Compresoare de aer – Clasificare

Compresoare de aer sunt dispozitive care convertesc puterea (folosind un motor electric, motor diesel sau benzina etc.) in energia potentiala stocata in aer sub presiune (adica aer comprimat). Prin una dintre metodele multiple, un compresor de aer forteaza din ce in ce mai mult aer intr-un rezervor de stocare, marind presiunea. Cand presiunea rezervorului atinge limita superioara a motorului, compresorul de aer se opreste. In consecinta, aerul comprimat este tinut in rezervor pana la punerea in functiune. Energia continuta in aerul comprimat poate fi utilizata pentru o varietate de aplicatii, utilizand energia cinetica a aerului atunci cand este eliberata si depresurizarea rezervorului. Cand presiunea rezervorului atinge limita inferioara, compresorul de aer porneste din nou si presurizeaza rezervorul.

Compresoare de aer | clasificare dupa functia de presiunea livrata:

  • de joasa presiune (LPAC), care au o presiune de descarcare de 150 psi sau mai putin
  • de presiune medie care au o presiune de evacuare de 151 psi la 1.000 psi
  • de inalta presiune (HPAC), care au o presiune de descarcare de peste 1 000 psi.

Ele pot fi, de asemenea, clasificate in functie de design si principiul de functionare:

    • Compresor cu un singur pas
    • Compresor cu doua etape
  • Compresor compus
  • Compresor cu surub rotativ
  • Compresor cu tambur rotativ
  • Compresor turbo
  • Compresor axial
Compresoare de aer
Compresoare de aer

Compresoare de aer  | Tipul de deplasare

Exista numeroase metode de compresie a aerului, impartite fie in tipuri de deplasare pozitiva, fie in roto-dinamice.

Deplasare pozitiva

Compresoarele cu deplasare pozitiva functioneaza prin fortarea aerului intr-o camera a carei volum este scazut pentru a comprima aerul. Odata ce presiunea maxima este atinsa, se deschide un orificiu sau o supapa si aerul este evacuat in sistemul de evacuare din camera de comprimare. Tipurile comune de compresoare de deplasare pozitiva sunt:

  • Componente piston: compresoarele de aer utilizeaza acest principiu prin pomparea aerului intr-o camera de aer prin utilizarea miscarii constante a pistoanelor. Ei folosesc vane cu sens unic pentru a ghida aerul in si in afara unei camere a carei baza consta dintr-un piston in miscare. Cand pistonul se afla in cursa in jos, acesta atrage aerul in camera.
  • Compresoare cu suruburi comprimate: utilizati compresia cu deplasare pozitiva prin potrivirea a doua suruburi elicoidale care, atunci cand sunt intoarse, conduc aerul intr-o camera, a carui volum este scazut pe masura ce suruburile se rotesc.
  • Compresoare cu balamale: utilizati un rotor cu fanta cu dispunere variata a lamei pentru a ghida aerul intr-o camera si pentru a comprima volumul. Acest tip de compresor ofera un volum fix de aer la presiuni ridicate.

Deplasare dinamica

Compresoarele cu aer comprimat dinamic includ compresoarele centrifuge si compresoarele axiale. In aceste tipuri, o componenta rotativa transmite energia cinetica aerului, care in cele din urma se transforma in energie de presiune. Acestea utilizeaza forta centrifuga generata de un rotor de rotatie pentru a accelera si apoi a deceta aerul capturat, care il presurizeaza.

Racire

Datorita incalzirii adiabatice, compresoarele de aer necesita o metoda de eliminare a caldurii reziduale. In general, aceasta este o forma de racire cu aer sau apa, desi unele compresoare (in special rotative) pot fi racite cu ulei (care este la randul sau racit cu aer sau apa), iar schimbarile atmosferice, de asemenea, de compresoare.

Compresoare de aer | Aplicatii

Compresoarele de aer au multe utilizari, printre care: furnizarea de aer curat de inalta presiune pentru umplerea cilindrilor de gaz, furnizarea aerului curat cu presiune moderata la un scufundat furnizat de o suprafata scufundata, furnizarea aerului curat cu presiune moderata pentru conducerea unor supape de comanda pneumatica HVAC , furnizand o cantitate mare de aer cu presiune moderata pentru a actiona unelte pneumatice, cum ar fi ciocanele, umplerea rezervoarelor de aer sub presiune (HPA), pentru umplerea anvelopelor si producerea de volume mari de aer cu presiune moderata pentru procese industriale la scara larga ca oxidare pentru sistemele de epurare a cocsului de petrol sau a cimentului pentru plante de ciment).

Majoritatea compresoarelor de aer sunt reciproc cu piston, cu rotatie sau surub rotativ. Compresoarele centrifuge sunt comune in aplicatii foarte mari. Exista doua tipuri principale de pompe de aer comprimat: lubrifiate cu ulei si fara ulei. Sistemul fara ulei are mai multa dezvoltare tehnica, dar este mai scump, mai tare si dureaza mai putin timp decat pompele lubrifiate cu ulei. Sistemul fara ulei ofera, de asemenea, aer de o calitate mai buna.

eMasiniUnelte.ro comercializeaza compresoare de aer de la producatori renumiti cum ar fi AIRCRAFT Germania sau WINTER HOLZTECHNIK GERMANIA.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns