Un strung pentru metal poate fi utilizat pentru realizarea operatiei de detalonare.
Detalonarea este operatia de prelucrare a dintilor unor scule (de obicei freze) pe suprafata de asezare a acestora, dupa o curba spiralata.
Detalonarea se executa pentru realizarea unui unghi de asezare α mai mare decat zero, fara de care prelucrarea prin aschiere nu ar fi posibila.
Acest unghi trebuie sa aiba o valoare constanta si dupa reascutirea dintilor pe fata de degajare.
Aceasta conditie este indeplinita, daca fata de asezare a dintelui este realizata dupa o spirala logaritmica.
Spirala logaritmica introduce insa o serie de complicatii la realizarea practica a mecanismelor masinii-unelte, respectiv strung pentru metal, pe care urmeaza a se prelucra aceste freze.
Acest inconvenient este inlaturat, daca dintii se prelucreaza dupa spirala lui Arhimede.
In consecinta, rezulta ca spre deosebire de prelucrarea obisnuita pe un strung pentru metal, la detalonare varful cutitului trebuie sa se deplaseze dupa spirala lui Arhimede.
Aceasta insemana ca, in timp ce piesa se roteste de la A la B, cutitul trebuie sa avanseze radial dupa sageata I, inlaturand materialul din triunghiul hasurat ABD si creand astfel suprafata spatelui dintelui dupa spirala lui Arhimede.
In timp ce piesa se roteste de la C la B, cutitul se retrage, dupa sageata II, revenind la pozitia initiala pentru a putea incepe prelucrarea dintelui urmator dupa o alta spirala similara celei precedente.
Dupa miscarile necesare procesului de aschiere a siferitelor scule, se deosebesc trei tipuri de detalonari: radiala, cu avans si pe elice.
Strung pentru metal – tipuri de detalonari
Detalonarea radiala sau fara avans este utilizata pe un strung pentru metal in cazul frezelor cu latime mica.
Freza constituie piesa de prelucrat, se fixeaza cu un dorn in axul principal al strungului de detalonat.
Celalalt capat al dornului se sprijina in varful din pinola papusii mobile.
Freza de prelucrat executa miscarea principala de aschiere, care este o miscare de rotatie.
Cutitu care executa operatia de detalonare are profilul corespunzator cu al frezei de prelucrat.
In acest caz, piesa de prelucrat P se roteste dupa sageata I, iar scula aschiatoare S executa miscarea rectilinie alternativa de detalonare II.
Miscarea rectilinie alternativa II a cutitului se realizeaza cu o cama care comanda apropierea si departarea saniei pentru avans transversal.
Detalonarea cu avans se aplica pe un strung pentur metal atunci cand latimea frezei este mare si nu poate fi prelucrata cu un cutit lat, ca in cazul detalonarii radiale.
In acest caz, cutitul S, cu care se executa prelucrarea executa, ca si in cazul precedent, o miscare rectilinie alternativa de detalonare II si o miscare de avans III, de-a lungul piesei de prelucrat, intocmai ca la strunjirea obisnuita.
Piesa de prelucrat P executa miscarea principala de aschiere I, cu turatia np.
Daca freza ce trebuie detalonata are dinti inclinati, atunci dupa o rotatie completa a piesei P este necesar ca varful cutitului S sa se deplaseze dupa elicea E.
Se presupune ca varful cutitului se gaseste in punctul A, iar dupa o rotatie completa ajunge in punctul B.
Dupa cum se vede, punctul B nu se gaseste pe elice.
Pentru ca punctul B sa se gaseasca pe elice este necesara o deplasare suplimentara h.
In acest fel, punctul B ajunge in punctul C pe varful dintelui inclinat al frezei.
Aceasta diferenta egala cu arcul h se realizeaza prin marirea sau micsorarea turatiei piesei in functie de inclinarea pe stanga sau pe dreapta a dintilor frezei de prelucrat.
Aceasta deplasare se realizeaza cu un mecanism diferential al modelului de strung pentru metal pentru detalonat.
Detalonarea pe elice se aplica in cazul frezelor melc.
Procedeul este asemanator cu cel utilizat la detalonarea cu avans cu un strung pentru metal.
Deosebirea dintre aceste procedee consta in faptul ca marimea avansului la detalonarea pe elice trebuie sa fie ega cu pasul axial al filetului melcului.
In cazul detalonarii pe elice, scula aschiatoare se deplaseaza dupa o elice.
De aceea, acest procedeu este denumit detalonarea pe elice cu un strung pentru metal.
Frezele cu filet trapezoidal se prelucreaza mai bine daca cele doua flancuri, fundul si varful se detaloneaza separat, deoarece sculele folosite sunt mult mai simple.
Un strung de detalonat este un strung pentru metal asemanator cu strungul normal.
Suplimentar fata de un strung pentru metal normal, strungul pentru detalonat este echipat cu mecansime speciale, care asigura deplasarea rectilinie-alternativa de detalonare a caruciorului, si cu un mecanism cu diferential, care mareste sau micsoreaza turatia piesei atunci cand se detaloneaza piese cu dinti inclinati.
Atunci cand se alege un strung pentru metal pentru realizarea operatiei de detalonare trebuie avute in vedere echiparile strungului si caracteristicile necesare detalonarii.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.