Masina de gaurit cu coloana – descriere sistem de transmisie

masina de gaurit cu coloana si sistem de transmisie - model - eMasiniUnelte.ro

O masina de gaurit cu coloana si sistem de transmisie este o masina de gaurit metal proiectata si dezvoltata ca o masina de gaurit cu coloana, usoara, de calitate superioara cu functie de gaurire si frezare verticala.

O astfel de masina de gaurit cu coloana este o masina universal multifunctionala care poate fi utilizata pentru prelucrarea de piese de dimensiuni mici si mijlocii pentru realizarea lucrarilor de gaurire, fatetare, alezare, filetare si frezare.

Un astfel de model de masina de gaurit cu coloana este ideal pentru atelierele de prelucrare, atelierele de intretinere, linii de productie, etc.masina de gaurit cu coloana si sistem de transmisie - descriere - eMasiniUnelte.ro

Masina de gaurit cu coloana si sistem de transmisie – scurta descriere a sistemului de transmisie

O masina de gaurit cu coloana si sistem de transmisie este alcatuita din capul de actionare, coloana, baza masinii, masa de lucru si suportul sau, panoul electric, dispozitiv de racire si accesorii masinii, in total sapte parti componente.

masina de gaurit cu coloana si sistem de transmisie - modell - eMasiniUnelte.roRotatia axului este miscarea principala a unei masini de gaurit cu coloana.

In timpul realizarii operatiunii de gaurire si frezare cu o masina de gaurit cu coloana si sistem de transmisie, miscarea arborelui in jurul axei sale se realizeaza intr-o viteza de avans, in timpul operatiunii de frezare, iar miscarea mesei de lucru in directia longitudinala sau transversala este, de asemenea, o miscare de alimentare.

Miscarea mesei de lucru in sus si in jos este in sine o miscare auxiliara.

Motorul poate fi prevazut cu una sau mai multe trepte de putere.

La capatul motorului este pozitionata o volanta ce preseaza un arc, o fulie pasiva cu autoblocare actionata de cureaua de transmisie realizeaza viteza fara trepte.

Selectarea uneia din treptele de putere a motorului (joasa sau ridicata) faciliteaza obtinerea unei viteze reglabile continuu variabil (fara trepte) si poate fi citita, in cazul marii majoritati a acertor masini, cu ajutorul afisajului digital pozitionat in partea frontala a capului masinii.

Atunci cand se deschide capacul superior de pe capul masinii se poate localiza dispozitivul de ajustare a tensiunii curelei de transmisie; atunci cand se ajuteaza tensiunea curelei, manerul din partea stanga a capului masinii trebuie sa fie mutat in acelasi timp.

Atunci cand se realizeaza ajustari pe o masina de gaurit cu coloana si sistem de transmisie, bolturile presoare trebuie sa fie slabite de pe locase si sa se ajusteze placa de suport iar dupa finalizare, acestea trebuie sa fie stranse.

Miscarea axului de-a lungul axelor se realizeaza cu ajutorul unor manere pozitionate in partea dreapta a axului, iar distanta poate fi citita pe ecartament.masina de gaurit cu coloana si sistem de transmisie - sistem transmisie - eMasiniUnelte.ro

Echilibrarea greutatii axului si sculei taietoare se realizeaza cu ajutorul unui arc, se slabesc cele trei suruburi din partea stanga a capului axului si se roteste arcul pentru ajustarea balansului.

Dupa realizarea acestei operatiuni se strang cele trei bolturi.

Masa de lucru cu care este prevazuta o masina de gaurit cu coloana si sistem de transmisie poate fi rotita in jurul coloanei si urcata si coborata manual.

Masa trebuie sa fie fixata dupa realizarea ajustarilor, in caz contrar afectand precizia masinii.

Masina de gaurit cu coloana si sistem de transmisie este des intalnita in atelierele de prelucrari metalice in care este necesara utilizarea unei masini de gaurit profesionale cu putere mare de prelucrare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns