Este rentabila utilizarea unei masini de tamplarie combinate?
In industria de prelucrare secundara a lemnului din tara noastra, se observa in ultimii ani o dezvoltare de amploare a atelierelor de mici dimensiuni.
Deoarece, de obicei, acestea sunt limitate de posibilitatile financiare si de spatiu, o solutie ideala in ceea a utilizarii unor masini de tamplarie combinate.
Gama de masini de tamplarie combinate pentru prelucrarea lemnului se imparte in: masini combinate circular cu freza, masini combinate circular de formatizat cu freza si masini combinate universale (masini de tamplarie universale).
Modelele de masini combinate circular si freza sunt masini de tamplarie dotate cu unitate de taiere (circular) si unitate de frezare (freza) pentru lemn.
Modelele de masini combinate circular de formatizat si freza sunt utilaje de tamplarie lemn dotate cu unitate de formatizare (masa de formatizat si unitatede taiere cu incizor).
Modelele de masini combinate universale sunt masini combinate lemn (masini de tamplarie universale) dotate cu unitate de rindeluire (abric), unitate de degrosare (grosime lemn), circular (unele modele sunt dotate si cu masa de formatizat si cu unitate incizoare), freza lemn, unitate de mortezare (in cazul unor masini combinate tamplarie aceasta este optionala).
Utilizarea unor masini de timplarie lemn combinate prezinta atat avantaje, cat si numeroase dezavantaje, raportat la numarul de operatiuni, productivitate, volumul de prelucrat, buget si spatiul ocupat.
Principalul avantaj pe care il prezinta o masina combinata il reprezinta faptul ca aceasta ocupa un spatiu redus in atelier comparativ cu utilajele individuale specializate pe anumite operatiuni ca si ansamblu.
Totodata o masina combinata de tamplarie este mult mai ieftina ca si pret de achizitie raportat la costul total achizitionarii de echipamente specializate pentru fiecare operatie de prelucrare.
Ca si dezavantaje, principala sursa de nemultumire pe care o genereaza o masina combinata de tamplarie il reprezinta imposibilitatea acesteia de a utiliza mai multe functii simultan.
Desi majoritatea modelelor masini de tamplarie sunt echipate cu motoare independente pentru fiecare operatie, acestea nu permit pornirea mai multor functii in acelasi timp.
Acest lucru reprezinta un dezavantaj, in general, pentru atelierele care doresc sa utilizeze o masina universala tamplarie pe o linie de productie, dar nu si pentru micile ateliere cu personal redus ca si numar.
In plus, o masina universala de tamplarie prezinta dezavantajul aparitie unor timpi neproductivi necesari pentru conversia acesteia intre operatii.
Analizand avantajele si dezavantajele pe care le prezinta, o masina combinata tamplarie este ideala pentru a fi utilizata in micile ateliere de tamplarie cu personal redus ca si numar si in care nu se doreste realizarea unei linii de productie.
Gama de masini de tamplarie combinate poate fi deci utilizata cu succes atat de utilizatorii amatori, cat si de cei din micile ateliere de prelucrare a lemnului, atata timp cat se tine cont de limitarile acestor echipamente.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.