Marcajul CE – Produsul respecta legislatia UE

  • Ce este marcajul CE?

Marcajul CE este un simbol care atesta conformitatea unui produs cu cerintele aplicabile prevazute de legislatia comunitara de armonizare relevanta care reglementeaza aplicarea acestuia.

Prin aplicarea marcajului CE, producatorul declara ca isi asuma responsabilitatea pentru conformitatea produsului cu toate cerințele aplicabile prevazute de legislatia comunitara de armonizare.

Marcajul CE se aplica atat pe produse fabricate in statele membre cat si pe produse fabricate in tari terte si comercializate in Spatiul Economic European. Prin urmare, marcajul CE nu indica faptul ca un produs este fabricat in Spatiul Economic European, ci confirma faptul ca produsul indeplineste cerintele legale pentru a fi comercializat pe piata europeana.

In principiu, marcajul CE nu ofera consumatorului garantia calitatii produsului.

  • Cine aplica marcajul CE?

Marcajul CE se aplica doar de producator sau de reprezentantul sau autorizat.

  • Unde trebuie sa fie aplicat marcajul?

Marcajul se aplica, in general, pe produs. In cazul in care acest lucru nu este posibil avand in vedere natura produsului, marcajul se aplica pe ambalaj. Deasemeni se aplica si pe documentele de insotire (instructiuni de utilizare sau certificat de garantie, la echipamentele electrice; prospect cu instructiuni de utilizare şi avertismente etc)

  • Pe ce produse se aplica acest marcaj ?

Marcajul CE se aplica doar pe produsele pentru care legislatia comunitara specifica prevede aplicarea marcajului. Acestea pot fi atat produse destinate consumatorilor cat si industriei (de exemplu: produse pentru constructie etc.).

  • Cum trebuie aplicat marcajul CE?

Marcajul trebuie aplicat in mod vizibil, lizibil si durabil. In legislatie, marcajul este prezentat suprapus pe o grila. Aceasta nu face parte din marcaj si are rol de informare si de verificare a proportiilor. In cazul in care marcajul este redus sau marit, trebuie pastrate proportiile iar inaltimea trebuie sa fie de cel putin 5mm.

  • Cum diferentiem marcajul CE de alte marcaje?

Este interzisa aplicarea pe produse a unor marcaje, insemne sau inscriptii care pot induce in eroare partile terte in ceea ce priveste semnificatia si/sau forma marcajului CE. Pe produs poate fi aplicat orice alt marcaj, cu conditia ca prin aceasta sa nu fie afectate vizibilitatea, lizibilitatea si semnificatia marcajului CE.

Atentie: Un marcaj asemanator cu marcajul CE, dar cu proportii diferite, poate aparea adesea pe produsele din China, deoarece producatorii chinezi aplica marcaje similare pe produsele lor. In acest ultim caz, simbolul ar insemna China Export sau China Electronics. Diferenta dintre cele doua simboluri consta in spatiul dintre cele doua litere, spatiu prezent la marcajul european.

Marcajul CE - Produsul respecta legislatia UE
Marcajul CE – Produsul respecta legislatia UE
marcajul CE - China Export
Marcajul CE – China Export

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Prin articolele publicate emasiniunelte.ro  ofera publicului o informare corecta asupra gamelor de masini pentru prelucrarea lemnului si a metalului. Scopul acestui articol este de a va informa corect, de a veni in sprijinul dumneavoastra in ceea ce priveste alegerea solutiei tehnice potrivite afacerii dumneavoastra.

Marcajul CE – Produsul respecta legislatia UE

Articol preluat de pe: http://www.anpc.gov.ro/anpcftp/infocons/materiale%20de%20informare/marcajul_CE.pdf

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns