Masini de taiat CNC cu plasma – Proces de lucru

Masini de taiat CNC cu plasma merg dupa un proces de separare termica folosit pentru a taia tabla de metal.

Pentru o functionare a masinilor CNC de taiat cu plasma  sunt necesare o sursa de alimentare cu plasma, o lanterna cu plasma si alte componente periferice (racire, control al gazelor, sistem de ghidare etc.).

In cadrul acestor masini CNC de taiat cu plasma decuparea  utilizeaza continutul de caldura al unei plasme pentru lichefierea materialului localizat si energia cinetica ridicata a fluxului de gaze plasme pentru a sufla materialul lichefiat. Grosimile de foi separabile sunt aproximativ intre 0,5 mm si 160 mm.

Masini de taiat CNC cu plasma – Proces de lucru

Tehnologia de taiere cu plasma s-a produs din sudarea cu plasma. Decuparea cu plasma a fost dezvoltata pentru a taia materiale metalice necombustibile, cum ar fi otelul din aliaj de inalta calitate, aluminiu si cupru. Cu toate acestea, procesul a predominat datorita vitezei mari de taiere in zonele de aplicare, care au fost anterior rezervate pentru taierea cu oxigen.

Masini de taiat CNC cu plasma – Proces de lucru
Masini de taiat CNC cu plasma – Proces de lucru

Pana in prezent au fost dezvoltate diferite variante de proces. In plus fata de materialele metalice, materialele neconductoare, cum ar fi carburile, pot fi acum taiate. Decuparea cu plasma este unul dintre cele mai importante procese de separare din industrie, deoarece permite o utilizare flexibila atat la taierea 2D cat si la cele 3D. Se utilizeaza pentru a pregati formele de margine pentru procesul de sudare in aval (pregatirea cusaturii). Prin taierea cu lanterna cu plasma, se pot produce forme de cusatura V, Y sau K.

In principiu, masina CNC de taiat cu plasma, are urmatorul curs de functionare: mai intai este ars un arc de energie scazuta (arc pilot sau auxiliar) prin intermediul unei tensiuni inalte intre catod si duza. Sarcina acestui arc este de a ioniza partial calea de gaz intre catod (electrod) si piesa de prelucrat (anod) – este generat un gaz electric conductiv (plasma). Dupa ce arcul pilot atinge piesa de prelucrat, curentul este transferat catre piesa de prelucrat si are loc o crestere automata a puterii. Rezultatul este arcul principal ca arcul de taiere efectiv.

Masini de taiat CNC cu plasma – Decuparea cu masini CNC de taiat cu plasma poate fi impartita in doua principii de proces:

In timpul taierii cu plasma cu „arc transferat”, arcul arde intre catod (electrod non-consumabil) si piesa de prelucrat (anod). Acest principiu este denumit si „taiere directa cu plasma”.

In cazul taierii cu plasma cu „arc netransferat”, arcul arde intre catod (electrod non-consumabil) si duza (anod) sau un anod auxiliar / sacrificial (de exemplu, firul consumabil). Aceste principii apartin „decuparii plasmatice indirecte”.

Se utilizeaza in principal taierea directa cu plasma. Plasarea cu plasma si umplerea cu plasma completeaza posibilitatile de aplicare ale acestui principiu de metoda.

In cazul taierii cu plasma directa sursa de curent cu plasma are loc o crestere automata a puterii, imediat ce arcul pilotului atinge piesa si fluxurile de curent. Arcul principal arde de la catod printr-o duza racita cu gaz sau apa, in cazul in care este foarte ingradita, la piesa de prelucrat. Este generata constrictia arcului fierbinte de aproximativ 30.000 ° C, atat densitatea energetica cat si viteza mare de iesire a jetului de plasma. In functie de material, grosimile pieselor de lucru de la 0,5 mm la 160 mm pot fi taiate.

Astfel incat in ​​cazul modificarilor in lungimea arcului plasmatic sa existe putin sau deloc modificari ale curentului de taiere, pentru taierea cu plasma se utilizeaza curbe caracteristice de inclinare abrupte sau caracteristici de curent constant.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns