Debitare tabla – aplicatii specifice pentru ghilotina

Debitare tabla

Operatiunea de debitare tabla se efectueaza in sectiile de prelucrari metalice cu ajutorul unor utilaje de taiere de tipul foarfecelor ghilotina sau fierastraielor cu banda.

Operatiunea de debitare tabla serveste urmatoarelor scopuri: sutare la capete, taiere la diferite lungimi intermediare de manipulare, taierea la diferite lungimi finite, taierea de maruntire a sutajelor, taierea pentru prelevarea probelor etc.

Operatiunea de debitare tabla cu ajutorul foarfecelor ghilotina

Foarfecele ghilotina este un utilaj foarte important pentru ajustarea diferitelor piese metalice executand numeroase operatii de debitare tabla dintre cele mentionate anterior.

Foarfecii ghilotina pot fi clasificati in functie de cateva criterii, dintre care cel mai important este modul in care realizeaza operatiunea de taiere.

In functie de acest criteriu, foarfecii ghilotina pentru debitare tabla se impart in: foarfeci ghilotina cu cutite paralele, foarfeci ghilotina cu cutite inclinate, foarfeci ghilotina cu discuri si foarfeci ghilotina cu volante.

Debitare tabla cu foarfeci ghilotina cu cutite paralele

Modelele de foarfeci ghilotina cu cutite paralele sunt destinate pentru realizarea operatiuniid e debitare tabla, executand taierea fie prin coborarea cutitului superior (taiere de sus), fie prin urcarea cutitului inferior (taiere de jos).

In figura de mai jos este prezentat un foarfece ghilotina cu cutite paralele.Debitare tabla cu foarfeci ghilotina cu cutite paralele

In cazul acestui model, actionarea cutitului superior pentru realizarea operatiunii de debitare tabla se efectueaza cu ajutorul unui sistem biela-manivela, cutitul inferior fiind fix.

Dupa introducerea materialului de debitat intre cutitele foarfecii, materialul este fixat cu ajuutorul dispozitivului de apasare/presare, dupa care operatiunea de debitare tabla se efectueaza prin deplasarea cutitului superior.

Pentru a fi posibila extragerea piesei debitate, in cazul acestui model, masa cu role pozitionata imediat dupa cutite coboara in timpul taierii si revine in pozitia initiala dupa finalizarea operatiei.

Debitare tabla cu foarfeci ghilotina cu cutite inclinate

Modelele de foarfeci ghilotina cu cutite inclinate sunt utilizati pentru realizarea operatiilor de debitare tabla pentru materialele plate (benzi, coli metalice etc.).

Aceste ghilotine pentru debitare tabla sunt dotate cu cutit inferior orizontal si cutit superior usor inclinat (2o-5o).

Aceste ghilotine fot fi cu taiere de jos (cutitul inferior este mobil) sau cu taiere de sus (cutitul superior este mobil).

In figura de mai jos va oferim un exemplu de forfece ghilotina cu taiere de jos.Debitare tabla cu foarfeci ghilotina cu cutite inclinate cu taiere de jos

In cazul acestui model, pentru realizarea operatiei de debitare tabla, suportul cutitului inferior este actionat cu ajutorul unui arbore cu excentric cu doua puncte de prindere.

Fixarea piesei metalice in timpul taierii (atunci cand cutitul inferior urca) se face cu ajutorul rolei cu suport elastic.

In cazul foarfecilor ghilotina cu taiere de sus, ca cel prezentat in imaginea de mai jos, cutitul superior este actionat prin intermediul a doua excentrice sub actiunea a doua motoare electrice prin reductor.Debitare tabla cu foarfeci ghilotina cu cutite inclinate cu taiere de sus

Fixarea piesei pentru debitare se realizeaza cu ajutorul unui dispozitiv de apasare/presare in patru puncte.

Pentru realizarea operatiilor de debitare tabla cat mai precise, ghilotinele moderne sunt prevazute cu cutite superioare curbe, care executa taierea prin rularea pe tabla.

Aceasta miscare rulanta rezulta din decalajul unghiular de montare a bilelor de actionare a cutitului.

Intr-un articol ulterior vom reveni cu informatii referitoare la modul in care se realizeaza debitarea cu foarfecele ghilotina cu disc si cele cu volante.

Pentru realizarea operatiei de debitare tabla este foarte important sa se inteleaga specificul aplicatiei si utilitatea pe care o ofera diferitele tipuri de echipamente in functie de operatia de prelucrare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns