Strung universal – consideratii privind exploatarea

strung universal

Un strung universal este un echipament puternic de mare viteza al carui scop este de a realiza operatiuni de randalinare, filetare, alezare sau taiate intr-o piesa de lucru de metal cu o precizie perfecta.

Descriere strung universal

In timpul exploatarii obisnuite a unui strung universal, axul strungului roteste piesa de lucru la diferite viteze fata de un instrument de taiere fix (fata de cutitul strungului), care este pozitionat la un anumit unghi pentru tipul dorit de taiere.

Scula de taiere este montata pe un porcutit, care este pozitionat de trei dispozitive diferite care se misca in directii diferite.

Vizavi de traversa frontala si axul unui strung universal este un dispozitiv de sustinere numit papusa mobila.

Papusa mobila poate fi culisata de-a lungul batiului strungului si blocata pentru a sprijini cu fermitate capatul unei piese de prelucrat.

Strung universal - parti componente

Strung universal – recomandari privind siguranta

Utilizarea in conditii de siguranta a unui strung universal presupune respectarea unor norme minime de siguranta in ceea ce priveste exploatarea si utilizarea modelelor de strunguri pentru metale, si anume:

  • Vitezele. Operarea unui strung universal la viteza gresita poate provoca spargerea pieselor din apropiere sau desprinderea piesei de prelucrat, ceea ce va duce la aparitia de proiectile periculoase, care ar putea provoca accidente grave la impact. Piese de prelucrat mari sau neconcentrice trebuie sa fie prelucrate la viteze mici.
  • Cheia de siguranta a universalului. O cheie a universalului lasata in acesta poate deveni un proiectil cauzator de moarte, atunci cand axul este pornit. Cheia universalului unui strung universal trebuie intotdeauna indepartata dupa utilizarea acesteia.
  • Distantele de siguranta. Piesele care se prabusesc in alte componente de pe un strung universal pot arunca proiectile periculoase in toate directiile, ceea ce poate duce la un accident grav la impact si deteriorarea echipamentelor. Inainte de a porni axul, trebuie verificat ca piesa are un spatiu adecvat rotindu-l cu mana o rotatie completa. De asemenea, se verifica distanta de siguranta a cutitului, a portcutitului, a universalului si a saniei.
  • Siguranta pieselor lungi. Piesele lungi pot fi aruncate cu violenta in cazul in care nu sunt sprijinite in mod corespunzator, cauzand un impact grav si deteriorarea strungului. Acest risc poate fi prevenit prin sprijinirea corespunzatoare a pieselor de prelucrat care au lungimea de la mandrina / traversa frontala mai mare de trei ori decat propriul diametru.
  • Asigurarea piesei de prelucrat. O piesa de prelucrat fixata incorect poate fi aruncata de pe axul unui strung universal cu o forta foarte mare, care poate duce la un impact sever. Piesa de prelucrat trebuie sa fie asigurata in mod corespunzator in universal sau flansa inainte de a incepe strunjirea.
  • Universaluri. Universalurile sunt grele si dificil de fixat, fapt care poate duce la zdrobirea degetelor sau mainilor, daca sunt utilizate gresit. Se recomanda sa se utilizeze dispozitive de ridicare, atunci cand este necesar.Strung universal - atentionari privind siguranta in expoloatare
  • Curatarea spanului. Spanul de metal poate taia cu usurinta pielea, chiar printr-o bucata de panza. Se recomanbda sa se evite curatarea spanului de pe un strung universal cu mana sau cu o carpa. Se poate utiliza o perie sau vacuum pentru a indeparta spanul.
  • Oprirea axului cu mana. Oprirea axului unui strung universal prin punerea mainii pe piesa de prelucrat sau mandrina creeaza un risc extrem de pericol, de impact, de strivire, prin frecare sau taiere.
  • Avarii. Conducerea agresiva a cutitului sau a altor componente ale unui strung universal in universalul de fixare poate provoca o explozie de fragmente de metal, ceea ce poate duce la accidente grave de impact si daune majore strungului. Nici o parte a cutitului, portcutitului, saniei compunse saniei transversale sau carutului nu trebuie sa ajunga in contact cu universalul in timpul functionarii.
  • Siguranta lichidului de racire. Lichidul de racire utilizat pe un strung universal poate fi un pericol biologic foarte toxic care poate cauza vatamari corporale la contactul direct cu pielea. Duzele de racire pozitionate incorect pot stropi operatorul sau podeaua, rezultand intr-un pericol de expunere sau alunecare. Pentru a reduce acest risc, lichidul de racire trebuie schimbat in mod regulat si duzele trebuie pozitionate in pozitia in care acestea nu vor stropi operatorul sau podeaua.
  • Alegerea cutitului. Taierea pe un strugn universal cu un cutit incorect sau bont creste riscul de ranire accidentala datorita fortei suplimentare necesare pentru prelucrare, care creste riscul de rupere sau desprindere a componentelor care pot provoca ca bucati mici de metal de a deveni proiectile periculoase. Se recomanda utilizarea cutitelor potrivite si ascutite. Un cutit corespunzator, ascutit, scade rezistenta si ofera o finisare mai buna.

Utilizarea unui strung universal va permite operatorului sa realizeze numeroase operatiuni de prelucrare dar trebuie avut in vedere ca o exploatare corecta in conditii de siguranta poate fi efectuata doar cunoscand toate componentele modelului de strung universal si respectand recomandarile privind utilizarea sigura a acestuia.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns