Prese
Presa hidraulica de atelier cu cilindru mobil Metallkraft WPP 50 M
O presa pentru prelucrarea tablei este o masina-unealta utilizata pentru a debita sau deforma diferite piese metalice cu ajutorul unei matrite prin aplicarea unei presiuni asupra piesei de prelucrat.
Presele pot fi clasificate in functie de:
- Mecanismul de actionare, in: prese hidraulice, prese mecanice, prese pneumatice;
- Functia pe care o deserveste, in: prese pentru dorn, prese de atelier, prese universale, prese pentru indreptare etc.
- Structura lor, in: prese cu cilindru fix, prese cu cilindru mobil, prese cu cadru orizontal, prese cu patru coloane, prese orizontale, prese cu masa fixa, prese cu cadru arc etc.
- Sistemul de control, in: prese conventionale si servo-prese.
Cel mai simplu model de presa este fabricat din otel si este prevazut cu un cilindru hidraulic actionat manual.
Cele mai utilizate masini de presat sunt:
- Prese pentru indoire – acestea sunt prese speciale destinate indoirii foilor metalice in diferite forme. Aceste prese pot dezvolta forte presoare de pana la 3000 de tone.
- Prese pentru perforare – sunt prese utilizate pentru perforarea orificiilor in piesele de prelucrat.
- Prese pentru stantare – aceste prese sunt utilizate pentru a debita si deforma piesele metalice cu ajutorul unei matrite.
Referitor la operatiile de de presare la rece a foii metalice ce pot fi realizate cu ajutorul preselor, acestea se executa, aproape in exclusivitate, cu dispozitive speciale actionate de prese.
Prelucrarea prin presare la rece a pieselor cu ajutorul modelelor prese se realizeaza prin operatii simple sau combinate.
Dupa caracterul general al deformatiilor pe care le sufera materialul de prelucrat, operatiile simple de presare la rece se clasifica in doua grupe, si anume:
- operatii de forfecare (taiere);
- operatii de matritare.
In cazul utilizarii unor prese, operatiile de forfecare se pot executa cu stante actionate de presele in cauza iar operatiunea poarta denumirea de stantare.
Modelele de prese pentru prelucrarea foii metalice pot fi utilizate pentru stantarea dupa contur deschis sau contur inchis. Operatia de stantare realizata dupa contur deschis se numeste retezare sau debitare si iar presele care efectueaza aceasta operatiune sunt denumite generic prese pentru stantare.
Stantarea care se realizeaza dupa contur inchis poarta denumirea de decupare sau perforare iar presele care efectueaza aceasta operatiune sunt denumite generic prese pentru perforare.
O alta operatie de forfecare este si crestarea.
In ceea ce priveste matritarea, presele sunt utilizate pentru realizarea operatiilor de indoire, ambutisare, fasonare, presare volumica la rece (ca de exemplu, latirea, refularea, extrudarea) etc.
Operatiile de indoire, ambutisare si fasonare presupun utilizarea unor prese de tabla pentru prelucrarea pieselor metalice sau din diferite profile laminate fara a modifica grosimea acesteia.
Operatiile de presare volumica la rece (ca de exemplu, latirea, refularea, extrudarea etc.) sunt realizate, de obicei, cu ajutorul unor prese hidraulice si presupun modificarea grosimii foii metalice.
eMasiniUnelte (distribuitor masini unelte romania) va ofera solutia potrivita necesitatilor dumneavoastra de prelucrare in ceea ce priveste presarea foii metalice oferindu-va solutia potrivita la un pret redus.
Pentru a beneficia de asistenta tehnica pentru a alege corect presa potrivita necesitatilor dumneavoastra contactati consilierii nostri.