Masina lemn – utilajul tamplarului

masina lemn - abric grosime

Masina lemn – asa este denumita generic de meseriasii din domeniu masina pentru prelucrarea lemnului.

Lemnul, a constituit secole de-a randul principala materie prima a omului, fiind utilizat pentru realizarea constructiilor gospodaresti sau pentru confectionarea de unelte, obiecte si ustensile casnice, a mobilierului etc.

Masina lemn a fost creata si utilizata sub forma diferitelor scule pentru prelucrarea lemnului inca din Antichitate.

Pana in secolul al XIX-lea cand au inceput sa apara utilaje de tamplarie cu aburi, masina lemn era confectionata manual.

Revolutia industriala a condus la dezvoltarea rapida a tehnologiilor din domeniul constructiei de utilaje, astfel incat, in aceasta perioada masina lemn a fost imbunatatita astfel incat sa raspunda cerintelor de prelucrare aferente perioadei moderne si sa ofere o productivitate ridicata si posibilitati de prelucrare ridicate.

masina lemn - abricSursa: http://vintagemachinery.org

Inca din aceasta perioada masina lemn a cunoscut doua directii principale de dezvoltare, si anume: prelucrarea primara a lemnului si prelucrarea secundara.

In ceea ce priveste categoria prelucrare secundara a lemnului, masina lemn a fost deszvoltata sub diferite forme, precum: masini pentru rindeluire si grosime, ferastraie pentru lemn, masini pentru frezat lemn, masini combinate, masini de gaurit si mortezat, strunguri pentru lemn, fierastraie cu panza panglica, masini de slefuit lemn, exhaustoare pentru rumegus, masini de aplicat cant, masini pentru despicat lemne de foc si altele.

In ceea ce priveste rindeluirea si degrosarea lemnului, masina lemn a luat forma masinii de rindeluit si degrosat cunoscuta si sub denumirile de abric, abricht, masini pentru degrosat, masini combinate abric cu grosime.

Acestea sunt masini de tamplarie utilizate pentru indreptarea fetelor pieselor din lemn.

Pentru debitarea lemnului, masina lemn s-a dezvoltat sub forma ferastraielor circulare care sunt utilizate pentru debitarea pieselor lemnoase.

Printre acestea regasim: ferastraie circulare de mana, ferastraie pentru traforaj, ferastraie circulare pendulare, ferastraie circulare cu masa fixa, fierastraie circulare pentru formatizat, ferastraie pentru santier, ferastraie universale etc.

masina lemn - circular

Sursa: http://vintagemachinery.org

Masina lemn destinata prelucrarii pieselor lemnoase prin realizarea diferitelor forme s-a materializat prin masini timplarie denumite freze lemn (masini de frezat cu masa pe role, freze cu masa de formatizat, freze pentru lemn cu masa, masini de frezat cu ax inclinabil).

Datorita necesitatii utilizatorilor de a utiliza un utilaj pentru prelucrarea lemnului pentru numeroase aplicatii, masina lemn a fost dezvoltata, de-a lungul timpului, sub forma de masini combinate (masini combinate circular cu freza, circular de formatizat cu freza, masini universale combinate) care sa poata raspunde cerintelor de prelucrare ale acestora.

Gaurirea lemnului, in zilele noastre, se realizeaza cu masini de prelucrarea lemnului specializate denumite masini de gaurit lemn, masini pentru frezat caneluri, masini de gaurit pentru balamale, masini de gaurit multiplu, masini pentru mortezat lemn.

Utilizate inca din Antichitate, de egiptenii antici, masina lemn a fost utilizata sub forma strungului.

Strungurile pentru lemn sunt utilizate astazi la scara larga, atat de amatori, cat si de producatorii din domeniul productiei industriale.

masina lemn - strung

Sursa: http://vintagemachinery.org

Modelele de ferastraie cu panza panglica sunt utilizate pentru debitarea formelor neregulate in piesele din lemn.

O operatiune importanta in industria de prelucrare a lemnului o reprezinta slefuirea.

In acesta directie masina lemn a cunoscut o dezvoltare rapida sub diferite forme: masini de slefuit cu banda si disc, masini de slefuit cu disc, masini de slefuit cu ax oscilant, masini pentru slefuit pe cant, masini de slefuit cu tambur, masini pentru slefuit parchet etc.

Operatie necunoscuta acum cateva mii de ani, in zilele noastre o operatiune uzuala, in specila in domeniul productiei de mobilier, o reprezinta aplicarea cantului.

Pentru aplicarea cantului pe placile din prefabricate masina lemn este intalnita sub forma de masini de aplicat cant sau masini de cant.

masina lemn - circular modern

Desi au trecut cateva milenii de la aparitia ei, masina lemn s-a dezvoltat o data cu trecerea timpului, mai ales datorita preocuparii omului de a prelucra unul dintre cele mai la indemana materiale, lemnul.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns