Masini de gaurit – clasificare si exploatare

Aceste masini de gaurit sunt destinate prelucrarii alezajelor in material plin sau prin modificarea unor alezaje preexistente.

Operatiile de prelucrare pe aceste masini de gaurit se executa cu ajutorul unor scule ca: burghie, largitoare, adancitoare, alezoare, tarozi etc.

Scheme de aschiere la prelucrarea alezajelor cu masini de gaurit

masini-de-gaurit-scheme-de-prelucrare

a– gaurire; b – largire; c – adancire; d – alezare.

Domeniul de utilizare al acestor masini este dat de gama de turatii ale axului principal si de valoarea maxima a diametrului gaurii care poate fi executata in material plin.

Principalele tipuri constructive de masini de gaurit sunt:

  • Masini de gaurit de masa;
  • Masini de gaurit cu colana;
  • Masini de gaurit cu montant;
  • Masini de gaurit radiale.

Masina de gaurit cu colana

masini-de-gaurit-cu-coloana

  1. Placa de baza;
  2. Coloana;
  3. Masa pentru fixarea pieselor;
  4. Cap de gaurit;
  5. , 6. Cremaliere

Capul de gaurit contine lantul cinematic principal, format din motorul electric, M, cutia de viteze, CV, pinionul z, care antreneaza, prin intermediul cremalierei, Cr, arborele principal, imprimandu-i acestuia o miscare de translatie.

Pe langa cele doua miscari de generare, masinile de gaurit cu coloana mai pot executa si urmatoarele miscari auxiliare, de pozitionare:

  • III, miscarea de rotire a capului de gaurit in jurul coloanei;
  • IV, pozitionarea pe directive vertical a capului de gaurit;
  • V, miscarea de rotire a mesei in jurul coloanei;
  • VI, pozitionarea pe directive vertical a mesei masinii.

Masina de gaurit cu montant

masini-de-gaurit-cu-montant

  1. Placa de baza;
  2. Montant;
  3. Cap de gaurit;
  4. Masa masinii;
  5. Surubul de reglare a pozitiei mesei.

Cinematica masinilor de gaurit cu montant este asemanatoare cu cea a masinilor de gaurit cu coloana; in cazul lor, miscarile de pozitionare sunt deplasarea pe directie vertical a capului de gaurit, III, realizata printr-un system pinion – crmaliere si deplasarea pe directive vertical a mesei, cu ajutorul unui sistem surub – piulita.

Datorita prezentei montantului, aceste masini se caracterizeaza printr-o rigiditate sporita, cu toate avantajele care decurg din aceasta.


Daca doriti o masina de gaurit, emasiniunelte.ro ofera o gama diversa de masini pentru gaurit metal. Ofertam o gama diversa de producatori cu renume cu scopul de a oferi solutia optima in functie de necesitatile fiecarui client. Click pentru mai multe detalii si oferte pentru masini de gaurit.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns