Prese pentru indreptat – caracteristici generale

Aceste prese pentru indreptat table fac parte din categoria utilajelor folosite pentru operatii premergatoare procesului de prelucrare, servind la pregatirea semifabricatelor in vederea introducerii lor in fabricatie.

Cu ajutorul acestor prese pentru indreptat se executa fie indreptarea tablelor – infasurate in rulouri – in vederea debitarii, fie indreptarea inainte croirii. De regula, aceste prese se folosesc pentru indreptarea tablelor groase.

Prese pentru indreptat cu valturi

Dupa modul de asezare a valturilor, aceste prese pentru indreptat pot fi: cu valturi paralele sau cu valturi neparalele.

In urmatoarea figura (Scheme de lucru pentru prese pentru indreptat table), tabla care urmeaza a fi prelucrata, este trecuta prin interstitiul dintre cele doua randuri de valturi.

prese pentru indreptat - schema-de-lucru-a-utilajului

Datotita rotirii in sensuri opuse, a valturilor acestor prese pentru indreptat, tabla se deplaseaza sub actiunea fortelor de frecare parcurgand toate etapele procesului de indreptare. Asa cum rezulta si din schema de mai sus, tabla este curbata mai intai intr – un sens, apoi in altul, urmand ca numai la ultima pereche de valturi sa se execute indreptarea.

Aceste prese pentru indreptat se caracterizeaza prin posibilitatea de reglare a pozitiei traversei superioare. In aceasta traversa este asamblat unul din cele doua randuri de valturi. Valtul de indreptare, asamblat in traversa superioara, poate fi reglat si independent.

Prese pentru indreptat cu valturi paralele

prese pentru indreptat - cu-valturi-paralele

1.      Montanti;

2.      Traversa inferioara;

3.      Traversa superioara;

4.      Valturi inferioare;

5.      Rola de reazem;

6.      Valturi superioare;

7.      Role de reazem;

8.      Traversa mobila;

9.      Carcasa;

10.  Carcasa;

11.  Pana;

12.  Pana;

13.  Suruburi pentru deplasarea penelor;

14.  Tije;

15.  Arcuri;

16.  Bucse;

17.  Lagare de presiune;

18.  Motor de antrenare;

19.  Roti melcate;

20.  Bucse;

21.  Valtul de indreptare;

22.  Corpul valtului de indreptare.

Prese pentru indreptat cu valturi neparalele

prese pentru indreptat - cu-valturi-neparalele

  1. Valt;
  2. Role de reazem;
  3. Valt de avans;
  4. Valt de avans;
  5. Valt de indreptare.

In constructia de automobile si vagoane, multe din partile componente ale acestora se executa prin ambutisare din table de otel cu continut redus de carbon. In timpul depozitarii, aceste table imbatranesc si in acelasi timp sunt supuse unor transformari structurale prin separarea cementitei tertiare pierzandu – si astfel proprietatile de plasticitate. In aceste conditii pericolul aparitiei unei mari cantitati de rebuturi este mult accentuat.

In scopul evitarii unui astfel de inconvenient, tablele sunt trecute printre valturile unor masini speciale de tipul acestor prese cu valturi neparalele.


Daca doriti 0 presa pentru indreptat, emasiniunelte.ro ofera o gama diversa de prese tabla din oferta a diversi producatori cu renume cu scopul de a oferi solutia optima in functie de necesitatile fiecarui client. Click pentru mai multe detalii si oferte pentru prese.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns