Masina de gaurit lemn – reguli de exploatare

masina de gaurit lemn - exploatare

O masina de gaurit lemn este un echipament utilizat pentru realizarea aplicatiilor de gaurire a lemnului.

Prelucrarea lemnului poate fi periculoasa daca procedurile de operare nu sunt respectate.

La fel ca la toate echipamente, si o masina de gaurit lemn prezinta anumite riscuri in operare.

Folosind masina de gaurit lemn cu grija si atentie va diminua considerabil riscurile de accidentare.

Oricum, daca regulile de siguranta sunt ignorate sau neluate in seama, pot aparea accidentari.

Echipamentul de siguranta precum masti de praf, protectie pentru auz, imbracaminte protectoare, s.a. pot reduce pericolul de accidentare.

Dar chiar si cel mai bun echipament nu poate inlocui probleme de judecata, neglijenta sau neatentia.

Patrati-va mereu simtul realitatii si aveti mare grija la locul de munca.

Daca o procedura pare periculoasa, nu o incercati. Gasiti o procedura alternativa mai sigura.
masina de gaurit lemn - model

Masina de gaurit lemn – reguli generale de siguranta

O masina de gaurit lemn este construita pentru realizarea unor aplicatii specifice. Recomandam cu tarie ca masina sa nu fie modificata si/sau utilizata pentru realizarea altor aplicatii decat cele pentru care a fost realizata.

  1. Cititi cu atentie intregul manual de utilizare si invatati aplicatiile pentru care este proiectata masina de gaurit lemn si limitele acesteia. Atunci cand se utilizeaza echipamentul trebuie respectate regulile privind protectia personalului pentru a se reduce riscul aparitiei de accidente.
  2. Folositi echipament de protectie. Ochelarii, mastile pentru praf si castile de protectie trebuie sa respecte standardele de securitate. Ochelari trebuie sa fie echipati cu lentile rezistente la impact, pentru a asigura siguranta maxima a operatorului. De asemenea utilizati si masca de praf, daca operatiunea de prelucrare a diferitelor esente ce produc prafuri chimice sau ceata.
  3. Purtati imbracaminte adecvata. Evitati haine sau bijuterii care ar putea sa va faca miscarea mai grea. Utilizati casti de protectie pentru par, pentru al acoperi in cazul in care acesta este lung atunci cand utilizati o masina de gaurit lemn.
  1. Verificati conditiile de lucru. Nu utilizati o masina de gaurit lemn in spatii cu umiditate crescuta. Nu expuneti echipamentul in ploaie. Utilizati echipamentul in spatii bine iluminate.
  2. Mentineti sculele cu grija. Urmati instructiunile pentru ungerea si schimbarea pieselor. Manerele trebuie sa fie mentinute curate, uscate si fara urme de ulei sau vaselina pe ele.
  3. Verificati partile deteriorate. Inainte de a continua utilizarea sculei, ar trebui verificata cu atentie pentru a stabili ca ea va functiona in mod corect si va indeplini toate functiile sale. Orice parte a sculei care este defecta, trebuie sa fie corect reparata sau inlocuita de catre un centru de tehnician calificat.
  1. Pastrati zona de lucru curata. Pentru a reduce vatamarile, evitati dezordinea in zona de lucru. Spatiul din jurul masinii trebuie sa fie liber si bine intretinut.
  1. Nu lasati copiii sa se apropie de zona de lucru. Toti vizitatorii trebuie sa pastreze o distanta mare de zona de lucru in care se afla masina de gaurit lemn, in special atunci cand se lucreaza.
  2. Evitati pornirea accidentala a echipamentului. Verificati ca cablul de alimentare sa fie in pozitia OFF la deconectarea masinii de la reteaua de alimentare cu energie eelctrica. In cazul unei caderi de tensiune mutati switc-ul pe pozitia OFF. O pornire accientala a masinii poate conduce la aparitia riscului de accidentare.
  3. Utilizati protectiile. Verificati ca toate dispozitivele de protectie sa fie montate si sa functioneze corespunzator si pentru a evita riscul aparitiei accidentelor.
  4. Indepartati sculele de pe masina inainte de a o porni. Sculele lasate pe masina, bucatile de piese sau alte bavuri pot fi aruncate cu viteza mare putand provoca accidente.
  5. Utilizati scula potrivita. Nu incercati sa fortati o masina de gaurit lemn mica sau subdimensionata pentru a lucra in regim industrial. Nu utilizati echipamentul pentru a realiza alte operatiuni decat cele pentru care a fost construit.
  6. Piesele de schimb si accesoriile. Atunci cand este nevoie piesele se inlocuiesc doar cu piese originale. Utilizati doar accesoriile compatibile pentru fiecare echipament in parte.
  7. Utilizati cablul de alimentare corespunzator. Atunci cand se utilizeaza un cablu prelungitor se verifica daca acesta nu este sectionat, daca este suficient de gros pentru a asigura alimentarea echipamentului. Un cablu subdimensionat va provoca o scadere a tensiunii conducand la o pierdere a puterii si incalzirea motorului.
  8. Fixati piesa de prelucrat. Utilizati menghine pentru a fixa piesa de prelucrat atunci cand este posibil.
  9. Nu apasati prea tare piesa de prelucrat pe masina deoarece poate aparea riscul accidentarii operatorului.
  10. Nu va intindeti peste masina. Patrati-va atentia si echilibrul atunci cand lucrati cu o masina de gaurit lemn.masina de gaurit lemn - atentionare
  11. Nu va asezati niciodata pe echipament pentru a evita riscul aparitiei de accidente.
  12. Nu plecati de langa masina de gaurit lemn pana cand aceasta nu se opreste complet. O alta persoana poate fi ranita.
  13. Rotiti butonul masinii pe pozitia OFF si deconectati-o de la reteaua de alimentare cu energie electrica inainte de a realiza lucrari de inlocuire de accesorii, realizare de ajustari sau efectuare de lucrari de intretinere sau reparatii.
  14. Inchideti atelierul pentru a nu permite accesul persoanelor neautorizate si a preveni pornirea accidentala sau neautorizata a echipamentului.
  15. Pastrati-va atentia la locul de lucru. Nu utilizati echipamentul cand sunteti obosit. Nu folositi echipamentul atunci cand sunteti obosit sau sub influenta alcoolului sau a drogurilor.
  16. Praful rezultat ca urmare a prelucrarii diferitelor materiale poate fi daunator sanatatii. Se recomanda ca masina de gaurit lemn sa fie utilizata in spatii bine ventilate.

Masina de gaurit lemn – reguli de siguranta suplimentare

Inainte de operarea masinii trebuie citit cu atentie intregul manual de instructiuni pentru a va putea forma o idee clara asupra structurii masinii, a modalitatilor de utilizare si a sistemelor ce trebuie lubrifiate.masina de gaurit lemn - model -

In ceea ce priveste regulile specifice de siguranta pentru a opera o maisna de gaurit lemn, acestea sunt:

  1. Nu utilizati o masina de gaurit lemn pana cand nu este asamblat si instalat corespunzator.
  2. Cereti sfatul supervizorului, instructorului sau altei persoane calificate daca nu sunteti familiarizati cu operatiunile pe care le realizeaza acest echipament.
  3. Urmati toate codurile electrice si recomandarile privind conexiunile electrice.
  1. Utilizati protectiile cand este posibil. Verificati ca toate dispozitivele de protectie sa fie montate si sa functioneze corespunzator.
  1. Verificati curelele (uzura si tensiune). Daca o curea este uzata sau nu poate fi tensionata corespunzator, se recomanda schimbarea imediata a acesteia.
  2. Verificati ca cureaua sa fie instalata si sa ruleze corespunzator.
  3. Nu porniti niciodata masina de gaurit lemn inainte de a elibera masa de lucru de toate obiectele (scule, aschii etc.).
  4. Opriti masina de gaurit lemn si deconectati-o de la reteaua de alimentare cu energie electrica inainte de a realiza lucrari de inlocuire de accesorii, realizare de ajustari sau efectuare de lucrari de intretinere sau reparatii.
  5. Deconectati masina de gaurit lemn de la reteaua de alimentare cu energie electrica si curatati masina si zona de lucru inainte de a parasi masina. Blocati switch-ul in pozitia OFF pentru a preveni pornirile neautorizate.

O masina de gaurit lemn poate fi utilizata in conditii de siguranta doar daca se cunosc si se respecta regulile de siguranta in exploatare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns