Comanda numerica | Notiuni generale despre utilajele CNC

Comanda numerica

Conceptul de comanda numerica a fost initiat la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) in anul 1951 pentru obiective ale ingineriei de proces.

„Numeric” inseamna ca intrarile datelor de comanda iau forma unor numere. Acestea sunt reprezentate in cod binar si pot fi procesate direct de controler. Numerele trebuie introduse, pentru a descrie geometria piesei (date ale traiectoriei) si specificatii tehnologice legate de scule si de viteze de lucru sub forma numerica in fiecare caz. Aceasta descriere prin cifre este caracterizata de un prefix literar de adresa.

comanda numerica- reprezentare grafica

Orice comanda la care datele traiectoriei sunt introduse intr-o forma numerica se considera a fi comanda numerica, indiferent de dispozitivul de intrare sau de sistemul de stocare a datelor.

Programarea

Programarea piesei reprezinta generarea informatiilor de comanda referitoare la piesa pentru comanda numerica. Datele traiectoriei si declaratiile de modificare trebuie introduse intr-un dispozitiv de stocare de date intr-o ordine prestabilita. Un dispozitiv de stocare de date poate fi banda perforata sau poate fi un dispozitiv magnetic.

Programele pot fi generate on-line, prin intermediul operatorului direct la masina sau off-line, ca parte a fazei de planificare operationala. Descrierile pieselor in forma desenelor de executie sau date CAD servesc ca date de iesire pentru generarea programului, acolo unde se foloseste unul din limbajele de programare complexe ale ingineriei de proces.

Modelul creat de programe CAD sau MCAD serveste directiile CAM/CAE, furnizand „entitatea matematico-geometrica” pe care se fac determinari ale comportamentelor la solicitari si pe care se fundamenteaza comenzile numerice pentru masinile digitale de prelucrare mecanica (frezare, strunjire, electroeroziune, laser, jet de apa). Cel mai frecvent abrevierea CAM se refera la activitatea de generare a comenzilor numerice pentru masinile automate de prelucrare prin aschiere/electroeroziune pe baza modelului digital 3D, insa nu se limiteaza la aceasta (chiar si masinile de brodat comandate printr-o interfata digitala la un calculator specializat constituie un exemplu ce se poate incadra aici).

Programarea piesei reprezinta generarea informatiilor de comanda referitoare la piesa pentru comanda numerica.


Expert Masini Unelte va pune la dispozitie o gama numeroasa de masini – unelte cu comanda numerica pe emasiniunelte.ro.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns