Masina de refulat si indreptat – caracteristici

O masina de refulat si indreptat foloseste prelucrari de fasonare prin care are loc deformarea locala a semifabricatelor tubulare sau cave; in special la capatul acestora, in vederea micsorarii sectunii transversale.

Prin refulare semifabricatul isi modifica forma cilindrica, piesa devenind tronconica cu prelungire cilindrica, tronconica sau sferica.

Indreptarea este procedeul de fasonare care se aplica numai pieselor cave sau tubulare prin care dimensiunile transversale cresc; se reduce inaltimea si gosimea initiala a semifabricatului.

O masina de refulat si indreptat este relativ simpla fiind destinata exclusiv prelucrarilor prin refulare si prin indreptare.

Un model de masina de refulat si indreptat este prezentat in imaginea urmatoare

masina de refulat si indreptat -gatuire

Semifabricatul se asaza pe placa de presiune 2, fixate pe placa de baza 1, fiind centrat de cele doua semibucse 3; actionate la inchidere de busca superioara 4 si la deschidere de acurile 7. Deformarea se realizeaza cu placa active 5, fixate la placa superioara 6.

Indreptarea pe masini de refulat si indreptat

Indreptarea se poate realiza pe masini de refulat si indreptat rotative cu 9 – 21 valturi pentru semifabricate subtiri si 5 – 11 valturi pentru semifabricate grase (g>4 mm).

Diametrul valturilor se poate lua circa : D=(0,9 – 0,95)t; in care t este pasul de dispunere a valturilor. Acesta poate avea valori cuprinse intre 0,4 – 50 mm in functie de grosimea materialului.

Schema de indreptare cu role dispuse in zig – zag, pe o masina de refulat si indreptat

schema-de-indreptat-cu-role-zigzag- masina de refulat si indreptat

Prelucrarea pe o masina de refulat si indreptat este un procedeu economic; mai ales atunci cand aceasta are loc in productia de serie mare si de masa. Principalul criteriu tehnico – economic al constructiei pieselor unei masini de refulat si indreptat este constituit din asigurarea consumului minim de material; concomitent cu utilizarea unui numar minim de prelucrari si posibilitatea executarii piesei cu matrite cat mai simple.


Daca doriti 0 masina pentru refulat si indreptatemasiniunelte.ro ofera o gama diversa de masini de prelucrat tabla. Avem o gama diversa de producatori cu renume cu scopul de a oferi solutia optima in functie de necesitatile fiecarui client. Click pentru mai multe detalii si oferte pentru masini pentru indreptat si refulat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns