Strung de banc – strunjirea simpla

strung de banc - model

Un strung de banc este un strung utilizat pe scara larga, mai ales in atelierele de prelucrari de dimensiuni mici, precum si de amatorii in prelucrarea metalului prin aschiere.

Inainte de a porni un strung de banc este imperios ca toate setarile sa fie realizate pentru tipul de operatiune ce urmeaza a fi executata.

Strung de banc – strunjirea simpla

Recomandarile de mai jos vizeaza setarea unui strung de banc pentru realizarea operatiei de strunjire simpla.

Operatiunea trebuie sa fie intotdeauna planificata. Trebuie realizate desenele necesare si sa efectueze masuratorile de rigoare (cu ajutorul micrometrelor, calibratoarelor etc.).

Se selecteaza cutitul care realizeaza strunjirea de care este nevoie si se fixeaza in portcutitul unui strng de banc astfel incat sa iasa in afara acestuia cat mai putin posibil (aproximativ 10 mm, dar nu mai mult de 15 mm pentru un cutit drept).strung de banc - strunjirea simpla

Se fixeaza cutitul cu ajutorul unor suruburi hexagonale. Se asigura ca varful cutitului sa fie orizontal cu piesa sau foarte putin sub aceasta. Sub nici o forma nu trebuie sa fie peste linia de centru.

Daca este necesar se utilizeaza distantiere sub cutit pentru a-l ridica. In cazul in care cutitul este deasupra linie de mijloc se recomanda utilizarea altui cutit.

Pentru a verifica daca varful este la inaltimea corespunzatoare se pozitioneaza scula aschiatoare astfel incat varful sa coincida cu varful de centrare al papusii mobile de pe modelul de strung de banc. Daca este necesar se utilizeaza pene de fixare sau se slefuieste cutitul.

Cand cutitul este fixat corespunzator se fixeaza sania departe de papusa mobila.

Se muta cutitul de-a lungul piesei de prelucrat care este rotita cu mana pana cand cutitul atinge usor suprafata piesei.

Se retine aceasta pozitie prin reglarea scalei mesei transversale pe zero (diagrama de mai jos).strung de banc - scalare masa

Se muta sania transversala pe modelul de strung de banc o cursa completa apoi se revine in pozitia zero si se verifica daca aceasta coincide.

In cazul in care nu coincide pozitia zero se merge inapoi jumatate de rotatie si se refac marcajele. Atunci cand se utilizeaza scala ca indicator al saniei transversale si a celei superioare trebuie realizata acesta procedura pentru aliniere.

Se roteste manivela pana cand se ajunge la adancimea de taiere dorita.

Se recomanda ca pentru strunjiri grosiere cu ajutorul unui strung de banc sa nu se preia mai mult de (adancimea de strunjire sa nu depaseasca) 0.010” (0.25 mm) pe tura.

Reglajele sunt acum realizate si modelul de strung de banc este gata de utilizare.

Inainte de a se efectua pornirea acestuia se verifica:

  1. Pozitia butonului pentru avans automat (daca este cazul) – se verifica sa fie in pozitia pentru avans manual.
  2. Pozitia butonului de sens Inainte/Neutru/Inapoi (switch B din imaginea de mai jos) a surubului conducator – daca avansul automat nu trebuie selectat, butonul se pozitioneaza pe Neutru.
  3. Pozitia butonului pentru reglarea vitezei – se selecteaza viteza de lucru dorita.

strung de banc - controaleSe porneste modelul de strung de banc aferent si se incepe strunjirea cu ajutorul manerului pentru avans manual.

Se procedeaza in mod asemanator pana se ajunge la urmatorul marcaj apoi se retrage cutitul rotind o data sau de doua ori manivela.

Se muta sania la inceputul piesei si cutitul la adancimea de taiere si se repeta operatiunea.

Un strung de banc poate fi utilizat pentru realizarea operatiei de strunjire simpla atat de catre utilizatorii amatori, cat si in micile ateliere de prelucrare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns