Masini de indoit speciale – exploatare

Aceste masini de indoit se folosesc pentru executarea, din table laminate, a unor corpuri cilindrice sau conice.

Dupa modul de asezare a valturilor, masinile de indoit se clasifica in:

  • Masini de indoit cu trei valturi simetrice;
  • Masini de indoit cu trei valturi asimetrice;
  • Masini de indoit cu patru valturi.

In afara de masinile enumerate mai sus, in industrie se mai intalnesc si masini de indoit speciale pentru executarea unor piese conice, masini de indoit si rasucit dupa elice si masini combinate pentru indoit si indreptat.

Indoirea tablelor se executa cu ajutorul a trei sau patru valturi a caror pozitie de lucru corespunde uneia dintre urmatoarele scheme.

masini de indoit

Tabla din care urmeaza a se executa piesa tubulara, introdusa cu una dintre margini, intre valturi, este indoita de catre valtul din mijloc sau de unul dintre valturile din margine.

In functie de pozitia celor trei valturi, tabla ce se prelucreza va fi curbata dupa o anumita raza. Aceasta raza nu trebuie sa fie mai mica decat raza valtului mijlociu.

Masini de indoit cu trei valturi simetrice

Aceste masini se caracterizeaza prin pozitia simetrica a valtului mijlociu in raport cu celelalte doua.

Sunt cele mai raspandite si cele mai simple masini de acest tip. Dezavantajul principal al acestor masini de indoit consta in imposibilitatea indoirii semifabricatului atat la capatul cu care acesta este introdus intre valturi, cat si la capatul opus, marginile tablei ramanand drepte. De aceea este necesara pregatirea prealabila a capetelor tablei

masini de indoit

  1. Batiu;
  2. Ghidaje;
  3. Traversa mobila;
  4. Valt superior;
  5. Role de reazem superioare;
  6. Valturi inferioare;
  7. Role de reazem inferioare;
  8. Surub de reglare.

Masini de indoit cu valturi nesimetrice

Aceste masini se caracterizeaza prin pozitia asimetrica a celor trei valturi. Se folosesc pentru executarea pieselor cilindrice din tabla laminata. Principalele caracteristici ale acestor masini nesimetrice ca si ale celor cu valturi simetrice sunt: grosimea maxima a tablelor de o anumita calitate ce se pot prelucra, diametrul valtului superior si a celui inferior, viteza de indoire si puterea motorului de antrenare.

Forme de role pentru indoirea profilelor

masini de indoit

 

Pentru indoirea profilelor se folosesc masini speciale la care miscarea principala este circulara.


Daca doriti 0 masina de indoit, emasiniunelte.ro ofera o gama diversa de masini de prelucrat tabla din oferta a diversi producatori cu renume cu scopul de a oferi solutia optima in functie de necesitatile fiecarui client. Click pentru mai multe detalii si oferte pentru masini pentru indoit.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns