Abkant. Masini Pentru Indoirea Tablei De Tip Abcant

Un abkant este o masina unealta folosita preponderent in atelierele de prelucrari tabla si profile metalice.

Abkanturile sunt masini folosite la indoirea tablei recomandate pentru un volum mediu de lucru deoarece sunt solutii mai lente. Unul din avantajele lor este ca tabla prelucrata nu este sustinuta de utilizator si se pot realiza multiple feluri de indoiri ale tablei.

Utilajele de tip abkant se utilizeaza pentru prelucrarea tablei de mari dimensiuni, pentru productia de piese perforate sau oricand materialul are o suprafata pe care pot ramane urme. Datorita dotarii cu un ecartament amplasat in spatele masinii, ea poate fi folosita de un singur utilizator usurand sarcina acestuia.

Ca principiu de functionare masinile pentru indoit tabla prezinta o pereche de falci care prin rotire realizeaza indoirea tablei, apoi facand aceeasi operatiune in celalalt sens.

Abkant. Procesul tehnologic

Etapele de lucru cu o masina abkant sunt urmatoarele:

– tabla este fixata pentru operatiunea de indoire;

– se seteaza unghiul sub care se va indoi tabla;

– are loc actiunea falcilor pentru indoire;

– ridicarea falcii mobile superioare in vederea retragerii materialului.

In timpul procesului de indoire suprafata nu este afectata datorita apropierii dintre tabla si falci – in cazul inox-ului sau unde suprafata este deja vopsita acest lucru este esential deoarece pot aparea urme in urma prelucrarii tablei. De asemenea abkant-urile permit folosirea de tabla perforata deoarece aceasta se va misca in timpul indoirii.  Materialul poate chiar avea grosime diferita caci falcile opereaza asupra marginilor si nu influenteaza rezultatul final.

Masinile pentru indoit tabla de tip abkant prezinta partea din mijloc mai ridicata decat lateralele in vederea unei rezistente crescute, fara aparitia vibratiilor. Dar daca se folosesc falci segmentate, abkantului i se poate adauga un mecanism automat in vederea indoirii de tabla mult mai groasa.

Utilajele de tip abkant pot avea optional un control de tip CNC ce permite definirea de forme predefinite, utilizatorul introducand numai dimensiunile dorite.

Dotari optionale

Pentru o flexibilitate sporita in vederea realizarii de forme si piese diferite in general abkanturile sunt dotate cu un set de falci universale ce permite unghiuri variate de indoit, accepta dimensiuni diferite ale grosimii tablei sau materiale diverse. Astfel se pot face reglaje rapide utile cand se realizeaza piese de dimensiuni reduse.

Segmentarea acestor falci ajuta la indoirea cutiilor.

Atunci cand va decideti sa achizitionati un abkant; este necesar sa tinem seama de caracteristicile de mai jos:

– masina sa permita un unghi mare de deschidere pentru falci, de asemenea si unghiul de indoire;

– sa aiba o rezistenta structurala puternica pentru impiedicarea fenomenului de deflectie;

– in cazul lucrului cu materiale de o duritate mare componentele abkantului vor fi tratate pentru a rezista termic;

Rezistenta – falcile trebuie sa fie tratate termic pentru a rezista la indoirea inoxului si a altor metale dure.

Masinile abkant nu vor inlocui niciodata alte masini pentru prelucrarea foii metalice, ca de exemplu presele, dar pot fi utilizate complementar cu alte tehnologii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns