Informare noutati legislative cu aplicare de la 01.01.2017

Noutăti fiscale (noutati legislative) ce vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2017:

Societatile comerciale care desfasoara activitati de comerţul cu amănuntul şi realizează anual o cifră de afaceri de cel puţin 10.000 de euro sunt obligate sa accepte ca mijloc de plata cardurile de debit si de credit.

Clienţii cu card vor putea să retragă bani de la comercianţii cu POS.Comercianții care acceptă plăţi cu cardul bancar vor putea să acorde avansuri de numerar la terminalele de plată, la cererea clienților, însă doar dacă aceștia sunt obligați contractual să ofere avansuri de numerar.

Aşadar, POS-urile din supermaketurile, benzinăriile, farmaciile sau magazinele universale care vor accepta serviciul de acordare a avansului de numerar vor avea şi funcţia de bancomat pentru clienţi. Avansul de numerar va fi acordat în limita a 200 de lei şi va fi evidenţiat în mod distinct pe bonul fiscal emis de comerciant. Dacă numerarul disponibil nu va acoperi suma cerută de client, operatorul economic va acorda suma disponibilă. Agenţii economici vor fi obligaţi să afişeze, la loc vizibil, un semn privind acordarea avansului în numerar, precum și informaţii privind costurile acestui serviciu.

Magazinele care vor accepta sistemul de acordare a avansurilor în numerar vor încheia, cu emitenţii cardurilor, un contract cu clauza privind acceptarea serviciului amintit. Pe perioada valabilităţii contractelor încheiate în acest sens, băncile acceptante de carduri vor fi obligate să instaleze, la cererea firmelor sau a instituţiilor publice, terminale de plată, în cel mult 30 de zile de la formularea solicitării. Totodată, băncile vor fi obligate să asigure infrastructura şi dotările proprii necesare pentru acordarea de avansuri de numerar la terminalele de plată, în termen de maximum 90 de zile de la intrarea în vigoare a noii legi. Tranzacţiile privind avansul în numerar se vor asimila retragerii de numerar din bancomat, iar comisioanele aferente tranzacţiilor se vor stabili conform contractelor în vigoare între părţi. Comercianţii vor putea percepe, de la titularul cardului, o sumă care nu va depăși 1% din valoarea avansului acordat.

Firmele a căror cifră de afaceri depăşeşte anual 10.000 de euro şi care nu vor accepta ca mijloc de plată cardurile de debit şi cardurile de credit vor risca amenzi cuprinse între 5.000 şi 7.500 de lei. Tot contravenţie va fi considerată şi lipsa afişării semnului privind acordarea avansurilor în numerar, precum şi lipsa informaţiilor privind costurile pe care le implică retragerea în numerar direct din magazine.

Pentru aceste situaţii, amenzile sunt cuprinse între 5.000 şi 15.000 de lei.

De la 01.01.2017 cota standard de TVA scade de la 20% la 19%.

Impozitul pe constructii “taxa pe stâlp”, va fi eliminat la finele anului în curs.

Incepand cu ianuarie 2017 contributia individuala la asigurarile sociale de sanatate de 5,5% se aplica si va fi plafonata pentru urmatoarele venituri

Venituri din salarii sau cele asimilate salariilor: dacă totalul veniturilor obtinute lunar va fi mai mare decât valoarea a de cinci ori câstigul salarial mediu brut, contributia individuală se va calcula în limita acestui plafon.

Venituri din activităti independente: pentru astfel de venituri realizate, din 2017 baza lunară de calcul nu va putea fi mai mare decât valoarea a de cinci ori câstigul salarial mediu brut.

Venituri din drepturi de proprietate intelectuală, pentru care impozitul pe venit se retine la sursă: pentru veniturile realizate începând cu 1 ianuarie anul viitor, bazele lunare de calcul nu vor putea fi mai mari decât valoarea a de cinci ori câstigul salarial mediu brut.

În mod asemănător, si veniturile obtinute din dividende vor fi incluse în baza de calcul a contributiei la sănătate, chiar dacă beneficiarul este salariat sau relizeaza venituri si din alte surse, cu mentinerea aceleiasi plafonări precizata anterior.

Venituri din activităti agricole, silvicultură si piscicultură: si în cazul realizării acestor venituri, bazele lunare de calcul nu vor putea fi mai mari decât valoarea a de cinci ori câstigul salarial mediu brut.

Venituri din investitii si alte surse: în mod similar, pentru persoanele care realizează venituri din nvestitii sau din alte surse, bazele lunare de calcul nu vor putea fi mai mari decât valoarea a de cinci ori câstigul salarial mediu brut.

Expert-contabil,

Topa Loredana

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns