Masina de indoit tevi – principii de functionare

masina de indoit tevi - model

O masina de indoit tevi este un echipament utilizat la scara larga in numeroase domenii de activitate.

Indoirea tevilor este o etapa importanta in procesul fabricarii diferitelor piese pentru constructii si transport.

Majoritatea tevilor sunt indoite pentru a fi utilizate ca elemente structurale sau ca unitati de transport pentru diferite substante.

O masina de indoit tevi este utilizata pentru obtinerea pieselor precum balustrade, diferite manere, cadre pentru mobilier, diferite componente in industria constructoare de masini.masina de indoit tevi - tip

In ceea ce priveste transportul substantelor, o masina de indoit tevi poate fi folosita pentru indoirea tevilor pentru conductele de apa, diferite sisteme hidraulice si instalatii de exhaustare.

Indoirea tevilor poate fi realizata prin diferite procese, incluzand presarea, lovirea, roluirea etc. dar toate acestea se realizeaza cu masini de indoit tevi bazate pe acelasi concept.

Principiul indoirii tevilor prin alungire si indoirea la raza, precum si precum si functiile modelelor de masini de indoit teava, formeaza fundamentul celor mai multe operatii de indoire a tevilor.

Masina de indoit tevi – forte de indoire

Pe masura ce o teava este indoita, peretele exterior incepe sa se intinda si sa se subtieze intr-un anumit punct.

masina de indoit tevi - razaSimultan, segmentul interior corespondent al piesei de prelucrat devine mai gros si mai compact.

Controlarea acestor efecte de deformare fizica este extrem de importanta pentru a crea o indoire de calitate cu ajutorul unei maisni de indoit tevi.

Tevile cu pereti grosi indoiti la o raza mare au, de regula, un grad relativ redus de deformare, dar tevile cu pereti subtiri pot reactiona diferit.

De obicei, se masoara grosimea peretelui pentru a se determina daca o teava trebuie prelucrata pe masini de indoit tevi ca fiind o piesa de prelucrat cu perete subtire sau perete gros.

O comparatie similara se realizeaza si intre unghiul central si diametrul exterior al tevii pentru a se determina daca este inchis sau deschis.

Combinatia dintre unghiul de indoire si grosimea peretelui tevii este utilizata pentru a determina complexitatea indoirii si posibilitatea realizarii operatiei pentru o masina de indoit tevi.

In conditiile in care peretii interiori si exteriori ai tevii nu sunt afectati serios, o procedura standard de indoire a tevii poate fi realizata cu o masina de indoit tevi uzuala, prin presare.

In multe cazuri, insa, piesa de prelucrat nu se incadreaza in criteriul ideal de prelucrare si nu poate fi realizata corespunzator cu ajutorul unei masini de indoit tevi standard.

Daca grosimea peretelui tevii creste si raza de curbura se reduce, cresc sansele obtinerii unei indoiri plate.masina de indoit tevi - bac

Pentru a evita acest lucru, de multe ori se utilizeaza diferite bile sau un simplu cablu care se introduce in interiorul tevii care preia din sarcina exercitata asupra peretelui exterior.

Oricum, in conditiile indoirii tevilor cu pereti subtiri la unghiuri ascutite, compresia interna a peretilor poate aparea, indiferent de metoda de indoire, rezultand un defect al piesei.

In acest caz, poate fi utilizat un bac ce se pozitioneaza intre piesa de prelucrat si pistonul cu care este prevazuta o masina de indoit tevi, pliandu-se perfect pe piesa de indoit fara a exista distanta intre aceasta si bac.

Impreuna cu metoda umplerii tevii cu diferite bile sau materiale, aceasta metoda, a utilizarii bacurilor, poate fi eficienta pentru indoirea tevilor cu pereti subtiri la unghiuri ascutite.

Masina de indoit tevi – elongatia tevii

Elongatia este gradul pana la care o teava poate fi indoita fara a-i fi afectata structura sau sa crape.

In functie de materialul din care este realizata o teava, elongatia este unul dintre factorii importanti pentru realizarea anumitor procese de prelucrare.

In general, cu cat creste o raza de indoire, cu atat piesa de prelucrat se poate indoi mai mult.

In unele cazuri, materialul ales este dictat de gradul de elongatie asteptat. De exemplu, inoxul are cea mai mare elongatie comparativ cu alte oteluri, fiind mai usor de indoit fara a afecta structura tevilor.

Pentru a alege corect o masina de indoit tevi este necesara consultarea necesarului de preductie tinandu-se cont de principiile de functionare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns