Troliuri cu cablu sau cu lant?

troliuri cu cablu

Troliuri Unicraft in Romania prin eMasiniUnelte.ro

Un troliu este un dispozitiv utilizat pentru ridicarea si coborirea sarcinilor cu ajutorul unui tambur sau roti cu cablu sau lant.

Un troliu poate fi actionat manual (denumit si palan manual), electric (denumit si electropalan) sau pneumatic si poate utiliza cablu sau lant pentru ridicarea sarcinilor.

Sarcina este atasata unui troliu cu ajutorul unui carlig.

Tipuri de troliuri

troliuri electrice cu lant si carligCaracteristicile de baza ale unui troliu sunt tipul de atasament utilizat pentru ridicare si tipul actionarii.

Atasamentul utilizat pentru ridicarea sarcinii poate fi cablu care este rulat in jurul unui tambur sau lant care este preluat pe o fulie speciala.

Dupa tipul actionarii, se regasesc troliuri electrice, modele hidraulice si palane pneumatice.

Un troliu poate fi construit ca o unitate integral, fiind destinat unei exploatari eficiente si utilizarii moderate, sau poate fi conceput ca o solutie personalizata, oferind durabilitate si performanta.

Troliuri cu cablu sau troliuri cu lant?

Cele mai frecvent utilizate troliuri in zilele noastre sunt troliurile electrice denumite si electropalane.

Acestea pot fi echipate fie cu cablu, fie cu lant de ridicare.

Desi un troliu cu cablu are dimensiuni mai mici si este, prin urmare, mai usor de utilizat, acesta este limitat de diametrul tamburului si are, de regula, inaltimi mai mici decat un troliu cu lant.troliuri electrice cu cablu

Totodata, variantele de troliuri cu lant pot ridica sarcini mult mai grele decat modelele cu cablu.

Un electropalan are o durata medie de viata de aproximativ 10 ani si este prevazut, de regula, cu sistem intern de protectie impotriva supraincarcarii.

Lubrefierea regulate a unui electropalan va reduce semnificativ uzura acestuia si ii va prelungi durata de viata.

De regula, modelele de troliuri cu viteza mare de ridicare (peste 18 m/min) sunt prevazute cu cabluri de ridicare, deoarece frecarea unui lant cu o volante la o astfel de viteza conduce la o frecare considerabila si la incalzirea electropalanului.

Avantajul utilizarii unui troliu cu cablu este redat de greutatea sa redusa si viteza mare de ridicare, in vreme ce un electropalan cu lant va asigura intotdeauna o utilizare mai sigura.troliuri electrice cu lant

In cazul in care un cablu cedeaza, acesta are tendinta de a biciui (din cauza tensionarii), in vreme ce un lant care cedeaza, are o miscare de cadere.

Analizand diferentele dintre cele doua tipuri de troliuri, cu cablu si cu lant, rezida faptul ca ambele ofera atat avantaje, cat si dezavantaje.

Din aceasta cauza, optarea pentru un troliu cu cablu in defavoarea unuia cu lant si viceversa trebuie sa fie argumentate de necesitatile de exploatare (sarcina maxima, inaltimea de ridicare, frecventa utilizarii, destinatia, caracterisiticile volumetrice ale sarcinii etc.).


Magazinul online eMasiniUnelte.ro ofera o gama diversa de electropalane atat troliuri cu cablu, cat si troliuri cu lant. Click pentru mai multe detalii despre produse, preturi, accesorii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns