Masini de gaurit cu talpa magnetica – reguli specifice de siguranta

Modelele de masini de gaurit cu talpa magnetica sunt foarte utile pentru realizarea diferitelor aplicatii de gaurire si filete, in principal, in structuri metalice sau spatii greu accesibile.

Utilizarea in conditii de siguranta a modelelor de masini de gaurit cu talpa magnetica presupune respectarea unor reguli specifice de siguranta.

Masini de gaurit cu talpa magnetica

Reguli specifice privind exploatarea modelelor de masini de gaurit cu talpa magnetica

  • Adeziunea magnetului unei masini de gaurit cu talpa magnetica depinde de grosimea suprafetei piesei de lucru.
  • Se recomanda ca piesa de prelucrat sa aiba o grosime de minim 12 mm. In caz contrar, se utilizeaza o piesa metalica de cel putin 12 mm grosime si suprafata mai mare decat electromagnetul pozitionata in spatele piesei de prelucrat pentru a suplimenta grosimea acesteia.
  • Spanul metalic va afecta serios adeziunea magnetica. Se recomanda curatarea permanenta a magnetului de span si rugina.
  • Alimentarea altor echipamente de la aceeasi sursa de alimentare cu energie poate conduce la scaderea tensiunii si desfacerea magnetului unei masini de gaurit cu talpa magnetica.
  • Este riscanta utilizarea unei masini de gaurit cu talpa magnetica pentru a se realiza operatiuni de gaurire din jos in sus.
  • Se recomanda utilizarea in permanenta a lantului de siguranta.

Masini de gaurit cu talpa magnetica - lant de siguranta

  • Electromagnetul trebuie sa fie fixat corespunzator inainte de a incepe operatiunea de gaurire sau filetare.
  • Se recomanda evitarea utilizarii carotelor fara a utiliza lichid de racire. Nivelul lichidului de racire trebuie verificat inainte de pornirea masinii.
  • Se recomanda sa nu se utilizeze burghie rupte sau boante deoarece motorul masinii se poate supraincalzi datorita sarcinii suplimentare.
  • Se recomanda sa se protejeze motorul unei masini de gaurit cu talpa magnetica de apa, lichid de racire sau alte lichide.
  • Spanul metalic este adesea foarte ascutit. Acesta nu trebuie sa fie atins cu mainile goale si trebuie curatat cu ajutorul unui colector magnetic.

Se recomanda sa nu se pozitioneze niciodata masini de gaurit cu talpa magnetica pe piesa de prelucrat intre electrod si impamantarea arcului electric deoarece acestea vor fi afectate arcul electric se va impamanta prin alimentarea masinii de gaurit.

Atunci cand se gauresc pachete de materiale, se recomanda curatarea spanului dupa ce primul strat este gaurit.

Nu se recomanda utilizarea unei masini de gaurit cu talpa magnetica alimentata incorect sau cu tensiune anormala.

Masini de gaurit cu talpa magnetica

Atunci cand se gauresc materiale neferoase (nemagnetice), se recomanda utilizarea unor dispozitive de fixare suplimentare (ca de exemplu baze cu fixare vacuum, precum si adaptoarele pentru fixarea vacuum).

Respectarea normelor de siguranta specifice va garanta exploatarea corecta si sigura a modelelor de masini de gaurit cu talpa magnetica.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns