Strunguri pentru metal – sisteme pentru ungere centralizata

strunguri pentru metal - strunjire

Modelele de strunguri pentru metal sunt masini-unelte concepute cu sisteme de ungere care ajuta la cresterea fiabilitatii utilajului si la imbunatatirea randamentului lanturilor cinematice.

Sistemul de ungere trebuie sa prezinte in primul rand siguranta in functionare si sa asigure debitul minim necesar.

De asemenea, sistemul de ungere trebuie sa fie simplu din punct de vedere constructiv si sa asigure controlul facil al ungerii.

Strunguri pentru metal – sisteme pentru ungere centralizata

Sistemele pentru ungere centralizata sunt de trei tipuri:

  • sistem pentru ungere centralizata fara presiune;
  • sistem pentru ungere centralizata cu presiune;
  • sistem pentru ungere centralizata sub presiune.

Aceste sisteme pentru ungere centralizata pentru strunguri pentru metal sunt detaliate in continuare.

Strunguri pentru metal – sistem pentru ungere centralizata (continua) fara presiune

Acest sistem de ungere pentru strunguri pentru metal realizeaza lubrifierea prin picurare. Sistemul prezinta un rezervor distribuitor (Rd) care este alimentat de la o pompa cu roti dintate sau palete (P). Cantitatea de ulei care este in plus este deversata intr-un rezervor principal (R). Sorbul (S) si filtrul (F) asigura filtrarea lubrifiantului. Supravegherea ungerii se face prin intermediul vizorului (V).strunguri pentru metal - sistem pentru ungere centralizata continua fara presiune

Fiecare punct de ungere in cazul unui strung pentru metal poate prezenta necesitati diferite de lubrifiere. In acest caz se introduc bucati de pasla sau fitil in fiecare conducta de picurare pentru a diferentia debitele.

Se recomanda ca la fundul rezervorului distribuitor sa fie asternuta o bucata de pasla. Acest lucru va impiedica impuritatile cazute in el sa ajunga pe suprafetele lubrifiate.

Strunguri pentru metal – sistem pentru ungere centralizata (continua) cu presiune

Aceste sisteme de ungere centralizata pentru strunguri pentru metal ( p>5 daN/cm²) asigura lubrifierea mecanismelor importante care au nevoie de racire eficienta sau o presiune ridicata intre suprafetele care formeaza cupla de frecare.strunguri pentru metal - sistem pentru ungere centralizata continua cu presiune

Distribuirea lubrifiantului la piese se face sub forma de jet. Uleiul refulat este distribuit prin mai multe racorduri prevazute cu drose ce pot fi reglate si vizoare individuale.

La acest tip de sistem pentru ungere se foloseste un pulverizator de ulei cu aer comprimat.strunguri pentru metal - pulverizator de ulei

Acest pulverizator ajuta la ungerea lagarelor de precizie, cu turatii ridicate, cu un strat foarte subtire de lubrifiant. Astfel se asigura o racire eficienta la un debit mic.

In schema de functionare a pulverizatorului de ulei se poate observa cum prin conducta (1) intra presiunea aerului care se exercita datorita unui orificiulu (2), si asupra uleiului din rezervor (3). Apoi in conducta (4) urca lubrifiantul si trece printr-un drosel reglabil (5) si printr-un vizor (8). Apoi ajunge intr-un jet de aer comprimat care il pulverizeaza prin alta conducta (7).

Strunguri pentru metal – sistem pentru ungere centralizata (intermitenta) sub presiune

Sunt utilizate pentru lubrifierea organelor de strunguri pentru metal cu functionare intermitenta si a celor care au miscare continua, cu viteza mica.strunguri pentru metal - sistem pentru ungere centralizata intermitenta sub presiune

In schema sistemului este prezentata asigurarea uleiului sub presiune in punctele de ungere, cu ajutorul camei de impuls (K) care transmite semnal distribuitorului (D). In momentul in care distribuitorul este inchis, uleiul furnizat de pompa (P) este deversat spre rezervor prin supapa (Sm).


Daca sunteti in cautarea unui strung paralel, emasiniunelte.ro ofera o gama diversa de strunguri pentru metal. eMasiniUnelte.ro va ofera o gama diversa de strunguri prelucrare metal de la producatori cu renume cu scopul de a oferi solutia optima in functie de necesitatile fiecarui client. Pe site-ul nostru gasiti mai multe detalii si oferte pentru strunguri pentru metal.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns