Masini de zencuit manuale – operare si intretinere

masini manuale de zencuit

Modelele de masini de zencuit manuale sunt utilizate la scara larga in diferitele ateliere de prelucrari metalice.masini de zencuit manuale - exemplu indoire

O masina de zencuit manuala permite realizarea diferitelor falturi, in functie de setul de role cu care este echipata si poate fi utilizata o perioada indelungata de timp.

Rezultatele obtinute prin actionarea unei masini de bordurat manuale sunt determinate de modul de exploatare si modul in care este intretinuta masina.

Masini de zencuit manuale – instructiuni generale de indoire

In primul rand, pentru utilizarea unei masini de zencuit manuale trebuie ca rolele sa fie montate pe masina.

Rola superioara se monteaza cu capul spre dreapta si cea inferioara cu capul spre stanga.

masini manuale de zencuit - tipPentru fixarea sigura a rolelor, acestea sunt fixate cu ajutorul unor piulite.
Utilizand manerul din partea stanga a unei masini de bordurat manuale, rola inferioara se ajusteaza paralel cu rola superioara.

Atunci cand pozitia este cea corespunzatoare se strange surubul de la rola inferioara din partea dreapata a masinii.

Utilizand parghiile din partea superioara a unei masini de zencuit manuale se ajusteaza pozitia capacului corespunzator cu pozitia materialului.

In acest moment materialul de prelucrat poate fi introdus intre cele doua role actionandu-se rola superioara cu ajutorul manerului.

Capacul poate fi utilizat ca index, precum si ca opritor pentru conducerea materialului (materialul trebuie sa atinga capacul).

In acest moment foaia metalica poate fi indoita prin rotirea manivelei inainte-inapoi.masini manuale de zencuit - indoire

Masini de zencuit manuale – role livrate standard

Modelele de masini de zencuit manuale sunt livrate, de regula, cu 4 sau 6 seturi de role standard.masini de zencuit manuale - exemplu role standard

Cele mai uzuale role sunt:

masini de zencuit manuale - role standard

Masini de zencuit manuale – intretinerea

Pentru a obtine rezultate optime in utilizarea unei masini de zencuit manuale se recomanda realizarea de lucrari de intretinere periodice, si anume lubrifierea masinii.

Punctele de lubrifiere ale unei masini de zencuit manuale sunt prezentate in imaginea de mai jos.masini de zencuit manuale - puncte lubrefiere

Se recomanda ca rolele unei masini de bordurat sa nu trebuie lubrifiate niciodata deoarece vor aluneca pe material fara a-l indoi.

In tabelul de mai jos este prezentat un grafic pentru lubrifierea in conditii normale de lucru (utilizare 8 ore pe zi) a unei masini de ziguit manuale.

In cazul in care masina de bordurat este utilizata o durata mai mare de timp, se vor decala perioadele de lubrifiere.

Pentru a ajunge la unele din punctele de lubrifiere trebuie indepartat capacul masinii.masini manuale de zencuit - model

Pentru lubrifiere poate fi utilizata, de regula, orice vaselina care se gaseste in comert.

Pentru obtinerea celor mai bune rezultate in exploatarea unei masini de zencuit manuale se recomanda ca alegerea masinii sa se realizeze conform necesitatilor de prelucrare si exploatarea si intretinerea acesteia sa se realizeze corect.


Magazinul online eMasiniUnelte.ro va ofera o gama diversa de masini de zencuit manuale din oferta mai multor producatori pentru a va oferi solutia optima necesitatilor dumneavoastra de prelucraer. Click pentru mai multe detalii despre produse, preturi, accesorii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns