Ghilotina motorizata – ajustari

O ghilotina motorizata este un echipament utilizat pentru debitarea foilor metalice in regim intensiv si cu o productivitate ridicata.

In ceea ce priveste o ghilotina motorizata pentru tabla, definitorii pentru capacitatile acesteia de prelucrare sunt modul in care sunt realizate ajustarile acesteia.

Ghilotina motorizata pentru tabla – ajustarea jocului cutitului

O ghilotina motorizata este prevazuta cu un maner la capatul celor doua coloane. Acesta este un maner pentru ajustare rapida a cutitelor.

Se ajusteaza jocul cutitelor cu ajutorul manerului si placilor atasate pe fiecare parte a cadrului.

Spatiul cutitelor atunci cand manerele sunt setate in pozitia MIN este de 0,05 / 0,08 mm, iar pentru pozitia MAX, 0,30 / 0,60 mm.

Atunci cand se debiteaza otel moale, grosimea de taiere pentru diferite ajustari ale jocului cutitelor sunt:

  • Minim: 0,5 – 0,7 mm
  • Mediu: 1,5 – 2,0 mm
  • Maxim: 2,5 – 4,0 mm

ghilotina motorizata - ajustare jocului cutitelor - emasiniunelte.roDaca o ghilotina motorizata pentru tabla a fost reparata sau dupa ascutirea cutitelor, trebuie realizate ajustari ale dispozitivului de ajustare rapida a cutitelor, asfel:

  1. Se slabesc suruburile de reglare a presiunii, se decupleaza frana motorului, se suprapun cutitele inferior si superior actionandu-le manual.
  2. Se indeparteaza placa opritoare de pe manerul de ajustare rapida.
  3. Se muta manerul de ajustare rapida in directia Minim si se lasa cutitelor un joc de 0,08 mm masurat cu ajutorul unui calibrator.
  4. Se slabesc suruburile de fixare de pe parghia manerului astfel incat manerul sa se roteasca liber pe axul ajustor si se regleaza la Minim. Se strang suruburile de fixare. Este important ca manerele stang si drept sa fie in pozitii identice.
  5. Se repeta pasii 1-4, lasandu-se montantii sa urce si sa coboare si se masoara distantele conform jocului cutitelor Min si Max realizandu-se corectiile necesare.
  6. Se fixeaza placa opritoare.
  7. Se verifica jocul cutitelor de-a lungul lungimii mesei si se ajusteaza suruburile din partea superioara a montantului cutitului superior. Este important ca jocul cutielor sa fie constant de-a lungul intregii lungimi.
  8. Se inlocuiesc suruburile de fixare si placa de fixare.

Ghilotina motorizata pentru tabla – ajustarea dispozitivului de fixare

O ghilotina motorizat pentru tabla este prevazuta cu dispozitiv de fixare pentru materialul de prelucrat.ghilotina motorizata - ajustare dispozitiv de fixare - emasiniunelte.ro

Daca este necesar se realizeaza urmatoarele ajustari ale acestuia:

  1. Daca este necesara reducerea presiunii se slabesc usor cele doua suruburi de fixare.
  2. Se ajusteaza jocul dintre dispozitivul de fixare si masa de lucru ajustand suruburile de deschidere si pe cele de fixare. Atunci cand este necesar sa se mareasca jocul se slabesc suruburile de fixare, in caz contrar riscandu-se ca piulitele si arcurile sa fie comprimate prea mult si sa se rupa secvential.
  3. Dupa realizarea ajustarilor, se strang suruburile si piulitele si se inlocuieste capacul ghidajului.

Ghilotina motorizata pentru tabla – ajustarea montantilor cutitelor

In mod normal, pentru o ghilotina motorizata pentru tabla, nu este necesara ajustarea montantilor, dar dupa ascutirea cutitelor este necesara ajustarea ghidajelor montantilor, astfel:ghilotina motorizata - ajustare montantilor cutitelor - emasiniunelte.ro

  1. Se regleaza manerele de ajustare rapida a jocului cutitelor la Minim, pozitia celor doua manere trebuie sa fie identica.
  2. Se slabesc piulitele de blocare ale ghidajului de pe cele doua coloane, rotindu-se suruburile excentricului pentru a seta jocul cutitului superior si inferior la 0,08 mm.
  3. Se fixeaza suruburile de blocare si piulitele ghidajului.
  4. Jocul dintre cutite si ghidaj este ajustat cu ajutorul suruburilor din partea laterala a ghidajelor.
  5. Miscarea montantilor cutitelor trebuie sa fie inclinata spre partea frontala.

Ghilotina motorizata pentru tabla – montarea si ajustarea ecartamentului

O ghilotina motorizata pentru tabla este echipata cu ecartament fata si spate care trebuie montat si ajustat corespunzator.

Inainte de a realiza operatiuni de taiere trebuie sa montat ecartamentul din fata si lagarul din fata al mesei de lucrughilotina motorizata - ajustare ecartament spate - emasiniunelte.ro

Ecartamentul frontal poate fi montat la orice capat al mesei masinii, dar pentru a obtine cele mai bune rezultate, acesta se monteaza, de obicei, la capatul mainii stangi.

Scala “zero” a ecartamentului fata si lagarul pot fi ajustate prin slabirea suruburilor de fixare de pe scala.

Verticalitatea placii ecartamentului fata de cutitul inferior trebuie sa fie masurat corect cu ajutorul unui vinclu, apoi stranse toate suruburile.ghilotina motorizata ajustare ecartament spate - emasiniunelte.ro

Pentru montarea si ajustarea rack-ului axului si ecartmentului spate se procedeaza astfel:

  1. Se pozitioneaza rack-ul axului in blocul culisant stang asigurandu-va ca dintii rotii intra corect in contact cu rack-ul. Acesta trebuie fixat in aceasta pozitie cu ajutorul manerului de fixare notand distanta de la capatul blocului culisant pana la capatul rack-ului axului.
  2. Se repeta operatiunea 1) cu blocul culisant drept.
  3. Se fixeaza axul ajustor intre pinioanele blocului culisant stang si a celui drept. Acesta trebuie fixat cu ajutorul suruburilor cu saiba si piulita.
  4. Se introduc cele doua capete ale rack-ului axului in orificiile support care sunt pozitionate sub placa montantului cutitului superior si se strange cu piulite cu saiba.
  5. Se fixeaza tija de tensionare in cele doua blocuri culisante si fixate ecartamentul pe tija de tensionare cu ajutorul pinului axului. Aceasta se fixeaza cu ajutorul piulitelor cu saibe.
  6. Se slabesc manerele de fixare si se muta ecartamentul spate cu ajutorul manivelei pana in apropierea cutitului inferior. Se slabesc piulitele si suruburile de pe axul ajustor. Se seteaza ecartamentul spate paralel cu cutitul inferior astfel incat cele doua pinioane sa lucreze sincronizat.
  7. Se verifica cu ajutorul lupei pozitia “zero” pe rack-ul axului drept a cutitului inferior. Se ajusteaza distanta ecartamentului si scala de citire identica.

Daca doriti o ghilotina motorizata pentru tabla, magazinul online eMasiniUnelte.ro ofera o gama diversa de ghilotine profesionale, atat ghilotine profesionale motorizate, cat si ghilotine hidraulice industriale. Click pentru mai multe detalii despre produse, preturi, accesorii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns