Strunjirea lemnului pe strunguri pentru metal

Strunjirea lemnului pe strunguri pentru metal

„Pot fi utilizate strunguri pentru metal pentru strunjirea lemnului?”

Aceasta este o intrebare destul de frecventa in randul utilizatorilor amatori.

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, putem afirma ca strunjirea unei piese din lemn este posibila si cu un strung pentru metal pana la un anumit punct.

Bineinteles este de preferat sa se utilizeze un strung pentru lemn daca se doreste strunjirea lemnului deoarece strungurile sunt special concepute fie pentru a prelucra lemn, fie metal si foarte rar ambele.

Daca totusi, detineti un strung pentru metal si foarte rar doriti sa strunjiti o piesa din lemn, acesta poate fi utilizat pentru realizarea operatiunii.

Trebuie sa aveti insa in vedere limitarile pe care le prezinta modelele de strunguri pentru metal in ceea ce priveste strunjirea unei piese din lemn.Strunjirea lemnului pe strunguri pentru metal

Limitari privind utilizarea de strunguri pentru metal pentru strunjirea lemnului

Modelele de strunguri pentru metal pot fi utilizate pentru a strunji ocazional o piesa din lemn desi sunt departe de a fi ideale pentru strunjirea lemnului.

Principalul neajuns al unui strung pentru metal este viteza de rotatie care nu este destul de mare pentru a prelucra piesele din lemn.

Modelele de strunguri pentru metal sunt prevazute cu numeroase puncte de lubrifiere. Atunci cand se prelucreaza piesa din lemn exista riscul ca unele lichide de lubrifiere sa ajunga pe lemn si sa patrunda in acesta.

In cazul utilizarii unor strunguri pentru metal pentru strunjirea unei piese din lemn veti avea neplacerea sa constatati ca luneta este voluminoasa si va incomodeaza.

Exista riscul ca receptia axului sa nu fie compatibila cu accesoriile necesare pentru strunjirea unei piese din lemn.

Daca ati utilizat strunguri pentru metal pentru a strunji o piesa din lemn ati constata ca acesta nu are un sistem care sa funtioneze ca un portcutit pe strungurile pentru lemn.

Pentru a sprijini dalta poate fi utilizata o luneta fixata in portcutitul strungului dar aceasta va restrictioneaza.

Lungimea maxima a unei piese din lemn ce poate fi prelucrata pe strunguri pentru metal poate fi extrem de redusa.

In cazul prelucrarii piesei din lemn pe strunguri pentru metal veti constata ca rumegusul rezultat se va depune si va intra in partile componente ale strungului fiind foarte greu de inalturat.Strunjirea lemnului pe strunguri pentru metal

Avantaje tehnice superioare ale modelelor de strunguri pentru metal

Cu toate neajunsurile, strungurile pentru metal prezinta cateva avantaje incontestatbile fata de cele pentru lemn.

In mod normal modelele de strunguri pentru metal sunt mult mai robuste decat strungurile pentru lemn iar constructia robusta a acestora poate permite preluarea unei adancimi mai mari din piesa de lemn ce trebuie strunjita.

Daca nu este indepartata, sania transversala a unui strung pentru metal poate fi utilizata pentru strunjirea lemnului cu ajutorul avansului surubului conducator.

In acest caz, se pot obtine taieri mai fine, vibratiile pot fi reduse sau eliminate iar adancimea de preluare este controlabila.

Totodata pot fi realizate filete pe piesa din lemn.

Desi nu este recomandata, strunjirea pieselor din lemn este posibila si cu ajutorul modelelor de strunguri pentru metal.

Cu toate acestea nu trebuie sa se utilizeze in mod uzual strunguri pentru metal pentru a strunji lemnul.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns