Masini pentru realizarea filetelor – mod de functionare

Masini pentru realizarea filetelor

Prelucrarea filetului prin frezare se extinde tot mai mult in constructia de masini si, totodata, se diversifica si aceste masini pentru realizarea filetelor scurte.

Prelucrarea filetelor prin frezare prezinta anumite avantaje fata de prelucrarea cu cutit prin strunjire:

  • asigura productivitate mult marita, datorita numarului mare de muchii aschietoare;
  • permite prelucrarea cu un ciclu de lucru semi – automat.

Principiul de functionare al acestor masini pentru realizarea filetelor

masini pentru realizarea filetelor -procedeu

Scula S executa miscarea de rotatie I cu turatia rezultata din viteza de aschiere, restul miscarilor fiind executate de piesa. Miscarea de rotatie II are loc in vderea prelucrarii filetului de periferia piesei.

Marimea vitezei unghiulare rezulta din avansul circular, adica din grosimea aschiei desprinsa de un dinte al frezei. Unei rotatii complete a piesei (micarea II) ii corespunde o deplasare axiala, miscarea III, egala cu pasul filetului de prelucrat.

Ciclul de lucru al acestor masini pentru realizarea filetelor are urmatoarele faze:

  • in timp ce scula executa miscarea principal de aschiere I, vine in contact cu piesa in punctul 1, ca urmare a deplasarii radiale IV;
  • in timp ce piesa se roteste cu unghiul corespunzator arcului dintre punctele 1 si 2, se executa avansul axial III si avansul radial (de patrundere) IV;
  • dup ace in punctul 2 s-a atins adancimea golului, avansul radial IV se intrerupe si continua numai miscarile I, II, si III;
  • piesa se roteste cu 360 grade pana revine din nou in punctul 2;
  • miscarea II a piesei continua insa pana in punctul 3, cu scopul stergerii eventualelor urme ramase prin interuperea avansului radial.

Faza intai are loc in timpul avansului de patrundere, faza a doua, in timp ce piesa se roteste cu 360 grade si faza a treia, in timp ce are loc depasirea din punctul 2 in punctul 3.

Dupa incheierea fazelor active, are loc ultima faza, a patra, de revenire a piesei, respective sculei, in pozitie initiala, in vederea prelucrarii unei noi piese.


Daca doriti o masina pentru prelucrare fileteemasiniunelte.ro ofera o gama diversa de masini pentru realizarea filetelor. Ofertam o gama diversa de producatori cu renume cu scopul de a oferi solutia optima in functie de necesitatile fiecarui client. Click pentru mai multe detalii si oferte pentru masini de filetat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns