Strunguri metal – selectarea filetarii si a avansului

strunguri metal

Pentru realizarea filetelor pe diferite piese metalice se utilizeaza strunguri metal. Acestea pot fi utilizate pentru realizarea unor game diferite de filete metric sau inch.strunguri metal - model

Pentru executarea diferitelor filete cu ajutorul modelelor de strunguri metal, operatorul trebuie sa selecteze filetul dorit si sa ajusteze viteza de avans longitudinal si transversal.

Toate vitezele de avans si filetare sunt date, de regula, in table lipite pe fata si in interiorul cutiilor de viteze si se ajusteaza cu ajutorul unor selectoare.

Strunguri metal – avansul manual

Atunci cand se utilizeaza avansul manual pe un strung metal, miscarea saniei se realizeaza longitudinal cu ajutorul unei manivele. Avansul tranversal cu ajutorul alteia sania fiind actionata prin rotirea acestora in sensul acelor de ceasornic.

Strunguri metal – inlocuirea rotilor pentru filetare

Pentru inlocuirea rotilor necesare filetarii cu un strung metal se deschide mai intai capacul cutiei de viteze. Apoi se slabesc piulitele pentru schimbarea rotilor de transmisie cu altele.

De obicei, pentru orice filet special care nu este prezentat in tabelul strungului se recomanda sa se utilizeze roti speciale.strunguri metal - exemplu tabel pentru filetare masa pentru filet metric

Strunguri metal – avansul automat

Pentru utilizarea avansului automat pe strunguri metal, trebuie ca o anumita roata sa fie condusa (de obicei roata dintata 30T) si alte doua roti sunt cuplate in set (de obicei roata dintata 60T este in set cu cea de 120T).

Se selecteaza sensul directiei de avans cu ajutorul unui selector in functie de directia de avans dorita.strunguri metal - model

Selectorul pentru avans/filetare trebuie pozitionat in pozitia „ANY“ iar manerul selectorului de avans trebuie sa fie plasat in pozitia de actionare astfel incat parghia pentru avans se va roti.

Directia de avans a unui strung metal poate fi schimbata prin rotirea selectorului pentru directia avansului.

Strunguri metal – operatiunea de filetare

Pentru a obtine filetul dorit strunguri metal trebuie schimbate rotile si montate conform cu graficul, altfel se vor obtine filete proaste.strunguri metal - exemplu tabel pentru filetare masa pentru filet inch

Se roteste surubul conducator actionand selectorul avans / filetare pana cand acesta este actionat. Se actioneaza parghia pentru filetare pana cand aceasta cupleaza surubul conducator pentru a obtine avansul saniei transversale.

Inainte de actionarea parghiei pentru filetare se decupleaza selectorul pentru avansul axelor.

Directia de filetare poate fi aleasa prin rotirea selectorului pentru directia de avans. Acesta este situat, de regula, pe panoul de comanda al oricarui strung pentru metal.

De obicei, modelele de strunguri metal sunt echipate cu indicator filete.strunguri metal - exemplu tabel pentru filetare inch si metric cu indicator filete

Indicatorul de filete este instalat in partea dreapta a protectiei saniei transversale. Acesta este utilizat pentru filetarea cu ajutorul surubului de ghidare.

Pentru decuplarea indicatorului de filete se roteste pinionul de pe surubul de ghidare.

Pentru realizarea de filete se recomanda utilizarea indicatorului de filete care utilizeaza piulita de pe surubul de ghidare pentru realizarea filetelor.

Indicatorul de filete poate fi utilizat atat pentru realizarea de filete inch cat si metrice.


Daca sunteti in cautarea unui strung pentru metal, eMasiniUnelte.ro ofera o gama diversa de strunguri metal din oferta a diversi producatori urmarind sa va ofere solutia optima necesitatilor dumneavoastra de prelucrare. Click pentru mai multe detalii despre strunguri pentru prelucrarea metalului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns