata  de o persoana calificata, cu experienta in proiectarea schemelor de prelucrare.


Daca sunteti in cautarea unui strung ciclic, emasiniunelte.ro ofera o gama diversa de strunguri automate de la producatori cu renume cu scopul de a oferi solutia optima in functie de necesitatile fiecarui client. Pe site-ul nostru gasiti mai multe detalii si oferte pentru strunguri metal.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns