Reprezinta utilizarea modelelor de masini cu talpa magnetica o solutie pentru diferite aplicatii de gaurire a metalelor?
Care sunt operatiile specifice care necesita utilizarea unei masini de gaurit cu talpa magnetica?
Modelele de masini de gaurit prevazute cu sisteme de fixare cu electromagneti, indiferent de forma acestora (drepte, in V, pentru tevi rectangulare etc.) poarta denumirea de masini de gaurit cu talpa magnetica sau masini de gaurit magnetice.
O masina de gaurit cu talpa magnetica este prevazuta cu un intrerupator pentru activarea si dezactivarea magnetului, precum si cu un lant de siguranta ce permite utilizarea acesteia pentru realizarea de gauri prin fixarea pe grinzi verticale din otel.
Posibilitatea fixarii magnetice permite utilizarea modelelor de masini de gaurit cu talpa magnetica pentru realizarea de gauri si filete in diferite piese plasate intr-o structura metalica ce este deja construita, cu precizie ridicata si in conditii de siguranta.
Datorita electromagnetilor cu care sunt prevazute, aceste masini de gaurit magnetice pot fi operate foarte simplu prin fixarea lor pe piesa de prelucrat, in timp ce alte modele de masini de gaurit necesita, de exemplu, sa fie tinute cu mana si pot influenta in sens negativ atat precizia de prelucrare cat si siguranta operatorului.
Modelele de masini de gaurit cu talpa magnetica sunt utilizate in mod uzual in santierele de constructii unde sunt utilizate pentru realizarea unor orificii necesare fixarii unor grinzi metalice, de exemplu.
Unele masini de gaurit cu talpa magnetica pot fi prevazute cu avans automat, sisteme de lubrifiere centralizate si magneti industriali care permit o exploatare intensiva a acestora.
Pentru realizarea operatiei de gaurire cu ajutorul unei masini de gaurit cu talpa magnetica, pot fi utilizate burghie, carote si, mai rar, capuri de frezare.
Dintre aceste scule aschiatoare cele mai multe avantaje le prezinta utilizarea carotelor.
Masini de gaurit cu talpa magnetica – avantajele utilizarii carotelor comparativ cu utilizarea burghielor conventionale
Utilizarea carotelor pentru realizarea aplicatiilor de gaurire cu ajutorul modelelor de masini de gaurit cu talpa magnetica sunt:
- Putere mai mica / efort redus – un burghiu conventional este prevazut cu un singur tais / varf de taiere in vreme ce o carota are varfuri de debitare multiple care asigura gaurirea cu efort mai mic si necesita o putere inferioara.
- Mai putin material de debitat – burghiul conventional trebuie sa realizeze si sa taie intregul material pentru realizarea unei gauri in timp ce o carota trebuie sa debiteze doar circumferinta gaurii ce trebuie realizate.
- Mai putin timp necesar – o carota trebuie sa debiteze mai putin material decat un burghiu conventional si, prin urmare, timpul necesar prelucrarii este mai scurt. Se considera ca utilizarea de carote pe masini de gaurit cu talpa magnetica reduce timpii cu pana la 3 – 4 ori, comparativ cu un burghiul conventional.
- Mai ieftin – o singura carota poate fi utilizata pentru a realiza intre 5 si 10 ori mai multe gauri decat un burghiu conventional. O carota poate fi ascutita ajungand sa fie utilizata pentru realizarea de pana la 1500 gauri.
- Nu este necesara gaurirea in trepte – spre deosebire de burghiele conventionale, carotele, chiar si de diametre mari, nu necesita gaurirea in trepte (pentru a realiza o gaura cu diametrul de 50 mm cu un burghiu conventional se gaureste mai intai cu diametrul 10 mm, apoi 15 mm, apoi 20 mm … pana la 50 mm, crescand treptat diametrul burghiului; gaurirea cu carota permite realizarea gaurii cu diametrul de 50 mm dintr-o singura actiune).
- Acuratete ridicata – gaurile realizate cu masini de gaurit cu talpa magnetica cu carote sunt mai precise decat cele date cu burghie conventionale.
- Gauri fara bavuri – unul dintre avantajele esentiale ale utilizarii de masini de gaurit cu talpa magnetica cu carote si nu cu burghie conventionale este reprezentat de obtinerea unor gauri curate, fara bavuri.
Masini de gaurit cu talpa magnetica – dezavantajele utilizarii carotelor comparativ cu utilizarea burghielor conventionale
Principalul dezavantaj al utilizarii carotelor pe masini de gaurit cu talpa magnetica este faptul ca nu pot fi realizate gauri oarbe.
Un alt dezavantaj al utilizarii carotelor este faptul ca acestea nu pot fi utilizate pentru realizarea de gauri in placi multiple suprapuse, datorita geometriei pe care le au.
Exista cateva carote cu geometrie speciala care permit acest lucru dar nu sunt 100% de succes.
O carota este mai scumpa decat un burghiu conventional, desi costul per gaura este mai mic.
Utilizarea de masini de gaurit cu talpa magnetica este in acest moment o necesitate si reprezinta o investitie profitabila avand in vedere aria de utilizare a acestor masini si costurile de exploatare.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.