Strunguri pentru metal – universaluri si flanse

Modelele de strunguri pentru metal utilizeaza, in general, pentru fixarea pieselor de prelucrat universaluri (dispozitive de fizare cu 3 sau 4 bacuri cu auto-centrare sau independente) si flanse.

Modelele de universaluri cu 3 bacuri pentru strunguri pentru metal sunt utilizate pentru centrarea pieselor rotunde, dar este posibil sa aveti nevoie sa utilizati un universal cu 4 bacuri sau flansa pentru centrarea pieselor cu forma asimetrica.

Modelele de strunguri pentru metal permit fixarea universalurilor cu sisteme de fixare cu came (care foloseste o cheie pentru a slabi si strange clemele de fixare pentru indepartare sau instalare) sau bolturi cu piulita.

Strunguri pentru metal

Inainte de a instala universaluri sau flanse pe strunguri pentru metal trebuie ajustate camele de fixare, daca este cazul.

Pentru a mentine consecventa in instalarea si demontarea universalurilor si flanselor pe strunguri pentru metal, fiecare ar trebui sa aiba un semn (marcaj) de sincronizare, care poate fi aliniat cu o potrivire pe ax, astfel incat acesta sa fie instalat in aceeasi pozitie de fiecare data (a se vedea figura urmatoare).

Inainte de a scoate un universal de pe strunguri pentru metal, verificati daca exista un semn de sincronizare.

In cazul in care nu poate fi gasit un semn, realizati unul atat pe universal, cat si pe ax. 

Strunguri pentru metal

Strunguri pentru metal – demontarea universalurilor si flanselor

Pentru demontarea corecta a universalurilor si flanselor pe strunguri pentru metal, se procedeaza astfel:

  1. Deconectati strungul de la reteaua de alimentare cu energie electrica!
  2. Asezati un suport din lemn sub universal (a se vedea figura urmatoare) sau un placaj peste ghidajele batiului pentru a le proteja de eventuale daune si pentru a preveni prinderea degetelor. 

Strunguri pentru metal

  1. Slabiti camele de blocare prin rotirea cheii sau desfaceti suruburile de fixare in sens antiorar aproximativ o treime dintr-o rotatie, pana la semnul de pe cama de blocare ce se aliniaza cu marcajul de pe ax.

In cazul in care cama de blocare se elibereaza, miscati-o pana cand se va slabi sau desfaceti piulita de fixare.

  1. Folosind un ciocan moale, apasati usor in jurul circumferintei exterioare a corpului universalului pentru a-l indeparta de pe camele de blocare sau suruburi si de pe ax. 

Strunguri pentru metal

Atentie: Universalul se poate desprinde in acest moment, de aceea este important sa fiti gata sa sustineti greutatea sa.

Universalurile mari pentru strunguri pentru metal sunt foarte grele. Solicitati intotdeauna asistenta la demontarea sau montarea universalurilor mari pentru a preveni vatamarea corporala sau de deteriorarea universalului sau strungului.

  1. Folositi miscari de rotatie pentru a elimina cu grija universalul de pe ax (a se vedea figura urmatoare).

Strunguri pentru metal

Daca se respecta aceste recomandari, demontarea universalurilor si flanselor, respectiv montarea acestora, operatiune asupra careia voi reveni intr-un alt articol, se va realiza in conditii de siguranta pentru echipament si operator.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns