Strunguri universale – caracteristici tehnice

Cum rezulta si din denumire, aceste strunguri universale au un grad inalt de universalitate. Pe ele se pot prelucra piese avand forme si dimensiuni foarte variate.

Operatiile pot fi executate cu o prindere sau cu mai multe prinderi.

Fixarea semifabricatului in strunguri universale se realizeaza intre varfuri atunci cand  lungimea acestuia este mai mare decat diametrul sau; iar daca lungimea sa este mai mica decat diametrul, semifabricatul se fixeaza in mandrina universala.

Reprezentarea schematica a vederii generale asupra acestor strunguri universale

strunguri universale -componente

  1. Motorul electric de antrenare;
  2. Papusa fixa;
  3. Arborele principal;
  4. Mandrina universala;
  5. Suportul port-scula;
  6. Sanie longitudinala;
  7. Sanie transversala;
  8. Carucior;
  9. Papusa mobila;
  10. Cutia lirei rotilor de schimb;
  11. Cutia de avans;
  12. Bara de legatura a manetelor de pornire – oprire;
  13. Bara de avans;
  14. Surubul conducator;
  15. Tava de colectare a aschiilor si lichidului de racire;
  16. Batiul.

Aceste strunguri universale mai au o serie de organe de comanda, roti de mana, manete, butoane pentru comanda functiilor masinii.

Pentru executarea ciclului de lucru necesar generarii suprafetelor pe strunguri universale sunt necesare trei feluri de miscari:

  • Miscarea principala de aschiere;
  • Miscarile de avans;
  • Miscarile auxiliare.

Miscarea principala de aschiere este executata de arborele principal, impreuna cu semifabricatul, fiind o miscare de rotatie. Aceasta miscare este obtinuta de la un motor electric si transmisa la arborele principal printr-un lant cinematic.

Miscarea de avans este executata de scula si poate fi rectilinie sau curbilinie. La generarea suprafetei cilindrice, miscarea de avans este paralele cu axa de rotatie a semifabricatului.

Dupa gradul de automatizare al ciclului de lucru, strungul poate avea diferite miscari auxiliare precum: avans rapid de apropiere sau indepartare rapida a sculei, miscarea pentru schimbarea turatiei arborelui principal sau pentru schimbarea avansului etc.


Daca doriti strung universal, emasiniunelte.ro ofera o gama diversa de strunguri pentru prelucrare metal. Ofertam o gama diversa de producatori cu renume cu scopul de a oferi solutia optima in functie de necesitatile fiecarui client. Click pentru mai multe detalii si oferte pentru strunguri universale.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns