Stivuitoare. Istoric, control si capacitati

Stivuitoare se definesc a fi utilaje industriale pentru ridicare si deplasare a materialelor pe distante scurte cat si la transportul marfurilor atat pe orizontala, cat si pe verticala. Stivuitorul a fost dezvoltat la inceputul secolului XX de diverse companii, printre care Clark, care a realizat transmisii, si Yale & Towne Manufacturing, care facea ridicari. De la cel de-al doilea razboi mondial, utilizarea si dezvoltarea stivuitorului s-au extins considerabil pe plan mondial. Stivuitoarele au devenit o piesa indispensabila in productie si depozitare. In 2013, cei mai buni 20 de producatori din intreaga lume au inregistrat vanzari de 30,4 miliarde de dolari, cu 944405 de masini vandute.

Stivuitoarele sunt destinate incarcaturilor la o greutate maxima specificata si un centru de greutate inainte specificat. Aceste informatii se gasesc pe o placuta de identificare furnizata de producator si incarcarile nu trebuie sa depaseasca aceste specificatii. In multe jurisdictii, este ilegal sa modificati sau sa eliminati placuta de identificare fara permisiunea producatorului stivuitorului.

Un aspect important al functionarii stivuitorului este ca acesta trebuie sa aiba un sistem de directie pe rotile din spate. In timp ce acest lucru creste manevrabilitatea in situatii de strangere redusa, acesta difera de experienta traditionala a soferului cu alte vehicule pe roti. In timp ce conduceti, deoarece nu exista nici o actiune de rulare, nu este necesar sa aplicati forta de directie pentru a mentine o rata constanta de intoarcere.

Stivuitoare. Capacitati:

1. Dupa modul de deplasare stivuitoarele pot fi:

  • autopropulsate:
  • motostivuitoare: cu motor pe benzina, pe motorina, cu GPL;
  • electrostivuitoare: actionate de un motor electric;
  • manuale: impinse/trase de catre om.

2. Dupa locul de comanda al stivuitoarelor:

  • cu conducator pe scaun;
  • cu conducator purtat in picioare;
  • cu conducator pedestru;

3. Dupa marimea capacitatii de incarcare:

  • capacitate mica: 5-12 kN
  • capacitate medie: 20-50 kN
  • capacitate mare > 50 kN

Stivuitoare. Control:

Sistemele hidraulice ale stivuitoarelor sunt comandate fie cu parghii care manipuleaza direct supapele hidraulice, fie cu servomotoare comandate electric, folosind parghii mai mici pentru a controla. Acesta din urma permite proiectantilor stivuitorului mai multa libertate in design ergonomic.

O alta caracteristica critica a stivuitorului este instabilitatea acestuia. Stivuitorul si sarcina trebuie sa fie considerate o unitate cu un centru de greutate variabil continuu, cu fiecare miscare a sarcinii. Un stivuitor nu trebuie sa negocieze o intoarcere la viteza cu o sarcina ridicata, unde fortele centrifuge si gravitationale se pot combina pentru a provoca un accident dezastruos. Stivuitorul este proiectat cu o limitare a sarcinii pentru furci care este scazuta cu inaltimea furcii si sub taiere a incarcaturii (adica atunci cand o sarcina nu se sprijina pe furca „L”). O placa de incarcare pentru referinta de incarcare este localizata de obicei pe stivuitor. Un stivuitor nu ar trebui sa fie folosit ca ascensor de personal fara echiparea unor echipamente de siguranta specifice, cum ar fi un „picker de cirese” sau o „cusca”.

Stivuitoare. Necesitate

Stivuitoarele sunt un element critic al depozitelor si centrelor de distributie. Este imperativ ca aceste structuri sa fie concepute astfel incat sa se poata adapta la miscarea lor eficienta si sigura. In cazul sistemului Drive-In / Drive-Thru Racking, un stivuitor trebuie sa calatoreasca in interiorul unui spatiu de stocare, care are mai multe pozitii de palet adanc pentru a plasa sau a recupera un palet. Adesea, soferii stivuitoarelor sunt ghidati in locas prin sinele de ghidare de pe podea si paletul este asezat pe brate sau sine de consola. Aceste manevre necesita operatori bine pregatiti. Deoarece fiecare palet necesita ca utilajul de transport sa intre in structura de stocare, deteriorarea este mai frecventa decat in ​​cazul altor tipuri de depozitare. In proiectarea unui sistem de actionare, dimensiunile camionului cu furca, inclusiv latimea totala si latimea pilonului, trebuie luate in considerare cu atentie.

Sistemele hidraulice ale stivuitoarelor sunt comandate fie cu parghii care manipuleaza direct supapele hidraulice, fie cu servomotoare comandate electric, folosind parghii mai mici pentru a controla. Acesta din urma permite proiectantilor stivuitorului mai multa libertate in design ergonomic.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns