Prese mecanice cu actiune dubla – generalitati

Pentru ambutisarea adanca a tablelor se folosesc frecvent prese mecanice cu doua culisoare.

Corespunzator functiilor pe care le au, cele doua culisoare sunt asezate unul in interiorul celuilalt.

Culisorul interior este destinat antrenarii uneia dintre cele doua parti active ale matritei de ambutisare, iar culisorul exterior, are rolul principal de a antrena dispozitivul pentru retinerea marginilor semifabricatului ce urmeaza a fi ambutisat, dar, in limita de forta de care dispune, se foloseste si pentru unele operatii. Ambele culisoare au aceeasi directie de deplasare.

De asemenea, in anumite cazuri, se pot executa operatii de ambutisare si pe prese mecanice cu simpla actiune. In aceste cazuri matritele de ambutisare au o constructie speciala care permite retinerea marginilor semifabricatului in timpul executarii operatiei.

Prese mecanice cu actiune dubla VS prese mecanice  cu actiune simpla

Diferenta dintre modul de obtinere a pieselor pe presele mecanice cu actiune dubla si pe presele mecanice cu actiune simpla rezulta din urmatoarea figura.prese mecanice - compararea intre modul de lucru intre presele cu actiune simpla si cele cu actiune dubla

a) b)
1.      Perna de aer;

2.      Placa de eliminare;

3.      Placa de ambutisare;

4.      Eliminator;

5.      Poanson;

6.      Tije eliminatoare;

7.      Masa presei;

8.      Placa;

9.      Corp intermediar;

10.  Culisor;

11.  Arcuri.

1.      Perna de aer;

2.      Placa de retinere;

3.      Placa de ambutisare;

4.      Placa mobila pentru eliminare;

5.      Poanson;

6.      Tije pentru eliminare;

7.      Masa presa;

8.      Placa intermediara;

9.      Culisorul interior;

10.  Culisorul exterior.

In cazul ambutisarii pe prese mecanice cu actiune dubla (figura anterioara, b), marginile semifabricatului sunt retinute intre fata frontala a placii de ambutisare 3 si placa de retinere 2, antrenata de culisorul exterior 10. Pansonul 5, antrenat de culisorul interior 9, executa ambutisarea numai dupa ce retinerea marginilor semifabricatului este realizata. Perna de aer 1 plasata sub masa 7 a acestor prese mecanice, serveste la actionarea, prin tijele 6, a placii mobile 4, pentru eliminarea semifabricatului ambutisat. Placa 8 serveste numai ca element de reglare.

La prese mecanice cu actiune simpla energia furnizata de sistemul de antrenare este consumata atat pentru executarea ambutisarii, cat si pentru actionarea pernei de aer in vederea retinerii semifabricatului. Pe masura cresterii fortei necesare pentru strangere, are loc o crestere insemnata a consumului de energie, ceea ce constituie un inconvenient important. Acest lucru ingreuneaza si creste costul constructiei.

De aceea este avantajos ca forta de retinere sa se realizeze pe constructii care functioneaza pe principiul unor prese mecanice cu actiune dubla.

Prese mecanice – ambutisare

La ambutisarile pe presele mecanice cu actiune dubla, comparativ cu presele mecanice cu simpla actiune, cavitatea in care se produce deformarea tablei este plasata sub planul de fixare a semifabricatului, fapt ce asigura o pozitie mai avantajoasa a semifabricatelor complexe, pentru executarea ambutisarii.prese mecanice - clasificarea preselor cu actiune dubla

In figura anterioara este prezentata o clasificare pentru prese mecanice cu dubla actiune, in functie de forta disponibila, tipul constructiei si locul sistemului de antrenare.


Daca doriti o presa mecanica, eMasiniUnelte.ro ofera o gama diversa de prese tabla din oferta a diversi producatori cu renume cu scopul de a oferi solutia optima in functie de necesitatile fiecarui client. Click pentru mai multe detalii si oferte pentru prese mecanice.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns