Aspecte privind achizitia fara TVA (intracomunitara)

Achizitia fara TVA (intracomunitara)

Ce presupune achizitia fara TVA (intracomunitara) si cine poate opta pentru astfel de achizitii?

Cine poate opta pentru achizitia fara TVA (achizitie intracomunitara)?

Achizitia fara TVA (intracomunitara) poate fi realizata intre doi parteneri membri ai tarilor Uniunii Europene.

Achizitia intracomunitara este definita ca achizitionarea de bunuri si servicii de catre o companie dintr-o tara membra a Uniunii Europene de la o alta companie dintr-o alta tara membra a UE.

In acest caz, furnizorul de bunuri si servicii nu va evidentia taxa pe valoarea adaugata (TVA-ul) pe facuta indiferent daca acesta este platitor sau nu de TVA.

In acest cazul in care se realizeaza achizitia fara TVA (intracomunitara) a unor bunuri sau servicii, factura va arata astfel:

Sub total: €1,000.00
VAT (at 0%): €0.00
Total: €1,000.00

Achizitia fara TVA (intracomunitara)

In acest caz este obligatia cumparatorului de a achita TVA-ul local.

Daca la sfarsitul perioadei fiscale, decontul de TVA arata ca firma trebuie sa recupereze de la stat TVA, firma il va incrucisa cu TVA-ul aferent achizitiei intracomunitare, insemnand ca, de fapt, ei nu vor plati suma respectiva.

In tara noastra orice companie platitoare de TVA si inregistrata in Registrul Operatorilor Intracomunitari poate opta pentru achizitia fara TVA (achizitie intracomunitara) pentru bunurile si serviciile achizitionate de la firme din celalte tari membre UE.

In cazul in care o firma doreste sa efectueze achizitia fara TVA a unor bunuri sau servicii din Uniunea Europeana si nu este inscrisa in Registrul Operatorilor Intracomunitari, aceasta trebuie sa depuna declaratia 095 pentru a se inregistra in registrul aferent.

Achizitia fara TVA (intracomunitara) in cazul firmelor neplatitoare de TVA

In cazul in care o firma neplatitoare de TVA doreste sa realizeze o astfel de tranzactie, iar valoarea achizitiilor intracomunitare in decursul unui an calendaristic nu depaseste 10000 de euro, facturarea intracomunitara se va realiza cu TVA.

In acest caz se aplica se cota din tara din care se face achizitia.

Pana la atingerea plafonului, societatea nu este obligata sa se inregistreze ca platitoare de TVA intracomunitar, si nu trebuie sa achite TVA (conform prevederilor Codului fiscal, art. 126 alin. 4 litera b, in care se precizeaza ca nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare care nu depasesc pe parcursul unui an 10000 de euro, cu exceptia achizitiei de mijloace de transport noi si produse accizabile).

In cazul in care societatea neplatitoare de TVA va realiza achizitii intracomunitare, pe parcursul unui an, in suma mai mare de 10000 de euro, aceasta va trebui sa depuna declaratia 091 pentru a se inregistra ca firma platitoare de TVA pentru achizitii intracomunitare.

In acest caz, firma va primi un cod de inregistrare in scopuri de TVA (diferit de codul unic de inregistrare), pentru achizitiile intracomunitare, in baza caruia facturarea intracomunitara se va face fara TVA.

Avantaje in ceea ce priveste achizitiile intracomunitare

Unul dintre avantajele pentru care tot mai multe firme care au aceasta posibilitate opteaza pentru achizitia fara TVA (intracomunitara), este acela ca plata efectiva a producelor se realizeaza fara a se tine cont de TVA-ul care se regularizeaza la sfarsitul perioadei fiscale.

Totodata, daca firma are de recuperat TVA de la statul roman, acesta se incruciseaza cu TVA-ul de plata aferent achizitie intracomunitare.

Achizitia fara TVA (intracomunitara)

Dezavantaje in ceea ce priveste achizitia fara TVA (intracomunitara)

Chiar daca firma realizeaza o achizitie intracomunitara, fara a plati TVA la facturare, TVA-ul aferent se calculeaza ca TVA de plata catre statul roman la sfarsitul perioadei fiscale.

Daca firma inregistreaza TVA platit in suma mai mica decat TVA-ul de plata, atunci suma aferenta TVA-ului ce rezulta din factura intracomunitara (calculat in procent de 24% – cota de TVA din Romania) trebuie platita catre statul roman.

Analizand avantajele si dezavantajele referitoare la achizitia fara TVA (intracomunitara) a unor bunuri si servicii, se poate afirma ca acest tip de achizitie este de preferat, mai ales in cazul in care valoarea produselor si / sau bunurilor achizitionate de la parteneri din alte tari membre UE sunt ridicate.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns