Spre deosebire de masinile pentru mortezat traditionale care permit ca masa sa se deplaseze pe 2 axe, adica dintr-o parte in alta si din fata spre spate, masa unei masini de gaurit cu dalta este fixa.
Piesa de prelucrat trebuie sa fie mutata dintr-o parte in alta si din fata in spate pentru a realiza operatiunea de mortezare.
Configurarea initiala a masinii
Se introduce dalta in bucsa adaptoare, se introduce burghiul in mandrina, se strange mandrina si se scoate cheia mandrinei. Se strange usor dalta prin strangerea surubului de fixare.
Reglarea abaterii daltii
De obicei, meseriasii in prelucrarea lemnului aplica vechea regula a degetului mare pentru abaterea daltii cunoscuta sub numele de „latimea de un penny“.
Aceasta regula consta in introducerea unui penny intre umarul de blocare a daltii si adaptor, cu burghiul blocat si dalta trasa maxim spre burghiu.
Moneda a fost apoi indepartata si dalta impinsa in adaptor si blocata, stabilindu-se astfel „o latime de un penny“ intre dalta si burghiu, care pentru diferite tipuri de lemn si dimensiuni de morteza este destul de adecvata.
Masinile pentru morteza traditionale au in mod normal un bolt de centrare in dornul de montare a burghiului, pentru a preveni ca burghiul sa fie tras spre dalta.
Metoda de montare pe modelele de masini de gaurit cu dalta noi este mandrina.
Notiuni generale
Modelele de masini de gaurit cu dalta genereaza o multime de rumegus pe dalta, mai ales la prima taietura, mai ales daca lemnul este umed. Trebuie ca menghina este fixata corespunzator atunci cand se ridica capul de actionare al masinii.
O multitudine de setari si resetari pot fi necesare pentru diferitele componente ale unei masini de gaurit cu dalta.
O multitudine de setari se realizeaza mai usor prin masurarea de la marginea din fata a mesei presupunand ca aceasta este paralela cu fata paralelei.
Masa este intr-adevar dreptunghiulara, dar marginile nu sunt prelucrare de precizie, avand o toleranta de 5 zecimale.
In cazul in care se constata ca marginea din fata nu este, de fapt, paralela cu fata paralelei, se procedeaza la marcarea unui semn permanent pe fiecare parte a mesei, de unde se vor efectua masuratorile, asigurandu-se ca discrepantele vor fi constante si se adauga ori se scad din evaluarea initiala stabilita.
Reglarea daltii unei masini de gaurit cu dalta
Cand dalta este stransa in masina trebuie sa fie in mod normal paralela cu rigla.
Cel mai simplu mod de a realiza acest lucru este de a aduce capul de actionare in partea de jos pentru a aduce dalta cat mai aproape de masa posibil.
Asigurandu-se ca rigla este blocata, se pozitioneaza un vinclu pe rigla, se stabileste partea potrivita a daltii si se procedeaza la strangerea ei.
Se recvomanda ca partea daltii prevazuta cu sloturi de evacuare a rumegusului sa fie spre exteriorul mortezei.
Setarea riglei paralele in cazul unei masini de gaurit cu dalta
De obicei, cea mai simpla metoda de a marca mortezele este sa se aseze piesa de prelucrat pe masa, aliniata sub dalta si apoi sa se mute rigla paralela spre piesa de prelucrat si si sa se blocheze in pozitie.
O alta modalitate este prin masurare, cu conditia de a sti unde vor fi situate mortezele pe piesa de prelucrat.
Setarea rapida a adancimii de mortezare in cazul unei masini de gaurit cu dalta
Se marcheaza un semn pe un capat usor accesibil al piesei de mortezat cu ajutorul unei masini de gaurit cu dalta, la adancimea la neceara.
Se trage capul de actionare in jos si se pozitioneaza capul de actionare astfel incat punctele de dalta sau punctul burghiului se afla la adancimea necesara, se ridica bucsa opritoare de adancime in partea inferioara a capului de actionare si se strange usor.
Se verifica din nou adancimea punctului de maxim al daltii si, daca este satisfacator, se strange in siguranta.
Se repozitioneaza manerul parghiei de avans pentru a se obtine pozitia cea mai confortabila si se actioneaza maneta pe distanta completa a miscarii care tocmai a fost setata.
Folosirea unei masini de gaurit cu dalta doar cu burghiul
Pentru a utiliza o masina pentru gaurti cu dalta doar cu burghiul se localizeaza arborele mandrinei. Se potriveste mandrina pe arbore.
Se scoate dalta din bucsa de fixare a capului de actionare. Se scoate surubul de prindere a daltii, apoi se gliseaza aparatoarea mandrinei pe flansa lagarului din partea de jos a capului de actionare.
Utilizarea unei masini de gaurit cu dalta prezinta numeroase avantaje pentru utilizator daca acesta stie sa o configureze si sa o exploateze corect.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.