Strunguri prelucrare metal – montare universaluri cu 3 bacuri

In ceea ce priveste modelele de strunguri pentru prelucrarea metalului, in acest articol va vom prezenta modul in care trebuie realizata instalarea corecta a universalurilor cu 3 bacuri.

Tineti cont de recomadarile de siguranta si bunul simt atunci cand realizati operatiuni de instalare a unor universaluri pe struguri de metal.

Majoritatea universalurilor cu 3 bacuri utilizate pe modelele de strunguri pentru metal sunt cu auto-centrare, ceea ce inseamna ca toate cele trei bacuri se deplaseaza simultan cand cheia universalului este rotita.

Aceasta configuratie este utilizata pentru a asigura concentricitatea pieselor, care sunt centrate cu presiune egala de toate cele trei bacuri.

Aceste universaluri pot fi, de asemenea prevazute cu bacuri intoarse ce asigura fixarea pe diametrul exterior al piesei.

Fixarea piesei de prelucrat in universalurile de pe strunguri

Pentru fixarea piesei pe strunguri de metal cu ajutorul universalului cu 3 bacuri, se procedeaza astfel:

  1. Deconectati modelele de strunguri de la reteaua de alimentare cu energie electrica!
  2. Asezati un suport de lemn pe universal peste ghidajele batiului pentru a proteja suprafetele pentru a nu fi avariate si pentru a preveni prinderea degetelor.
  3. Introduceti cheia universalului intr-un canal de pana si rotiti-l in sens antiorar pentru a deschide bacurile pana ce piesa sta perpendicular pe fata universalului sau se incadreaza in gaura universalului si prin gaura axului.
  4. Inchideti bacurile pana cand fac contact cu piesa de prelucrat.
  5. Rotiti universalul cu mana pentru a va asigura ca piesa de prelucrat este fixata in mod egal de catre toate cele trei bacuri si este centrata in universal. 

Fixarea piesei de prelucrat in universalurile de pe strunguri

In cazul in care piesa de prelucrat nu este centrata, slabiti bacurile de pe strunguri si ajustati piesa de prelucrat, apoi restrangeti bacurile si repetati etapa 5. In cazul in care piesa de prelucrat este centrata, strangeti complet bacurile.

Eliminarea piesei de prelucrat din universalurile de pe strunguri

  1. Deconectati strungul de la retaua de alimentare cu energie electrica!
  2. Asezati un suport de lemn pe universal peste ghidajele batiului pentru a proteja suprafetele pentru a nu fi avariate si pentru a preveni prinderea degetelor.
  3. Asezati universalul pe o suprafata plana, stabila, apoi introduceti cheia universalului intr-un canal de pana si rotiti-l in sens antiorar pana ies de pe universal.
  4. Curatati temeinic bacurile cu carpe, apoi aplicati un strat subtire de ulei de protectie anti-rugina, inainte de depozitarea lor intr-un spatiu protejata de umezeala.

Instalarea bacurilor pe universalurile cu 3 bacuri de pe strunguri

  1. Asezati universalul pe o suprafata plana, stabila.
  2. Examinati partea marcata cu numar de la 1 la 3 a bacurilor. Examineaza ghidajele bacurilor universalului pentru a gasi marcajul cu numarul corespunzator (a se vedea figura urmatoare).

Nota: bacurile si ghidajele universalului sunt prelucrate pentru a se potrivi si fiecare bac trebuie sa fie instalat in ghidajul corespunzator. 

Instalarea bacurilor pe universalurile cu 3 bacuri de pe strunguri

  1. Introduceti cheia universalului intr-un canal de pana si rotiti-o pana cand veti vedea ca bacurile incep sa intre prin ghidajul # 1 (vezi figura). 

Instalarea bacurilor pe universalurile cu 3 bacuri de pe strunguri

  1. Glisati bacul # 1 al universalului in ghidajul # 1 si tineti-l ferm, apoi rotiti cheia universalului in sensul acelor de ceasornic aproximativ o rotatie, pana cand filetul surubului preia bacul.
  2. Repetati pasii 3-4 pentru bacurile # 2 si # 3 in ordine consecutiva.
  3. Rotiti in sensul acelor de ceasornic cheia universalului pentru a aduce bacurile impreuna in centrul universalului.

Daca sunt instalate corect, bacurile vor converge uniform in centrul universalului.

In cazul in care bacurile converg in mod egal, scoateti-le, asigurati-va ca numerele bacurilor si ghidajele universalului se potrivesc si reinstalati-le.

Montarea corecta a universalurilor cu trei bacuri va garanta fixarea corecta si concentricitatea piesei de prelucrat pe strunguri.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns