Despre ferastraie gater…
Daca lucrati in prelucrarea primara a lemnului, cu siguranta utilizati sau ati utilizat la un moment dat ferastraie gater.
Gaterele sunt ferastraie cu panza panglica cu taiere orizontala.
Modele de ferastraie gater sunt dotate cu o unitate de taiere si o cale de rulare de-a lungul careia se deplaseaza pentru a realiza debitarea pe lungime a bustenilor de lemn sau a grinzilor.
De obicei, modele de gatere oferite pe piata sunt dotate cu o cale de rulare cu lungime standard ce permite prelungirea acesteia pentru debitarea bustenilor de lungimi mari.
Cum se exploateaza corect un ferastrau gater?
Un ferastrau gater este destul de simplu de utilizat de catre un cunoscator.
Ca si modalitate de lucru, explicata pe scurt, pentru necunoscatori, etapele de lucru sunt urmatoarele:
- Se taie crengile busteanului ce urmeaza a fi debitat.
- Se pozitioneaza busteanul ce trebuie sectionat pe calea de rulare a ferastraului.
- Se fixeaza cu ajutorul unor suporturi de fixare.
- Se porneste motorul ferastraului.
- Se ajusteaza viteza de lucru a panzei panglica (aceasta trebuie sa fie ajustata tinand cont de sarcina de prelucrare).
- Se ajusteaza inaltimea de debitare.
- Se muta cadrul ferastraului de-a lungul caii de rulare pentru a realiza debitarea.
In ceea ce priveste motorizarea modelelor de ferastraie gater, pe piata de profil se regasesc modele echipate cu motor termic (pe benzina) si motor electric.
Nu exista un criteriu care sa diferentieze ca si performante cele doua tipuri de ferastraie, principala diferenta dintre ele fiind aria de utilizare.
De exemplu, atunci cand se va dori utilizarea unui ferastrau gater intr-un spatiu inchis, se va opta pentru un model cu alimentare electrica, motorul termic nefiind recomandat datorita gazelor pe care le emite (aceste gaze contin bioxid de carbon care este toxic pentru operator).
In cazul in care este necesara exploatarea gaterului in aer liber, si cu atat mai mult, cand este necesara mutarea acestuia zonele in care este depozitat materialul lemnos si debitarea acestuia fara a muta bustenii intregi, se recomanda utilizarea unui gater cu motor termic.
Avantajul oferit de ferastraul cu motorul ardere interna este acela ca nu necesita o linie de tensiune pentru alimentarea motorului.
Indiferent de varianta de alimentare a ferastraului gater pe care il utilizati trebuie sa tineti intotdeauna cont de regulile de siguranta specificate de producator, precum si de bunul simt.
Prim urmare, atunci cand alegeti un gater, in afara de alti parametri, cum ar fi diametrul de prelucrare, analizati si ce varianta de alimentare va avantajeaza cel mai mult in activitatea dumneavoastra.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.