Masini de frezat – executarea filetelor prin frezare

masini de frezat

Modelele de masini de frezat pot fi utilizate pentru realizarea filetelor prin frezare.

Frezarea filetului cu ajutorul unei masini de frezat se poate executa atat la piese lungi, cat si la piese scurte.

Daca se tine cont de acest aspect, modelele de masini de frezat pentru metal pot fi clasificate in masini pentru filet scurt sau masini pentru filet lung.

Masini de frezat filete scurte

In cazul frezarii de filete pe piesele scurte de forma cilindrica, asa sculei taietoare S trebuie sa fie paralela cu axa piesei de prelucrat P.Schema frezarii filetelor scurte cu masini de frezat

Pentru a realiza un filet cu lungimea I cu o freza cu lungimea L, trebuie respectate urmatoarele etape de lucru:

  • Scula taietoare S si piesa P se rotesc in sensul sagetilor indicatoare I si II; piesa de prelucrat patrunde in scula taietoare sau invers (sageata IV), pana cand se ajunge la inaltimea corespunzatoare a filetului ce trebuie executat.
  • In acest timp piesa se roteste dupa arcul de cerc 1-2;
  • miscarea de avans aferenta patrunderii frezei se finalizeaza si este inceputa executarea prorpiu-zisa a filetului. La o rotatie completa a piesei (determinata de arcul 2 – 3), aceasta avanseaza in sensul sagetii III cu marimea unui pas (a unui filet);
  • piesa este retrasa in sensul sagetii IV;
  • piesa de prelucrat revine in pozitia initiala si masina este oprita.

Modelele de masini de frezat pentru filet scurt, sunt compuse dintr-un batiu 1, de care este fixata porscula 2.

Partea superioara a batiului este prevazuta cu ghidajele 3, pentru deplasarea saniei 4.

Pe ghidajele saniei 4 cu care este echipata masina se deplaseaza in sens transversal papusa port-piesa 5.

Arborele papusii port-piesa 6 se deplaseaza efectuand o miscare de rotatie si o deplasare longitudinala, necesara pentru a genera traiectoria elicoidala a filetului ce trebuie executat.

Pentru frezarea unui filet scurt se utilizeaza o freza-pieptene.Masini de frezat filete scurte

Masini de frezat filete lungi

In mod conventional, este considerat ca un filet este lung daca lungimea acestuia depaseste de 2,5 ori diametrul nominal al filetului.

Frezarea filetelor lungi cu ajutorul unei masini de frezat se executa pe masini speciale pentru filete, pe care se utilizeaza o freza disc profilata.

Cu ajutorul acestui procedeu de prelucrare pot fi executate atat filete interioare, cat si exterioare, trapezoidale, tip fierastrau sau dreptunghiulare.

Viteza de aschiere recomandata in cazul utilizarii acestui procedeu de prelucrare pe masini de frezat corespunde vitezei frezei disc profilate.

Deoarece pentru realizarea prelucrarii sunt necesare masini de frezat speciale, acest procedeu este utilizat, de regula in cazul realizarii unei productii in serie (de exemplu, pentru executarea filetelor suruburilor conducatoare ale masinilor-unelte).Schema frezarii filetelor lungi cu masini de frezat (pe exterior - pe interior)

Se poate, deci, utiliza masini de frezat pentru realizarea de filete cu succes daca se alege masina-unealta potrivita, precum si scula aschiatoare recomandata pentru aplicatia in cauza.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns