Poti taia Aluminiu cu un ferastrau?

Poti taia Aluminiu cu un ferastrau
Poti taia Aluminiu cu un ferastrau

Poti taia Aluminiu cu un ferastrau? Parti de aluminiu pot fi ocazional integrate in proiectul tau ca tamplar. Deci, va trebui sa tai aceste parti la lungimea dorita. Din moment ce nu fiecare tamplar are unelte electrice specializate pentru a taia aluminiul, este posibil sa te intrebi: poti taia aluminiul cu un fierastrau de masa?

Ei bine, da, poti taia aluminiul cu un fierastrau de masa, cu conditia sa ai o lama (panza) de ferastrau de masa potrivita pentru aluminiu si cateva pregatiri bune pe care le poti descoperi in detaliu in acest articol.

Datorita acestui articol, vei putea sa profiti si mai mult de fierastraul tau de masa, sa inveti pas cu pas cum sa tai aluminiul la unghiuri drepte si multe altele. Asadar, citeste cu atentie acest articol si obtine un raspuns complet la intrebarea ta, poti taia aluminiul cu o fierastrau de masa?

Aluminiul poate fi taiat cu un circular de mana, dupa cum am mentionat in introducerea acestui articol. Dar nu te opri aici! Daca vrei sa inveti cum sa tai aluminiul corect si in siguranta, exista cateva lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere.

Instrumentele necesare pentru a taia aluminiul cu un circular de mana vor fi discutate in prima sectiune a acestui articol. Apoi, pas cu pas, vei invata ce precautii sa iei si cum sa incepi sa tai aluminiul cu un circulara de mana. Pentru a finaliza aceasta sarcina cu succes, trebuie sa citesti intreaga informatie din acest articol.

Ce fel de lama de fierastrau se foloseste pentru a taia aluminiu?

Panza debitare aluminiu FREUD 300 x 3,5 x 30 mm - 96T
Panza debitare aluminiu FREUD 300 x 3,5 x 30 mm – 96T

Atunci cand te intrebi daca poti taia aluminiu cu un fierastrau de masa, te intrebi, de fapt, daca poti taia aluminiu cu o lama de taiere pentru lemn. Aceasta este tipul de lama pe care orice taietor de lemn o are de obicei in fierastraul de masa. Deci, poti taia aluminiu cu o lama pentru lemn?

Ei bine, pentru a taia aluminiu cu un fierastrau de masa, poti utiliza lame de taiere standard pentru lemn cu un numar mare de varfuri din carburi. Intelegeti ca varfurile unei lame obisnuite de fierastrau de lemn sunt mai predispuse sa prinda si sa rupa aluminiul.

Aluminiul este relativ usor de taiat datorita maleabilitatii sale. De obicei, poti folosi majoritatea brandurilor de lame de fierastrau de lemn pentru a taia metale neferoase din cand in cand. Cu toate acestea, atunci cand folosesti o lama de lemn, trebuie sa iei in considerare TPI (dintii pe inch) ai lamei. Cu cat numarul de dinti pe lama de fierastrau este mai mare, cu atat taierea aluminiului va fi mai fina si cu atat mai putin probabila va fi ruperea varfurilor din carburi.

Tipul de lama de care ai nevoie depinde, de asemenea, de grosimea materialului pe care vrei sa il tai. In cele mai multe cazuri, o lama standard pentru metale neferoase va functiona bine pentru majoritatea aluminiului, dar pe masura ce te apropii de o grosime mai mica, trebuie sa reduci numarul de dinti ai lamei. In tabelul de mai jos poti afla cati dinti sunt necesari pe inch in functie de grosimea aluminiului:

Grosimea aluminiului Dinti pe Inch
3 mm (â…› inch) 8
3 mm – 6 mm (⅛-¼ inch) 10
more than 6 mm (¼ inch) 14-16

Aproape toti marii producatori de lame produc lame special concepute pentru taierea materialelor neferoase. De fapt, majoritatea companiilor au calitati speciale de carburi pentru taierea aliajelor de aluminiu. As recomanda folosirea unei lame de fierastrau de masa pentru aluminiu daca ai de gand sa tai metale neferoase in mod regulat. Cu toate acestea, daca trebuie sa tai aluminiu o singura data, poti face acest lucru cu o lama pentru lemn.

O panza debitare aluminiu recomandata de noi este Panza debitare aluminiu FREUD 300 x 3,5 x 30 mm – 96T

  • Lubrifierea. Un alt aspect important de luat in considerare atunci cand taiati aluminiul este utilizarea uleiului de taiere. Cel mai mare pericol este ca lama va prinde materialul si il va sparge. Acest lucru permite lamei sa arunce bucati mari de aluminiu spart sau chiar intregul obiect la viteze mari. Pentru a preveni blocarea lamei cu murdarie sau lipirea acesteia de aluminiu in sine, lubrifiati-o cu ulei de taiere cu vascozitate redusa. Pentru asta, folosesc WD-40. Lubrifiantul nu reduce doar riscul de crapare, ci mentine si lama si aluminiul la temperaturi scazute, prevenind supraincalzirea. In plus fata de lubrifiere pentru a preveni respingerea mesei de taiere, este recomandat sa fixati ferm piesa de lucru din aluminiu inainte de taiere. Daca lama musca din aluminiu, sansele ca piesa sa zboare sunt mult mai mici.
  • Colectarea prafului. Se genereaza caldura din cauza frecarii intense dintre lama si aluminiu.
    Deoarece faramitele de aluminiu eliberate in timpul taierii pot fi destul de fierbinti, este o idee buna sa lasati sistemul de colectare a prafului oprit pentru aceasta operatie.
    Aceasta va preveni ca o bucata fierbinte de aluminiu sa ajunga in cosul de gunoi impreuna cu praful uscat de lemn si sa provoace un incendiu periculos.

Precautii de luat la taierea Aluminiului cu un ferastrau cu panza

Deoarece siguranta vine intotdeauna pe primul loc, exista cateva lucruri pe care trebuie sa le verificati inainte de a incepe. Aceste masuri de siguranta asigura faptul ca puteti taia aluminiul in siguranta pe o masa de taiere cu disc.

  • Purtarea echipamentului de siguranta adecvat este esentiala.  Accidentele se intampla intr-o fractiune de secunda, asa ca este o idee buna sa porti ochelari de protectie sau, mai bine, o viziera. Imbraca intotdeauna haine care iti protejeaza bratele de cioburile fierbinti. Dopurile de urechi iti vor proteja auzul de zgomotele puternice produse de procesul de taiere.
  • Instrumente de impingere. Este mai bine sa iti tii mainile departe de lama. Foloseste mereu un bat de impingere pe care il vei face cu atentie, sau un bat de prindere, cum ar fi acesta. Un bat de impingere te ajuta sa impingi piesa inainte, pastrandu-ti mainile la o distanta sigura si controland in continuare stabilitatea aluminiului. Intotdeauna folosesc masa mea de taiere transversala pentru a taia piese mai mici.
  • Alege lama potrivita. Este crucial ca rezistenta lamei sa se potriveasca cu cea a aluminiului. Daca nu folosesti lama potrivita, sansele sunt ca lama sa se rupa sau sa se indoaie. Poti citi mai multe despre acest lucru mai sus. Asigura-te ca urmezi tabelul pentru a determina numarul corect de dinti ai lamei astfel incat sa poti taia in siguranta si precis.
  • Colectarea prafului. Aminteste-ti sa opresti sistemul de colectare a prafului daca masa de taiere este conceputa pentru a taia lemn. Piesele fierbinti de aluminiu pot provoca un incendiu in recipient.
  • Lubrifiere. Aluminiul are tendinta sa se incalzeasca si sa se ciobleasca. Pentru a preveni acest lucru, precum si pentru a putea taia fara probleme, lubrifiaza bine inainte sa incepi si adauga ulei in mod regulat. Poti citi mai multe despre acest lucru mai devreme in acest articol.

Cum sa folosesti un ferastrau cu masa pentru a taia Aluminiu

Daca doresti sa inveti cum sa tai aluminiul cu un fierastrau cu masa, se recomanda sa urmezi anumite proceduri. Pasii de mai jos minimizeaza riscul de accidente in timpul lucrului la un proiect si imbunatatesc finisajul piesei tale. Urmeaza acest procedeu pas cu pas atunci cand vrei sa incepi lucrul.

Inainte de a porni masina, primul si cel mai important pas este sa te asiguri ca ai respectat masurile de precautie pentru siguranta pe care tocmai le-ai citit.
In timp ce faci orice ajustari la fierastraul cu masa, deconecteaza cablul de alimentare.
Inlocuieste lama cu o lama speciala pentru taierea aluminiului daca nu ai una deja pe fierastraul cu masa.
Pentru a reduce frecarea, unge bine lama cu ulei. Poti folosi simplu WD40 pentru asta.
Este mai bine sa faci asta daca ai un fierastrau cu masa cu viteza reglabila. Viteza trebuie ajustata in functie de grosimea placii de metal. Viteza de taiere recomandata pentru aluminiu este de 1000-1200 de picioare pe minut.
Afla acum inaltimea lamei. Amplasarea lamei mai sus decat metalul poate duce la ricoseu sau la sfasierea marginilor, dar iti permite sa tai mai repede. Taieturile netede pot fi obtinute cu o inaltime mult mai mica a lamei, dar taierea va dura mai mult.
Acum poti porni masina si incepe sa tai aluminiul. Nu uita sa folosesti o bagheta de impingere pentru a te mentine in afara zonei de recul.

Dezavantajele cand tai Aluminiu cu un ferastrau circular

Iata lista tuturor dezavantajelor, iar tu poti decide daca vei taia aluminiul cu fierastraul circular in viitor sau daca vei alege sa incepi cu o alta unealta. (mai tarziu in acest articol, iti voi oferi cateva alternative)

  • Bucle metalice. Cea mai frecventa plangere despre utilizarea fierastraului circular pentru taierea aluminiului este cantitatea de aschii metalice care se imprastie peste tot. Nu doar pe, ci si in fierastraul tau circular. De asemenea, zborul lamei fierastraului poate face ca multe dintre aceste aschii metalice sa zboare spre fata ta. A avea aceste aschii peste tot nu este doar incomod, ci si periculos. De aceea am recomandat mai devreme in acest articol sa folosesti o protectie pentru fata atunci cand tai aluminiul cu un fierastrau circular. Aceste aschii metalice ascutite ca un brici fac si curatarea o treaba dificila. Nu le poti sterge pur si simplu cu mana. Aerul comprimat poate fi folosit, dar poate sa nu fie eficient daca aschiile sunt mai mari. Pentru a le indeparta din fierastraul tau, este posibil sa trebuiasca sa folosesti o periuta cu peri moi.
  • Schimbarea lamei. Daca vrei sa tai aluminiul, poti folosi o lama de lemn pentru acest lucru daca are TPI-ul corect. Daca nu, va trebui sa schimbi regulat lama cu o lama speciala pentru taierea aluminiului. Schimbarea lamei de fierastrau nu este o mare problema, dar trecerea constanta intre lame poate fi enervanta, mai ales daca esti presat de timp.
  • Kickback-ul este un pericol grav atunci cand taiati cu ferastraul de masa, indiferent de materialul pe care il taiati, dar deoarece utilizati un ferastrau de masa pentru a taia un material pentru care nu a fost proiectat, riscurile sunt mai mari. Daca intentionati sa utilizati ferastraul de masa pentru a taia aluminiu, este posibil sa doriti sa il reglati mai intai si sa va asigurati ca toate piesele sunt aliniate corect. Verificati daca lama si opritorul sunt paralele cu sina de ghidare. In plus, asigurati-va ca utilizati un instrument de impingere pentru a muta metalul in interiorul lamei. Instrumentul de impingere poate preveni ca mainile sa va fie trase in lama in caz de kickback. In cele din urma, luati in considerare si pozitia dumneavoastra, precum si pozitiile celor din jurul dumneavoastra. Verificati ca nimeni nu se afla in zona de recoil. Cand un material se retrage, de obicei se indreapta direct in spatele ferastraului de masa.

Ce alte metale pot fi taiate cu un fierastrau circular de masa?

Puteti taia pe un ferastrau circular de masa, pe langa aluminiu, si alte metale, cum ar fi arama, otelul si titanul. Duritatea lamei determina daca puteti taia acele metale sau nu. Otelul poate fi taiat la o masa circulara, dar este nevoie de o lama mai dura. Impotriva metalelor dure, lama de taiat lemnul ar fi distrusa. Daca doriti sa taiati otel, titan sau materiale similare, veti avea probabil nevoie de lame mai dure. In general, puteti taia aproape orice metal cu o masa circulara daca este aplicata suficienta forta si se foloseste lama corespunzatoare. Cu toate acestea, daca ar fi sa aleg, nu as taia alte metale decat aluminiul pe masa mea circulara. As prefera sa investesc intr-un ferastrau tip cu brat si sa utilizez orice unealta electrica care este potrivita pentru acest tip de taiere. Cred ca acest lucru ar beneficia atat durata de viata a masinilor, cat si calitatea taierii.

Alternativelor de a taia aluminiul

Aluminiul poate fi taiat cu o ferastrau circular de taiat transversal sau un ferastrau pentru taiat unghiuri daca este folosita lama corespunzatoare. Ambele ferastraie includ in mod frecvent colectoare de praf pentru a evita raspandirea resturilor metalice.

Foarfecile electrice taie bucati subtiri de aluminiu fara a deforma marginile sau a imprastia resturi metalice in fata ta, iar acestea sunt mai portabile decat un ferastrau de masa.

Foi de aluminiu cu grosimi de pana la 1/8 inch pot fi de asemenea taiate cu ajutorul foarfecelor de banca. Acestea sunt, in general, preferate pentru piese metalice mai mici. Daca trebuie sa taiati bucati mai lungi de tabla de aluminiu, foarfeca electrica este solutia potrivita. La fel ca si lamele de ferastrau pentru lemn, lamele de aluminiu se uzeaza in timp si trebuie ascutite sau inlocuite. Cu sfaturile din articolul meu, Cum sa stiu cand lama mea de ferastrau circular este tocita (6 moduri simple), veti sti cand este momentul perfect pentru a ascuti sau inlocui lama, astfel incat sa va puteti gestiona bugetul in mod optim.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns