Masini pentru slefuit cu banda si disc – utilizare

Exploatarea unei masini pentru slefuit cu banda si disc se poate realiza facil si in conditii de siguranta daca se cunosc regulile de utilizare.

Se recomanda sa nu se atinga banda abraziva sau discul atunci cand acestea sunt in miscare si nici piesa de prelucrat imediat dupa finalizarea operatiunii de slefuire, deoarece aceasta poate fi fierbinte.

Actionarea butonulului de pornire si oprire a unei masini pentru slefuit cu banda si discActionarea butonulului de pornire si oprire a unei masini pentru slefuit cu banda si disc

Butonul de pornire si oprire (ON/OFF) este pozitionat de obicei pe partea frontala a masinii de slefuit.

Pentru a pornirea masinii de slefuit cu banda si disc se actioneaza butonul verde (I) pentru a o porni.

Pentru a o opri, se actioneaza butonul rosu (0).

Daca in timpul functionarii masinii este intrerupta alimentarea cu energie electrica, masina intra automat in stare de OFF (se opreste).

Pentru pornirea masinii se actioneaza butonul verde.

Slefuirea orizontala si verticala a unei masini pentru slefuit cu banda si discSlefuirea orizontala si verticala a unei masini pentru slefuit cu banda si disc

Bratul de slefuire poate fi utilizat atat in pozitie orizontala, cat si verticala, in functie de necesitatile de slefuire a operatorului masinii.

Pentru a trece de la o pozitie de slefuire la cealalta, se procedeaza astfel:

  • Se slabesc suruburile situate pe partea superioara a masinii cu ajutorul unei chei hex (imbus);
  • Se pozitioneaza bratul masinii manual in pozitia orizontala sau verticala si se strang cele suruburile desfacute in etapa anterioara.

Slefuirea pe suprafata benzii abrazive a unei masini pentru slefuit cu banda si discSlefuirea pe suprafata benzii abrazive a unei masini pentru slefuit cu banda si disc

Atunci cand se realizeaza operatiuni de slefuire a unor suprafete plane de lemn pe suprafata benzii abrazive, piesa de prelucrat trebuie pozitionata intr-o pozitie contra limitatorului.

Pentru realizarea slefuirii, piesa din lemn trebuie sa pie presata pe banda abraziva cu atentie pentru a evita riscurile de accidentare.

Presiunea aplicata asupra piesei trebuie sa fie suficient de mare pentru ca banda abraziva sa poata slefui piesa.

Slefuirea pieselor curbe pe suprafata benzii abrazive a unei masini pentru slefuit cu banda si discSlefuirea pieselor curbe pe suprafata benzii abrazive a unei masini pentru slefuit cu banda si disc

Pentru slefuirea pieselor curbe interioare cu ajutorul benzii abrazive, se va utiliza intotdeauna tamburul pozitionat la capatul mesei.

Piesa de prelucrat trebuie sa fie tinuta cu fermitate mentinand degetele la o distanta sigura de banda abraziva.

Pentru a se realiza slefuire, piesa curbata trebuie sa fie presata pe banda de slefuire si sa fie miscata inainte si inapoi de-a lungul tamburului.

Slefuirea pieselor curbe pe discul abraziv al unei masini pentru slefuit cu banda si discSlefuirea pieselor curbe pe discul abraziv al unei masini pentru slefuit cu banda si disc

Pentru slefuirea pieselor curbe pe exterior cu ajutorul discului abraziv, se preseaza piesa de prelucrat pe acesta si se misca din partea stanga spre centrul discului.

Se preseaza piesa de prelucrat cu fermitate pe discul abraziv folosind ca punct fix masa de lucru a discului.

Slefuirea cu mitra pe discul abraziv al unei masini pentru slefuit cu banda si discSlefuirea cu mitra pe discul abraziv al unei masini pentru slefuit cu banda si disc

Pe masa de lucru a discului abraziv al unei masini pentru slefuit cu banda si disc poate fi utilizata o mitra (o rigla paralela).

Aceasta poate fi reglata, de obicei, la unghiuri pana la 60o in orice parte, reglajul realizandu-se prin slabirea unui surub de fixare si reglarea capatului mitrei la unghiul dorit.

Slefuirea pieselor de dimensiuni mici utilizand mitra unei masini pentru slefuit cu banda si disc

Pentru slefuirea unor piese de dimnensiuni reduse cu ajutorul unei masini pentru slefuit cu banda si disc se recomanda sa se utilizeze mitra (rigla paralela).

In acest caz, piesa de prelucrat se pozitioneaza intotdeauna in partea stanga a discului abraziv si se fixeaza cu fermitate de masa de lucru pentru a evita sa fie aruncata in timpul prelucrarii.

Asa cum reiese si din prezentarea operatiunilor pe care le poate realiza, utilizarea unei masini pentru slefuit cu banda si disc permite numeroase avantaje in exploatare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns