Strunguri pentru metal – influenta parametrilor tehnologici asupra preciziei de prelucrare

strunguri pentru metal - influenta parametrilor tehnologici asupra preciziei de prelucrare

Masinile-unelte strunguri pentru metal sunt utilizate pe scara larga in atelierele de prelucrare a metalelor prin aschiere. Acestea sunt utilizate pentru executarea unei arii largi de operatiuni.

In exploatarea acestor echipamente trebuie avut in vedere ca precizia de prelucrare este influentata direct de cativa parametrii tehnologici.

Principalii parametrii tehnologici care influenteaza precizia de prelucrare sunt: viteza de aschiere, viteza de avans si adancimea de aschiere.

Strunguri pentru metal – influenta vitezei de aschiere

In ceea ce priveste modelele de strunguri pentru metal, trebuie analizata influenta vitezei de aschiere asupra rugozitatii si amplitudinii vibratiilor.strunguri pentru metal - dependenta dintre rugozitate si viteza de aschiere la viteze mari

Pentru a creste productivitatea unui strung, finisarea se realizeaza, de obicei, la turatii inalte, turatii la care nu apare fenomenul de depunere pe tais.strunguri pentru metal - dependenta dintre rugozitate si viteza de aschiere la viteze mici

Cu toate acestea, la turatii inalte si viteze de avans reduse, anumite abateri sunt determinate de alti parametrii. Acestea sunt abaterile de forma, de dimensiuni si de pozitie si rugozitatea.

Cel mai important dintre acesti parametrii este nivelul vibratiilor ce apar in sistemul vibrator.strunguri pentru metal - influenta turatiei si dezechilibrarii dinamice asupra rugozitatii cauzate de vibratii

Totodata, variatia rugozitatii raportata la viteza de aschiere este influentata considerabil de tipul materialelor aflate in contact (materialul din care este executat cutitul, si materialul din care este confectionata piesa de prelucrat).

Asadar, pentru stabilirea turatiei optime de lucru poate fi realizata doar pe baza cunoasterii comportarii modelelor de strunguri pentru metal (comportarea dinamica a acestora).

De regula, cea mai mica rugozitate in cazul prelucrarii pe strunguri pentru metal se obtine la prelucrarea cu viteze mari si viteze de avans mici.strunguri pentru metal - influenta materialului sculei asupra rugozitatii la diferite viteze de aschiere

La turatii inalte trebuie avut in vedere insa luarea unor masuri pentru reducerea nivelului vibratiilor si a influentei acestora.

Strunguri pentru metal – influenta vitezei de avans

Pentru realizarea de strunjiri foarte fine pe strunguri pentru metal se recomanda utilizarea unor viteze de avans reduse. Se recomanda utilizarea unor viteze de 0,01 – 0,2 mm / rotatie.

Pentru stabilirea exacta a vitezei optime de avans pentru un strung de metal trebuie avute in vedere urmatorii parametrii:

a – viteza de avans, grosimea minima de aschiere, rugozitate;

b – viteza de avans, nivelul vibratiilor, raportul frecventelor, rugozitate;

c – viteza de avans, raza de rotunjire a varfului cutitului, rugozitate.strunguri pentru metal - influenta vitezei de avans asupra rugozitatii (in cazul finisarii cu cutit cu carbura)

La criteriile de mai sus care nu iau in calcul deformatiile elastice si plastice, se mai adauga un criteriu. Aceste este criteriul economic.

Acesta sustine ca viteza de avans sa fie cat mai mare posibil astfel incat productivitatea strungurilor sa fie mare.

Strunguri pentru metal – influenta adancimii de aschiere

Atunci cand sunt utilizate strunguri pentru metal, atat timp cat prin micsorarea adancimii de aschiere nu se atinge grosimea minima de la care aschierea nu mai este posibila, rugozitatea nu este influentata.strunguri pentru metal - contururile pieselor strunjite la diferite raoiarte dintre frecventa de rotatie a sculei si frecventa de rotatie a piesei

Atunci cand sunt utilizate strunguri pentru metal, rugozitatea nu este influentata de adancimi de aschiere mici (0,02 – 0,2 mm).


Daca sunteti in cautarea unui strung, eMasiniUnelte.ro ofera o gama diversa de strunguri pentru metal din oferta a diversi producatori cu renume cu scopul de a oferi solutia optima in functie de necesitatile fiecarui client. Click pentru mai multe detalii si oferte pentru strunguri pentru metal.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns